Exploatarea aurului fara cianura, o solutie pentru Rosia Montana?

goldOamenii de stiinta au descoperit din intamplare o metoda mult mai ” verde” de exploatare a aurului fata de cele existente deja, care implica utilizarea cianurilor toxice.

Aurul, folosit frecvent pentru fabricarea bijuteriilor, dar si a electronicelor, este un metal delicat, fiind dificil de extras. Cele mai moderne proceduri utilizeaza combinatii extrem de toxice de cianuri pentru a scoate la suprafata aurul, arata publicatia Nature Communications.

Cianurile pot ramane in sol, provocand probleme de mediu, dar si diverse boli, acesta fiind si subiectul disputelor legate de o potentiala exploatare la Rosia Montana.

Recent, oamenii de stiinta de la Northwestern University din Statele Unite au dat peste o metoda ingenioasa de exploatare a aurului fara folosirea cianurilor.

Secretul este amidonul de porumb! Aceasta modalitate implica, intr-adevar, proceduri chimice complicate, insa este ieftina, prietenoasa cu mediul si nu contine ingredientul toxic.

Echipa condusa de un profesor de chimie de la Northwestern, Fraser Stoddart, a descoperit aceasta metoda in timp ce cauta altceva. Unul dintre membrii echipei, doctorul in chimie Zhichang Liu, incerca sa fabrice cuburi tridimensionale facute din aur si amidon, in care urma sa depoziteze gaze si molecule. Insa mixtura nu a format cuburi, ci ace.

Acest lucru a parut ciudat, asa ca echipa a decis sa reproduca intregul procedeu. Astfel, cercetatorii au aflat ca un component al amidonului este cel mai bun izolator al minereului pretios. “Zhichang a dat peste un fel de magie cu care putem izola aurul de absolut orice, intr-un mod ecologic”, a afirmat Stoddart.

Asadar, interactiunea dintre constituentul chimic al amidonului si aur duce la separarea metalului pretios de alte materiale, inclusiv platina, paladiu si multe altele.

sursa: internet

Scroll to Top