o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii
https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/
“[…]Sursa orcărei mișcări,
Dansul lui Shiva,
Este cel care dă ritm întregului Univers,
El dansează în locurile demoniace
Dar și în cele sacre.
El crează și susține,
Distruge și eliberează. […]”
Aceste versuri reprezintă un fragment dintr-un poem al lui Ruth Peel, în care este descris dansul etern al zeului Shiva.
În tradiția hindusă semnificația dansului cosmic al zeului Shiva care mai este denumit și “Anandatandava” sau Dansul Extatic, simbolizează ciclurile cosmice ale creației și disoluței.
Dansul lui Shiva însumează într-o alegorie de imagini cele cinci manifestări principale ale Conștiinței supreme: creația, distrugerea, conservarea, ocultarea și grația. Potrivit lui A.k. Coomerswamy (filozof indian contemporan ), dansul lui Shiva reprezintă cele cinci activitati ale sale:
“Shrishti” (creația, evoluția) reprezentata de micuta toba “Damaru” din mâna dreaptă;
“Sthiti” (conservarea, sau suportul) reprezentată de a doua mână dreptă, aflată în gestul “lipsei de frică” sau abhaya;
“Samhara” (distrugerea, disoluția) reprezentată de focul din mâna stangă;
“Tirobhava” (iluzia) reprezentată de monstrul pitic de sub piciorul stâng , și
“Anugraha “(eliberarea, emanciparea, grația), reprezentată de piciorul drept ridicat.
Cea de-a doua mână stângă care indică piciorul stâng ridicat în aer, se află în postura “gaja – hasta – mudra” sau postura trunchiului de elefant, care aici îl simbolizează pe Ganesha – zeul cu cap de elefant, cel care înlatură orice obstacol.
Dansul lui Shiva ca expresie creatoare a Universului manifestat este și cel care stă la baza creării alfabetului sanscrit. Legenda spune că faimosul gramatician indian Panini a primit darul de a asista la dansul zeului Shiva, prilej cu care zeul i-a transmis literele și sunetele alfabetului sanscrit. Micuța tobă din mâna dreaptă a lui Shiva este simbolul creației. În sunetul primordial al acestei tobe celeste este încapsulată întreaga gramatică a limbii sanscrite. Din acest motiv primele 14 grupuri de litere care se spune că i-au fost revelate lui Panini se mai numesc și Shiva Sutras sau mai corect sivasutrani (este vorba aici despre fonemele limbii sanscrite).
Dansul pe care Shiva il initiază înaintea distrugerii finale a lumilor, il reprezintă pe zeu cu un picior strivind corpul unui monstru pitic, celălalt picior fiind ridicat în aer. Piciorul cu care zeul ține culcat mosntrul simbolizează puterea limbajului de a ține individul în lumea iluziei și de a-l imobiliza în planul material. În acest plan, omul este captiv în plasa propriilor conționări și atașamente asociate cu anumite formulări lingvistice pe care le mai putem denumi stereotipii mentale sau emotionale de genul: “Eu sunt gras”, “Nu suport manelele”, “Îmi place ciocolata” etc.
Conform viziunii filozifice a gramaticienilor indieni, Parashakti sau Conțtiința Universală se manifestă sub forma de matrika, sau grup de litere sau silabe sonore. Astfel, literele create de Zeita (Shakti) sunt asociate cu limbajul și creațiile sale concrete cum ar fi poemele, scripturile, textele savante, etc.
Matrika produce astfel limbajul în sensul cuvintelor – imagini infinite care populeaza mentalul. La fel cum limbajul capătă o dublă semnificație acela de obstacol în calea cunoasterii adevarate și eliberator din lanțurile igonoranței, și dansul lui Shiva semnifică exact același lucru.
“Matrika shakti” este activitatea prin care omul este captiv în plasa propriilor condiționări și atașamente, semnificând sursa “negativităților” care limitează cunoașterea; de asemenea ea este creatoarea literelor și cuvintelor, generând iluzia imaginilor respective care sunt luate drept adevărate.
Pe de alta parte, Matrika poate însă stimula evoluția prin cunoaștere, acesta fiind înțelesul piciorului ridicat al lui Shiva. Gestul său semnifică eliberarea de materie, de lumea grosiera. În momentul în care se ajunge printr-un proces de evolutie spirituală la intelegerea faptului că întreaga lume este doar iluzia creata de “matrika shakti” atunci puterea ei fascinatoare încetează.
De asemenea, atunci când prin cultivarea stării de martor, se contemplă jocul iluziei reprezentat de cuvintele și imaginile-gând dar și al forței de atracție a acestui joc, matrika încetează să mai fie un obstacol, ea începe să lucreze în favoarea și după voința celui ridicat deasupra vălului iluziei. Astfel, prin transcederea ei se obține o stare de pace profundă, dublată de o amplificare fără precedent a facultăților de cunoaștere conștientă.
.
Bibilografie : “Puterea limbajului” de Dana Sorana Urs