De la informatică la agricultură nu e decât un pas

andreiDepinde numai de voinţă. A vrut să trăiască altfel şi dovedeşte asta de patru ani încoace. Acesta e destinul lui Andrei Barbu, stabilit, cu tot cu familie, în comuna ialomiţeană Valea Măcrişului. Aici cultivă legume şi zarzavaturi. E afacerea lui. Mult mai spectaculoasă decât pare la prima vedere.

Poate fi ciudat să auzi tocmai un om al calculatoarelor spunând că trebuie să ne întoarcem la rădăcinile noastre, la umanitate, pentru că nu cifrele, sticla şi betonul, în mijlocul cărora trăim, sunt drumul nostru cel bun. Aşa am pornit spre Urziceni, ieşind apoi din şoseaua mare, spre Moldova, ca s-o iau apoi pe căi secundare, pline de gropi, până-n locul în care liniştea m-a înconjurat cu totul, în comuna Valea Măcrişului. Frumos şi simbolic nume. Aici, în colţul acesta al judeţului Ialomiţa. Aduce a prospeţime în farfurie. Că tocmai despre hrană eliberată de constrângerile civilizaţiei modene stau de vorbă cu Andrei Barbu, care mai întâi s-a specializat în calculatoare, după care a lăsat totul baltă şi a plecat aşa, într-o zi, unde a văzut cu ochii. Spre o cu totul altă lume. Să facă agricultură.

„Sănătatea are gust“

rosii solarNe întâlnim pe uliţa principală. Andrei vine cu o dubiţă albă. Cu ea cară marfa. Om tânăr, abia ce-a terminat facultatea în 2007 – Universitatea Politehnică din Bucureşti, oraşul în care s-a şi născut. Doi ani, după facultate, ca asistent universitar. De lucru în domeniul său nu ducea lipsă nici pe piaţa privată. Tot viitorul în faţă, în Capitală, printre betoane şi calculatoare. Până a venit anul 2009 şi atunci a spus stop. Ne ţinem acum după maşina lui, până la fermă. Noroc cu ploile astea din ultima vreme, că praful de pe uliţe s-a cuminţit. Ajungem într-o curte largă, printre solarii, un tractor, alte utilaje, o şură. Alt bărbat iese în întâmpinare, tatăl lui Andrei, Gheorghe Barbu, despre care aflu că e geolog de meserie. De la el a luat Andrei gustul pământului, aflu după aceea. Tatăl cultiva plante aromatice, undeva prin Oltenia, de mai mult timp. Peste tot, aici, în jurul meu, în curtea asta, tot felul de răsaduri. Hai în şură, la vorbă, printre pungi cu seminţe de toate felurile. Şi multe alte acareturi. O clipă de răgaz pentru Andrei, care merge şi pe câmp, şi la dus marfa la clienţi, şi la conferinţe în Bucureşti, unde vorbeşte despre un cu totul alt stil de viaţă, sănătos. “Da, sănătatea are gust!”, exclamă el la un moment dat.

S-a întors la vatra străbunicilor

1299927948_176571053_1-Fotografii-de--Semanatoare-universala-de-precizie-pentru-seminte-de-legumeCa să vezi că nimic nu e întâmplător pe lumea asta! Andrei strânsese ceva bani, până în 2009, din meseria lui de bază. A mai făcut şi un împrumut la bancă. Atunci i-a spus tatălui că vrea altceva în viaţă. “Eu l-am sprijinit în tot ce-a vrut el să facă”, zice tatăl. Trebuia însă început de la zero. Faci agricultură, ai nevoie de pământ. Tatăl şi fiul au plecat prin Bărăgan, timp de două luni. “Am mers prin vreo 20 de comune. Peste tot întrebam de pământ. Lăsam în urma noastră anunţuri”, povesteşte Andrei. Au trecut şi prin Valea Măcrişului. Şi aici e o mică poveste – destinul face ca tatăl lui Andrei să fie născut în Călăraşi. Străbunicii însă de unde credeţi că erau? “Străbunica din Ion Roată, iar străbunicul din Valea Măcrişului”, zice Gheorghe. Acei oameni însă, la viaţa lor, atunci, demult, s-au mutat mai spre Dunăre, la Călăraşi. Satele acestea, de care am amintit acum, Valea Măcrişului şi Ion Roată, sunt la mică distanţă unul de altul, în Ialomiţa. Şi iată ce se întâmplă după atâta amar de vreme de la strămutarea bunilor – strănepotul cumpără pământ chiar în Valea Măcrişului. După câte anunţuri pusese prin comunele pe unde a trecut, primul telefon pe care l-a primit a fost taman din satul străbunilor săi. “A fost chemarea pământului”, exclamă tatăl lui Andrei.

Autodidact în agricultură

teren-agricolth_Jumătate de hectar de pământ a cumpărat la început, după care, în acelaşi sat, alte terenuri, până la cele 16 hectare pe care le deţine acum. Andrei vorbeşte despre degradarea terenurilor din Bărăgan, din cauza agriculturii intensive. A învăţat, ca autodidact, despre agricultură, cărţile şi Internetul slujindu-i de minune. Oamenii din satul acesta s-au uitat la el, la început, ciudat. Nu prea înţelegeau ce caută un tip micuţ de statură, cu degete fine, de bucureştean, cu aerul omului de birou, mai ales când îl vedeau cu sapa în mână sau în cabina tractorului. “Oamenii pe aici sunt de treabă”, continuă tatăl lui Andrei, pe ideea că, în cele din urmă, “coabitarea” între cele două lumi s-a făcut destul de repede şi funcţionează acum impecabil.

sursa: romanialibera.ro