Diwali-festivalul luminii

Am deschis înscrierile la
o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii

https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/

 Diwali este unul dintre cele mai importante festivaluri care se sărbătorește în întrega Indie.

Data celebării lui variaza de la un an la altul, în funcție de ciclul lunii și se stabilește după nopatea cea mai întunecată, prima noapte a lunii noi din calendarul hindus, cunoscută ca a 15a zi a lui Kartik, care marchează începutul unui nou an. Aceasta zi este fie în luna octombrie, fie în noiembrie a fiecarui an și este momentul culminant al sărbătorii.

Este un festival al luminii.

Diwali sau Deepavali în sanscrită înseamnă “un rand de lumini”.

Sărbatoarea are ca element central triumful binelui asupra răului, a purității asupra impurității, a luminii asupra întunericului. Este un moment de introspecție, de conștientizare. Un moment în care urmărim să ne depășim propriile limite, să le recunoaștem și să ne eliberăm de părțile întunecate ale ființei noastre și să permitem lumii noastre interioare să strălucească. Este un moment de bucurie și reînnoire.

Festivalul este orientat catre familie. Oamenii se întâlnesc într-o atmosfera caldă, armonioasă. Se pregătesc intens pentru festival, prin curățarea și împodobirea casei, dar și a sufletului. Ei urmăresc să renunțe la sentimentele de ură, furie, gelozie, să se împace cu toată lumea cu care au conflicte sau neînțelegeri, urmăresc să fie mai buni și iubitori cu toți cei din jur.

Sărbătoarea Diwali în India are loc când se termină sezonul musonic și începe vremea blândă și plăcută, marcând sfârșitul tensiunilor, a conflictelor și începutul păcii, purității, a iubirii si prosperitții.

Obiceiuri și simbolur

i

pecific acestui festival este obiceiul de a aprinde  candele micuțe de ceramică umplute cu ulei, numite diyas, care sunt așezate în temple, în case, pe străzi și pe cursul râurilor. Acestea se aprind ca simbol al luminii, al binelui, purității, dar și ca ofrandă pentru Lakshimi, zeița prosperității și a norocului.  Lakshmi este manifestarea fericirii, a prosperității materiale și spirituale, despre care se crede că îi va vizita mai întâi pe cei care au casele curate și împodobite, pregătite să o primească.

Pe lângă lumănări, atmosfera este luminată de focuri spectaculoase de artificii, la care se mai adaugă petardele asurzitoare, care au rolul de a îndepărta spiritele rele.

Toate străzile sunt decorate cu lumini și ghirlande colorate.

Luminițele și focurile de artificii sunt simboluri ale luminii, ale binelui și dreptății, care au puterea de a îndeparta întunericul și ignoranța.

Familiile, copiii, prietenii își ofera între ei cadouri și dulciuri. Își achită vechile datorii, își cumpără haine noi și joacă diverse jocuri de societate.

Legenda

În diferitele părți ale Indiei oamenii se raportează la diferite simboluri ale învigătorului, modele care depășesc orice obstacol, care reușesc cu succes să își depășescă limitele, să aducă dreptatea și binele la lumină.

În nordul Indiei Diwali este sărbătorit pentru a-l onora pe Rama-chandra, al șaptelea avatar, întruchiparea lui Vishnu, alături de Lakshimi, contrapartea sa, zeița fericirii, norocului și prosperității.

Se spune că în această zi Rama s-a întors la poporul său după 14 ani de exil. În acest timp el a luptat și a câștigat o luptă împotriva demonilor și a regelui demon, Ravana. Trimful său este considerat a fi trimful luminii asupra întunericului și de aici motivul pentru care oamenii il onorează pe el în această zi.

În regiunea Bengalului, oamenii o celebreaza pe Kali, distrugătoarea forțelor malefice. În Nepal oamenii sărbătoresc victoria lui Krishna asupra regelui rău.

Semnificația celor cinci zile de sărbatoare

În mod similar, cele cinci zile ale festivalului se sărbătoresc în mod diferit în divesele zone ale Indiei, dar totuși există o semificatie reprezentativă pentru fiecare zi valabilă în întreaga Indie.

Sărbătorile principale au loc în a treia zi a festivalului, anul acesta pe 14 noiembrie.

  • Prima zi- 12 noiembrie 2020 este cunoscută cu numele de Dhanteras sau Dhanatrayodashi.

 „Dhan” înseamnă bogăție și „teras”– a 13a zi a cicului lunar din calendarul hindus.

Se spune că Dhanvantari, zeul hindus al medicinei și întruparea lui Vishnu, a adus omenilor în această zi Ayurveda și nectarul nemuririi.

Legenda spune, de asemenea, că Zeița Lakshmi s-a născut în această zi din agitația oceanului și este întâmpinată cu un puja, un ritual special în care se aduce ofrandă zeiței, prin aceasta sperând să îi urmeze mai ușor exemplul.

În această primă zi a festivalului oamenii își pregătesc casele pentru sărbătoare. Fac curățenie, le împobobesc cu ghirlande de flori și aprind lumânări pentru a o invita pe Laskhmi să îi viziteze și să îi binecuvânteze. Cumpără haine noi, bijiterii, dulciuri și cadouri pentru a le oferi celor dragi. Oamenii se adună, de asemenea, pentru a juca cărți sau alte jocuri, deoarece se crede că este de bun augur și va aduce bogăție pe tot parcursul anului.

  • A doua zi- 13 noiembrie 2020 este cunoscută sub numele de Naraka Chaturdasi sau Chhoti Diwali (Diwali mic).

„Naraka” înseamnă iad și „Chaturdashi” înseamnă a 14-a zi a unei săptămâni lunare pe calendarul hindus.

Semnificația acestei zile este legată de învingerea demonului Narakasura de către Kali și Krishna.

      În 2020, Naraka Chaturdasi se suprapune cu Amavasya și cade în aceeași zi, pe 14 noiembrie.

  • A treia zi – 14 noiembrie 2020 este ziua lunii noi cunoscută sub numele de Amavasya.

Aceasta este cea mai întunecată zi a lunii, marcând momentul central al festivalului. Practic este momentul în care ziua începe să crească, semnificând triumful luminii asupra întunericului, a binelui aspura răului.

În această zi, în anumite zone ale Indiei se face puja pentru a o onora pe Lakshmi sau pe Kali în alte părți.

  • A patra zi- 15 noiembrie 2020 este cunoscută cu numele de Govardhan și are diverse semnificații în India.

În nordul Indiei ea  este sărbătorita ca fiind ziua în care Lordul Krishna l-a învins pe Indra, zeul tunetului și al ploii. În alte zone se sărbătorește victoria lui Vishnu asupra regelui demon Bali.

  • A cincea zi-16 noiembrie 2020 este cunoscută sub numele de Bhai Duj. Este dedicată sărbătoririi surorilor, într-un mod similar în care Raksha Bandhan este dedicat fraților. Frații și surorile se întâlnesc și sărbătoresc împreună pentru a onora legătura dintre ei. 
https://www.youtube.com/watch?v=nV2P7xt2rCM
https://www.youtube.com/watch?v=eY1BoYte93o&list=RDCMUCfxdSa8WGHe8nVyOm-oqWmQ&start_radio=1&t=1

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top