Holi- festivalul culorilor

Holi sau  festivalul culorilor  este considerat al doilea mare  festival din India după Diwali- festivalul luminii, iar sărbătorile durează două zile – Choti Holi sau Holika Dahan și Dhulandi sau Rangwali Holi.

Festivalul cade în luna calendaristică hindusă Phalgun, care se încadrează de obicei între februarie și martie. Anul acesta, Holi cade pe 18 martie, iar Holika Dahan cade în seara zilei de 17 martie.

 Holi 2020: Coronavirus impacts Holi celebrations across India - Holi hai! | The Economic Times

Cum se sărbătorește

La fel ca și Diwali se  celebrarează victoria binelui asupra răului.

Festivalul Holi este sărbătorit pentru a  aduce un omagiu venirii primăverii. Este un festival al bucuriei, al iubirii, al prieteniei, al pasinii, în care oamenii își manifestă bucuria venirii primăverii strălucitoare și plină de viață după iarna lungă și mohorâtă.

Holi 2021: Know significance, history, rituals and other details of the festival of colours

În aceste zile se dansează și se cântă mult. Oamenii se jocă cu culori, apă, flori și se ung cu Gulal unii pe alții. Își vizitează prietenii, rudele și, de asemenea, savurează delicatese tradiționale precum gujiya, thandai și multe altele.  Gujiya este un desert delicat făcut din lapte, nuci și un praf de dragoste (care mărește dulceața). Este o mâncare populară care se servește cu ocazia acestei sărbători, alături de băutura tradițională „bhang”.

How to Celebrate Holi: When Holi Is, What Holi Is, and More About the Festival of Colors | Real Simple

Cu mic cu mare ies în stradă pentru a se stropii unii pe alții cu vopsea sau aruncă baloane cu apă  colorată de la balcoane  asupra oamenilor care se plimbă pe străzi.

Este o sărbătoare care aduce unitate între oameni, care indiferent de vârstă, castă sau culoare, se stropesc cu culori sau cu apă colorată . O zicală populară în timpul acestei sărbători este „Bura na mano, Holi hai!”, care înseamnă „Nu te supăra, este Holi!”.

Holi - Celebrate the perfect harmony of colors in South Asia - Asia Experiences

În epoca împăratului Mughal Shah Jahan, Holi era numit „Aab-e-Pashi”, ceea ce înseamnă „ploaie de culori”.

Holi - Festival of colours with philosophy of love, equality - The Hitavada

 În unele părți ale Indiei festivitățile încep seara, în prima zi a festivalului, cunoscută sub numele de Holika Dahan sau Choti Holi prin aprinderea unor focuri mari de lemne. Acesta este un obicei important asociat cu această sărbătoare.

 

Unde se sărbătorește Holi?

Have you ever heard about this Village where no-one played Holi from 150 years? | NewsTrack English 1

Holi este sărbătorită în întreaga Indiei, fiecare regiune având propriile tradiții. Sărbătorile din nordul Indiei sunt mai colorate, mai vii, mai exuberante, în timp ce cele din sud se concentrează în principal pe ritualurile religioase și ale templului. Există multe diferențe chiar și între statele nordice în ceeace privește durata și obiceiurile.

Holi este, de asemenea, sărbătorit și în alte țări din Asia de Sud, cum ar fi Nepal, Pakistan și Bangladesh, dar și în Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Australia.

Legenda

Celebrate Holi Festival in India Tour 2022 | On The Go Tours | UK

Holi celebrează triumful binelui asupra răului și există diverse povești despre originea lui.

Cea mai populară legendă din mitologia hindusă spune că festivalul marchează triumful Domnului Vishnu asupra regelui Hiranyakashyapu, care a ucis pe oricine nu i-a ascultat sau s-a închinat altor zei.

Regele a avut un fiu numit Prahlad, care nu s-a închinat niciodată tatălui său și în schimb s-a închinat lui Vishnu. Hiranyakashyapu a fost atât de nemulțumit încât a conspirat cu sora sa Holika pentru a-și ucide fiul.

Holika a fost de acord să-și omoare nepotul, ademenindu-l pe Prahlad într-un rug și încercând să-l ardă. Cu toate acestea, Vishnu a venit în ajutorul lui Prahlad și Holika a ajuns să ardă în rug.

Până astăzi, devotații hinduși sărbătoresc Holika Dahan în ajunul Holi pentru a marca evenimentul făcând focuri de tabără în cartierele lor.

 

O altă poveste legată de aruncarea cu pulberi colorate unul peste altul este povestea de dragoste a lui Krishna și Radha. Krishna a fost otrăvit în copilărie de un demon și a devenit albastru. S-a îndrăgostit de Radha și era îngrijorat că Radha îl va respinge din cauza culorii pielii. Mama lui Krishna i-a sugerat să coloreze jucăuș fața Radhei cu câteva culori. A făcut asta, iar Radha s-a îndrăgostit de el.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top