o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii
https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/
Este demnostrat stiitific, de numeroase studii ca zambetul si rasul au efecte benefice asupra organismului uman. Psihologii recomanda chiar cel putin un sfert de ora de ras pe zi. Desi terapia prin ras sau “rasoterapia” nu este recunoscuta oficial, ea face parte din viata noastra de zi cu zi, atunci cand ne bucuram de o dimineata frumoasa, ne amuzam la auzul unei glume bune, ne umplem inima de bucurie cand ne intalnim cu persoana iubita si ii adresam un zambat, sau dupa ce ne-am efectuat practica zilinica de yoga si ne simtim minunat!
S-a constatat ca persoanele care zambesc mai des, si au o dispozitie de veselie molipsitoare, au un nivel mai crescut al secretiei de endorfine.
Endorfinele sunt neurhormoni produse de glada pituitara si de catre hipotalamus in scopul de a contracara pe de o parte, efectele stressului di ale durerii (actionand similar cu morfina, dar fara a da dependenta) si pe de alta parte de a induce o stare de relaxare sau de euforie a organismului, de a intari sistemul imunitar, ajutand in procesul de invatare sau de a elibera hormonii sexuali.
Producerea endorfinelor este crecuta atunci cand facem activitati fizice regualate, cand consumam anumite alimente, (ca de exemplu ciocoalta), atunci cand facem dragoste, cand primim sau oferim atingere sub forma de masaj sau ascultam muzica preferata, cand practicam yoga si meditatia, si nu in ultimul rand, cand zambim sau radem cat mai zgomotos!
Terapia prin ras este in general apanajul asiaticilor, cu toate acestea, primele grupuri de terapie prin ras au aparut in India, la jumatatea anilor ’90, fiind descoperita de doctorul Madan Kataria, care a dezvoltat aceasta practica si a facut-o cunoscuta prin cartea sa “Sa radem fara nici un motiv”
Mai tarziu ea a devenit cunoscuta si sub numele de Yoga prin ras sau Hasyayoga, care consta in practica prelungita si voluntara a rasului. Yoga prin ras se bazeaza pe credinta ca un ras efectuat voluntar produce aceleasi beneficii psihologice si fiziologice ca si rasul spontan. Yoga prin ras se practica in grup, avand contact vizual cu ceilalti participanti si o atitudine jucausa. Dupa ce la inceput, rasul va fi fortat sa se produca, peste un anumit timp, el devine contagios. Acest tip de yoga nu inclue umorul sau comedia, ea se bazeaza doar prin inducerea in mod voluntar a rasului.
Acum aceasta terapie este folosita si in occident, iar acum este la mare moda in Statele Unite si in Europa.
Cum se procedeaza in cursul unei sedinte de terapie prin ras? Cursantii, in jur de aproximativ 20 ca numar, sunt ajutati ca folosind anumite exercitii respiratorii, si a anumitor tehnici de relaxare sa redescopere beneficiile rasului spontan. Sedintele de terapie dureaza 30 de minute, timp in care nu se spun glume, asa cum am putea crede, ci se exerseaza rasul ca oricare alt exercitiu de miscare.
Beneficiile terapiei prin ras au nevoie inca de cercetari pentru a fi demonstrate. Un studiu recent, realizat de Universitatea din Graz (Austria), releva faptul ca rasul este un bun tratament pentru pacientii care au suferit un atac cerebral. Aceasta metoda i-a ajutat sa-si revina mai repede, prin scaderea presiunii sanguine. Terapia prin ras a fost aplicata grupului de subiecti timp de sase saptamani, dupa acest interval pacientii mentionand ca se simteau mai putin stresati.
Cercetatorii de la Stanford University (California), au demonstrat ca rasul actioneaza ca un “drog”, deoarece activeaza aceiasi centri nervosi ca si cocaina, banii sau un chip atragator. Acest studiu va ajuta la identificarea unor noi tratamente impotriva depresiei si a diverselor forme de dependenta. Rasul a dovedit efecte benefice in tratarea nenumaratelor afectiuni, bolnavii fiind mai receptivi si mai optimisti si, de aceea au raspuns mai bine tratamentului.
Un hohot de ras sanatos poate face adevarate minuni:
- Stimuleaza sistemul imunitar;
- Stimuleaza precesul de eliminare a toxinelor acumulate in organism;
- Destinde anumite parti din corp: fata, gatul, pieptul, abdomenu, bratele, picioarele;
- Elimina tensiunea nervoasa si scade nivelul de agresivitate;
- Usureaza digestia prin contractii abdominale;
- Amelioreaza circulatia oxigenului in organism, decalsand buna dispozitie;
- Este echivalent cu un masaj interior care tonifica organele si stimuleaza functiile lor;
Daca nu am reusit sa va convingem inca, care sunt beneficiile unui hohot de ras, va sugeram sa incercati pe parcursul unei zile intregi urmatoarele strategii pentru a fi cat mai bine dispus:
- Propuneti-va ca in fiecare seara sa va relaxati, citind o carte amuzant, sau uitandu-va la o comedie;
- Zambiti cat mai des pe parcursul unei zile, chiar daca nu ne vine mereu; nu ezitati sa izbucniti in ras, chiar daca uneori ni se pare deplasat. Beneficiile pentru sanatatea noastra vor depasi supliciul de a suporta privile ironice ale celor din jur;
- Incercati sa povestiti lucruri placute, mici intamplari haioase petrecute in viata voastra, atunci cand va intalniti cu prietenii sau cu cei din familie. Comunicati lucrurile serioase sau grave doar atunci cand este neaparat necesar.
- Nu adorimiti tristi sau deprimati, incercati sa va ganditi la un moment fericit si adanciti-va in somn, pastrandu-l in minte!
- Si nu uitati, sunteti mai frumosi atunci cand zambiti!
In clipul de mai jos puteti vedea o exemplificare a unei sedinte de Laughter Yoga! .)