Secretul savorii din mâncare

Se spune că undeva într-un ținut îndepărtat exista o foarte bună bucătăreasă. Oameni de seamă din tot ținutul o angajau să gătească pentru petrecerile lor. Oaspeții erau de fiecare dată extrem de încântați, iar bucătăreasa era cunoscută și respectată pentru munca ei. Spre deosebire de ceilalți bucătari și bucătărese, această femeie avea ceva special. Ea nu ținea secrete rețetele în timp ce toți ceilalți bucătari nu și-ar fi divulgat secretele pentru nimic în lume. Bucătăreasa noastră îi dădea rețeta exactă fiecărui om care i-o cerea. Cu toate acestea, nu a existat nimeni niciodată care să gătească o mâncare la fel de bună ca ea.

Fiind atât de răspândită, vestea a ajuns și la urechile împăratului. Când a auzit, acesta și-a propus să o cunoască cât mai curând pe această celebră bucătăreasă. Vestea a picat la țanc pentru că peste o săptămână era ziua fiicei lui.

Pentru că îmi iubesc fiica, și pentru că vreau să gust din bucatele gustoase și renumite, o voi angaja drept bucătăreasă pentru petrecerea fiicei mele pe Einomra, spuse împăratul.
Einomra era numele acestei bucătărese, iar slujitorii plecară degrabă în căutarea ei.
– Accept cu bucurie să gătesc pentru petrecerea preaiubitului meu rege, spuse Einomra atunci când solul trimis de către rege i-a înmânat invitația.

Începând cu ziua următoare, bucătăreasa s-a și apucat de treabă. Regele avea un număr mare de invitați, iar bucatele trebuiau pregătite din timp.
În ziua marii petreceri totul era pregătit. Bucatele îmbietoare se invitau parcă singure spre a fi servite.
Odată așezați la masă, nu a existat un invitat care să nu remarce gustul extraordinar de bun al tuturor felurilor de mâncare. Vorbeau între ei, și erau cu toții curioși cine era persoana care făcuse o mâncare așa de gustoasă.
La finalul petrecerii regele a fost felicitat de aproape fiecare invitat pentru muzica bună, jocurile de societate, dar în special pentru gustul deosebit al mâncării.

Atunci când petrecerea s-a încheiat, regele a plătit-o pe Einomra așa cum a promis, iar aceasta s-a întors acasă, acolo unde o așteptau copii dar și soțul său la care ținea foarte mult.
Înainte de a pleca însă, stăpânul regatului a rugat-o pe bucătăreasă să lase rețetele pe care le cunoștea și slujitorilor săi bucătari. Regele ar fi vrut să mănânce în fiecare zi bucate la fel de gustoase, nu numai în zi de sărbătoare.

Cu mare drag voi lăsa toate rețetele pe care le cunosc slujitorilor dumneavoastră preaiubite rege.
Acestea au fost cuvintele Einomrei, iar mai apoi aceasta s-a retras.

Chiar de a doua zi, regele a ordonat ca mâncarea să fie făcută după aceste rețete noi. Spre surpriza lui și a reginii însă, mâncarea de a doua zi a avut gustul cel mai oribil de până atunci. Văzând cum mâncarea era de abia comestibilă, regele s-a înfuriat. A ordonat ca a doua zi să îi fie adusă Einomra pentru a-i aplica o pedeapsă aspră.

De ce ți-ai bătut joc de mine și nu mi-ai dat rețetele corecte după care faci mâncarea? a tunat regele.

Iertată-mi fie îndrăzneala răspunse Einomra, dar eu v-am lăsat chiar rețetele originale după care m-am ghidat chiar eu atunci când am făcut mâncarea pentru petrecerea fiicei dumneavoastră. Nu aș îndrăzni să vă jignesc.

Ai crezut că dacă îmi vei da niște rețete greșite, eu te voi angaja pe tine drept bucătăreasa curții, nu-i așa? Te-ai înșelat amarnic fetițo. Te voi arunca în temniță acolo unde vei sta trei zile. Apreciez bucatele gustoase pe care le-ai făcut pentru petrecerea fiicei mele așa că îți voi mai da o șansă.
După aceste trei zile, vreau să îmi prezinți rețetele reale după care ai gătit la petrecere, altfel, capul îți va sta acolo unde îți stau picioarele.

Astfel Einomra a fost aruncată în temniță. Lacrimile nu îi mai conteneau pentru că ea nu greșise cu nimic. Îi dăduse regelui rețetele reale. Ce s-o fi întâmplat oare de bucătarii curții nu au făcut mâncarea gustoasă urmând rețetele ei?
În a treia zi, vestea că Einomra a fost închisă și că ar putea fi omorâtă de către rege a ajuns și la urechile celui mai înțelept om din regat. Regele îl respecta foarte mult pe înțeleptul regatului pentru că acesta îl ajutase cu sfaturi de foarte multe ori.

Auzind că cea mai bună bucătăreasă din regat ar putea fi omorâtă de către rege, înțeleptul a pornit rapid înspre palat. El știa motivul pentru care bucătarii curții nu au făcut mâncarea gustoasă chiar dacă au urmat întocmai rețeta. Era singurul în măsură să o salveze așa că nu a stat prea mult pe gânduri. Timpul era pe sfârșite, mai avea totuși o șansă să ajungă înainte ca termenul dat de împărat să se fi încheiat, așa că a pornit la drum.
A ajuns cu câteva minute înainte de execuție. Străjerii i-au permis imediat trecerea. A intrat în camera unde urma să aibă loc execuția și i-a cerut voie regelui să ia cuvântul.

Chiar dacă nu foarte încântat de idee, din respect regele a acceptat.

Preaiubite rege, am venit astăzi aici pentru a salva un suflet nevinovat de la pierzare. Eu știu motivul exact pentru care bucătarii dumneavoastră nu au reușit să facă mâncarea la fel de gustoasă, chiar dacă au urmat rețeta întocmai. Nu este vorba de nici un ascunzinș din partea Einomrei și nici de rea voință din partea bucătarilor curții. Este vorba de un adevăr mult prea puțin cunoscut astăzi, dar care sper ca de aici încolo să dăinuie pentru totdeauna: Mâncarea este o prelungire a sufletului celui care o gătește. Rețeta este într-adevăr importantă, dar ingredientul principal pe care Einomra îl pune în mâncare fără ca măcar să își dea seama, este armonia ființei sale. Armonia sa, face ca bucatele să fie la rândul lor armonioase și implicit gustoase. Ea nu va dat niște rețete greșite. Vi le-a dat pe cele corecte. Gustul deosebit după care tânjiți nu poate fi reprodus însă de nimeni altcineva, ci numai de Einomra prin energia care o caracterizează. Bucatele se imprimă cu energia caracteristică a celui care le prepară.

Să se noteze și să nu se uite niciodată, spuse înțeleptul: Totul este energie. Mâncarea este energie. Omul este energie. Prin vibrația sa, omul, imprimă mâncarea cu un gust, o savoare, dar și un efect specific.

Eliberați-o pe Einomra pentru că ea nu este de vină și faceți în așa fel încât adevărul vorbelor mele să ajungă la cât mai mulți oameni, spuse înțeleptul.

Uimit de înțelepciunea acestor vorbe, împăratul a iertat-o de pedeapsă pe Einomra cerându-și scuze. I-a propus totodată să devină bucătăreasa curții, iar aceasta a acceptat. Ei și familiei ei i s-a pregătit o cameră frumoasă în palat acolo unde s-au și mutat și unde poate mai trăiesc și astăzi.
***

Mâncarea este o formă de energie, ca și orice altceva. De fiecare dată când mâncăm, introducem în noi energie pentru a o transforma într-o altă formă de energie. Foarte mulți oameni greșesc nefiind conștienți de această realitate. De aceea este bine sa conștientizăm aceste lucruri și sa ne preparăm hrana într-un mediu plăcut și având o stare de spirit calmă și plină de entuziasm. În acest fel, hrana se va impregna cu o energie benfică și va avea un nivel de vibrație mai ridicat, căpătând un gust deosebit de bun și de pur.

 

sursa: http://fiimplinit.ro/

 

Scroll to Top