Pranava OM sau AUM – „regina mantrelor”

Pranava OM
Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

OM sau AUM este mantra primordială a Sinelui Suprem Atman ori a Conștiinței Supreme.

Este mantra care creează, susține și resoarbe universul și din acest punct de vedere este fundamentală.

Considerăm că este semnificativ faptul că în limba română cuvântul pentru ființă umană este chiar OM. De altfel, se consideră că popularul AMIN provine dintr-o dezvoltare particulară a lui AUM.

AUM are efecte asemănătoare cu OM, este o expansiune a lui OM dar cu o forță mai mare și mai transcendentă. OM conține AUM dar într-o formă mai simplă mai puțin expansionată. De aceea, în ceea ce urmează ne vom referi la AUM dar de fapt este vorba de cuplul OM și AUM (atunci când nu precizăm altfel).

Un nume popular printre yoghini a acestei mahamantra, adică mantra majoră, esențială este pranava – mantra fundamentală a universului, silaba sacră ce corespunde acelei energii a ființei supreme care este o esența a orice, care susține orice, care pătrunde în orice punct din Univers.

AUM ne apropie de Cunoașterea directă și este un ghid fascinant către a deveni înțelepți.

Cunoașterea directă este o cunoaștere în care avem acces la Adevăr direct, fără cercetare sau intuiție. Uneori o simțim ca un fenomen misterios prin care ajungem să cunoaștem astăzi ceea ce acum ceva timp nu știam și între timp nimeni nu ne-a spus ori transmis în mod discursiv.

Conține atât imanența cât și transcendența și de aceea conferă Abheda sau starea în care simțim realitatea identității dintre noi, ființele din jur și Ființa Supremă sau Dumnezeu. Este considerată una din mantrele lui Shiva sau a unor energii ori Shakti-uri ale sale

Desigur, OM sau varianta sa expansionată AUM conține fonemele A, U și M și în mod tradițional acestea sunt considerate în mod corespunzător în legătură cu Creația, Menținerea și Resorbția Universului.

Din altă persepctivă litera „ a ” reprezintă dizolvarea în corpul Universal Virat Purusha a corpului fizic sau transcenderea identificării cu corpul fizic.

„ U ” înseamnă dizolvarea propriului corp subtil în corpul subtil al universului, adică hiranyagarbha și „ M ” înseamnă intrarea corpului cauzal în marele corp iluzoriu ( mayadeha ) al universului.

Punctul în formă de lună ( chandrabindu) indică faptul că corpul supracauzal al unuia s-a dizolvat în Ființa Suipremă care este Martorul, Rostitorul sau Cel care acționează.

OM este bija mantra pentru Ajna iar AUM pentru Sahasrara – asta înseamnă că lucrând cu aceste mantre putem contirbui la „deschiderea” acestor centri și la elevarea frecvenței de vibrație a ființei noastre, chiar și numai datorită acestui efect.

Apare o claritate mental minunată, detașare și senzația de înălțare interioară, puritate și sacru. Susține și amplifică eficiența altor mantre și este o bună „deschidere” ce poate fi folosită la începutul meditațiilor complexe, cu mai multe mantre.

Dar este atât de prețioasă că este posibil să simțim și să decidem să începem cu AUM, să continuăm cu AUM și să încheiem tot cu AUM.

Meditația cu AUM „arde karma” iar acest efect este misterios dar prețios pentru orice ființă care caută soluții autentice pentru rexistența sa.

Cel care se concentrează intens și meditează profund asupra acestei chakra (Ajna) distruge gradat toate efectele negative ale acțiunilor anterioare din această viață și din celelalte vieți. Adeptul devine un mare yoghin și ajunge un eliberat în viață (jivanmukta). El obține cele 8 mari puteri paranormale și cele 32 de puteri minore.” – Swami Shivananda

Ori mantra pentru Ajna este chiar OM.

Această mantra conferă iluminarea, starea de vid mental și transcendența, și are un efect armonizator între corpul fizic, prana sau bioenergia corporală și minte. Ajută la vindecarea și curățarea corpului de impurități de orice fel, inclusiv la nivel afectiv, mental și emoțional.

Ne ajută să scăpăm de diverse dependențe, oricare ar ele, compulsiuni și emoții negative.

AUM este și un instrument puternic și semnificativ în Kundalini Sadhana, metoda de transformare spiritulă accelerată prin trezirea energiei Kundalini și ascensiunea ei pe coloană din centru în centru până în Sahasrara.

Folosirea în modul specific și secret al acestor mantre în practica interioară se numește OMKAR.

AUM este considerată sau valorizată de mulți yoghini ca fiind „regina mantrelor”.

Leo Radutz

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top