Ceaiul verde - spirit şi sănătate

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
08.10.2008
text de 
11 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
08.10.2008
 - text de 
11 minute

Ceaiul verde poate fi un ajutor excelent pentru a primi un impuls atunci când suntem mai inerți, obosiți sau când avem nevoie de o putere de concentrare mai mare.

Totuși pentru a profita cu adevărat de excepționala calitate a ceaiului verde
este bine să îl folosim pentru a putea realiza antrenamente sau meditații mai eficiente și mai consecvente, folosind metode specifice Căii Inimii-Adanima.

În acest fel ne vom energiza pe orice nivel dorim, aducând energie din exterior în ființa noastră.
Dacă folosim ceaiul verde doar pentru a ne simți bine în timp ce muncim, ne uităm la televizor sau vorbim cu prietenii, putem spune că nu punem în valoare în mod înțelept ceea ce oferă ceaiul verde.

De altfel, energia pe care o primim în urma stimulării complexe din partea ceaiului verde vine, în bună parte, tot de la noi, dar o primim în avans. Ca orice împrumut, este bine să îl folosim în mod înțelept.

Pe de altă parte, este foarte simplu să stopați consumul de cafea și să o înlocuiți ce ceaiul verde, deoarece acesta nu are efectele negative ale cafelei iar pentru sănătate este o adevărată binefacere.

Ceaiul verde este cunoscut pentru actiunea sa diuretica si antioxidanta si pentru accelerarea metabolismului.

Originar din Asia, ceaiul verde este deja cunoscut in intreaga lume pentru proprietatile sale diuretice, antioxidante si pentru continutul crescut de vitamine. Este deja folosit cu succes in numeroase regimuri si diete si numeroase creme de fata impotriva imbatranirii il au printre ingrediente.

Ceaiul verde este un tip de ceai obținut din frunzele de Camellia sinensis. Diferența față de celelalte tipuri de ceai constă în faptul că procesul natural de fermentație este oprit. Imediat după cules, frunzele sunt trecute prin abur sau torefiate. Apoi frunzele sunt uscate și rulate, astfel împiedicându-se fermentarea,obtinandu-se un continut mai scazut de teina, ceea ce face ca ceaiul verde să fie mult mai putin excitant decat ceaiul negru.
O alta consecinta a uscarii frunzelor de ceai culese, este faptul ca ceaiul verde are un continut ridicat de vitamine. Ceaiul verde contine in abundenta vitaminele A, B, E, C, precum si minerale ca fier, calciu, fosfor si potasiu.
Ceaiul verde este cunoscut și sub denumirile de ceai nefermentat și ceai virgin.

Istorie

Deși ceaiul e cunoscut și folosit de oameni de mii de ani, cultivarea lui n-ar fi început decât prin anul 350 î.Hr, în China și prin anul 700 al erei noastre în Japonia. În Asia a fost vreme îndelungată considerat mai mult o plantă medicinală decât o băutură. În textele europene apare în 1559, la Veneția, sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de ceai. Olandezii schimbau salvia cu ceai încă din 1606, în comerțul pe care-l făceau cu chinezii. În 1653, când au capturat o navă olandeză și încărcătura sa, britanicii au cunoscut și ei ceaiul, iar regona Anna Stuart, servindu-l la micul său dejun, a lansat moda.
Obiceiul bautului de ceai a inceput cand calugarii budisti care, vizitand China pentru studiu, s-au intors in Japonia aducand cu ei si ceaiul verde ca pe o bautura medicinala. In perioada Kamakura (1191-1333), calugarul Eisai a tinut sa evidentieze efectele benefice ale ceaiului verde in cartea sa "Mentinerea sanatatii prin ceai" (1211): "Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga. In toate timpurile ceaiul este elixirul care creaza lacasul de nestramutat al nemuririi". Din acest pasaj reiese faptul ca ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament. In ultimii ani insa, cercetarile au evoluat atat de mult incat acum avem si confirmarea stiintifica a ceea ce se sunea in vechime "Ceaiul este medicamentul miraculos al mentinerii sanatatii". Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.

Culesul

Frunzele sunt culese după trei metode:
- Prima - "imperială" - a dispărut astăzi: numai mugurii terminali și prima frunză erau culese;
- a doua - cea mai bună practicată astăzi, constă în a culege mugurul și primele două frunze;
- a treia metodă - cea mai comună - constă într-un cules care prelevează până la cinci frunze - ceaiurile comune sunt obținute astfel.
În marile exploatări, mașinile sunt cele care fac operația. Pentru cele mai bune ceaiuri, culesul este întotdeauna manual. Motivul : sunt culese cele două sau trei frunze de la extremități, adică cele mai tinere, cele mai fragede, cele mai concentrate în uleiuri esențiale.

Proprietăți

Ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor. Ca să profităm de binefacerile sale este de-ajuns să-l bem cu regularitate în fiecare zi.

Compoziție
Conține uleiuri esențiale, teină, tannini catechici, flavonoide (quercetina, quercitrina), aminoacizi, vitamina C, teaflavina, tearubigina, proteine, calciu, fier, fluor, alcaloidi (teobromina, teofilina, dimetilxantina, xantina, adenina). Activitatea ceaiului se datorează în primul rând conținutului de teină, de tanini si de compuși polifenolici.

- Polifenolii și catechinele combat radicalii liberi produsi de poluare, fum de țigară, gaze de eșapament, ultraviolete.

- Alcaloizii exercită un efect de stimulare nervoasă

- Teina ( o formă de cafeină ce formează la suprafața infuziei o peliculă ușoară, dovada că este un ceai bun) și cafeina stimulează arderea grăsimilor, are proprietăți diuretice, stimulează sistemul nervos, cerebral și sangvin. Frunza de ceai integră conține mai multă teină decât cea în pliculețe deoarece pentru pliculețe sunt folosite rămășițele de la ceaiul vărsat. Avantajul teinei față de cafeină este că e biodisponibilă mai mult timp.

- Flavonoidele protejează împotriva stresuluI

- Substanțele aromatice dau o savoare deosebită ceaiului.

Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor și factor de protecție anticancer.

Indicații terapeutice
Cercetări medicale asupra ceaiului verde arată că această plantă are efecte de la A - ca acuitate vizuală până la Z - ca Zona Zoster
Cea mai importanta descoperire se refera la faptul ca ceaiul verde ajuta la mentinerea celulei ADN si a integritatii structurale a membranei celulare. Decenii de cercetari arata ca ceaiul verde inhiba dezvoltarea celulelor nedorite din organism.

Ceaiul verde si prevenirea cancerului
Statisticile privind mortalitatea datorata cancerului in randul populatiei japoneze indica faptul ca rata de mortalitate este foarte scazuta atat in randul femeilor cat si in randul barbatilor. Urmarind o harta a unei regiuni din Japonia, o echipa de cercetatori a ajuns la concluzia ca cele mai scazute rate de mortalitate datorata cancerului se inregistraza in locurile unde ceaiul verde reprezinta recolta principala. Populatia din aceste zone beau ceaiul verde in concentratii mai mari zilnic. Astfel s-a tras concluzia ca exista o stransa corelatie intre consumul de ceai verde si prevenirea cancerului.
Alți cercetatori au adus dovezi “cu greutate” in sustinerea acestei afirmatii. Consumul regulat de ceai verde reduce riscul instalarii cancerului de colon, vezica urinara, esofag, pancreas, rect si stomac. Compusul responsabil pentru aceasta proprietate este epigallocatechin 3 gallate (EGCG) care are o activitate antioxidanta de 100 de ori mai puternica decat vitamina C si de 25 de ori mai mare decat vitamina E. Se pare ca aceasta substanta nu numai ca inhiba dezvoltarea noilor celule canceroase, dar le poate ucide si pe cele mature.

Ceaiul verde impiedica cresterea colesterolului
Colesterolul este vazut ca "personajul negativ" care produce o serie de afectiuni la persoanele adulte, insa este un compus chimic necesar organismului in construirea membranelor celulare. Asa cum am facut distinctia si in alte articole, exista doua tipuri de colesterol: un colesterol "bun" si unul nociv. Cercetarile au aratat ca prin consumul de ceai verde, nivelul colesterolului nociv ( al LDL colesterolului ) se reduce simtitor, datorită catechinei din compoziția ceaiului verde și creste nivelul de HDL colesterol (cel “bun”) - deci cei care consuma extract de ceai verde pot consuma alimente cu mai mult colesterol, fara sa inregistreze cresteri ale nivelelor plasmatice de colesterol.
S-a facut un studiu pe un grup de persoane prin care s-a demonstrat ca bautorii de ceai verde aveau redus la jumatate nivelul de colesterol nociv decat cei care nu au consumat ceai, desi au mancat acelasi tip de alimente.


Ceaiul verde si controlul hipertensiunii arteriale

Ceaiul verde tine sub control hipertensiunea arteriala, afectiune care are un impact grav asupra sistemului vascular si care este cauza aterosclerozei. Cauzele hipertensiunii arteriale nu sunt pe deplin intelese, insa se stie sigur ca un compus chimic numit angiotensin II joaca un rol important. Intr-o serie de studii s-a demonstrat ca o serie de compusi continuti de ceaiul verde suprima producerea acestui compus (angiotensin II), iar consumul regulat de ceai verde duce la scaderea considerabila a hipertensiunii.

Ceaiul verde scade nivelul glicemiei

Acum 60 de ani, Dr. Minowada de la Universitatea Kyoto a observat ca a scazut considerabil nivelul de glucoza existent in urina la pacientii diabetici care participasera la chanoyu (ceremonia ceaiului) -datorită polifenolilor și a polizaharidelor existente în ceai. Astfel acesta a publicat un studiu unde arata ca ceaiul verde concentrat (asa cum se bea in ceremonia ceaiului traditionala) poate sa scada nivelul de glucoza din sange. Insa acest studiu a fost ignorat datorita izbucnirii celui de-al II-lea Razboi Mondial. Insa interesul deosebit pentru bucataria japoneza din ultimele perioade, a facut sa se revina asupra ceaiului verde si a capacitatii acestuia de scadere a nivelului glicemiei.

Zaharurile si carbohidratii din mancare sunt digerate in special in duoden, transformate in glucoza si apoi absorbite in sange. Agentul care regleaza captarea de glucoza in tesuturi este insulina, o substanta secretata in pancreas. Diabetul este o boala caracterizata de o insuficienta secretie de insulina care impiedica buna absortie a glucozei iar acest lucru duce la un nivel marit al glicemiei.

Ceaiul verde impiedica imbatranirea
Oxigenul este necesar pentru viata. Insa oxigenul prezinta doua aspecte: unul pozitiv si unul negativ. Oxigenul pe care il respiram este condus in fiecare parte a corpului si joaca un rol cheie in metabolism. Insa poate fi si un element daunator sub forma de oxigen activ, sau radicali liberi. Oxigenul activ reprezinta o problema pentru ca se poate combina cu orice substanta din corp oxidand-o, iar acest proces duce la distrugerea membranelor celulare si a ADN-ului, dar si la oxidarea lipidelor. Toate acestea pot duce la boli grave, si chiar la cancer. Cei mai importanti antioxidanti sunt vitaminele E si C. Este demonstrat faptul ca un consum ridicat de alimente bogate in antioxidanti impiedica procesul de imbatranire.

Se stie ca ceaiul verde este foarte bogat in vitaminele recunoscute a fi puternici antioxidanti. Ultimele studii efectuate arata ca substantele active din ceaiul verde sunt antioxidanti mai puternici decat vitamina E.

Ceaiul verde revigoreaza organismul
Ceaiul verde contine cafeina care, luata in cantitati rezonabile, stimuleaza fiecare organ din corp. Are un efect special asupra sistemului nervos, inimii si ficatului. Aceasta proprietate este mai evidenta in cazul persoanelor obosite. O ceasca de ceai verde ajuta la limpezirea mintii dimineata sau dupa o perioada prelungita de nesomn. S-a demonstrat, de asemenea ca ceaiul verde, prin continutul sau echilibrat de cafeina stimuleaza si sistemul muscular, din acest motiv este chiar indicata o ceasca de ceai verde in timpul zilei pentru a revigora intregul organism.

Ceaiul verde are efect impotriva virusilor
In urma studiilor facute s-a observat ca ceaiul verde, datorita compusilor sai, are un efect puternic asupra virusului gripal, inactivandu-l, și a diareelor infectioase. S-au facut studii si in cazul virusului HIV, si s-a observat o imbunatatire a starii bolnavilor care au baut ceai verde in mod regulat. În cazul conjunctivitei, un truc simplu pentru a scăpa de ea este să lăsați o compresă îmbibată cu ceai verde timp de 10 minute pe fiecare ochi.

Alte beneficii ale ceaiului verde:
- Grabeste recuperarea dupa raceli si gripe.
- Previne aparitia reactiilor alergice.
- Adjuvant in cazul bolii Parkinson.
- Mentine echilibrul de fluide din organism.
- Imbunatateste functia imunitara a celulelor epidermei.
- Previne si amelioreaza artrita.
- Reduce riscul de atac cerebral.
- Imbunatateste structura osoasa.
- Ajuta la controlarea greutatii corporale.

Concluzionand, se poate spune că ceaiul verde e indicat a fi consumat în următoarele cazuri:

* Tratamente de slăbire (singur sau in asociere cu alte extracte vegetale)

* Adjuvant în tratamentul cancerului (poate preveni cancerul cutanat produs de razele ultraviolete) - Ceaiul verde ajuta pielea sa se apere de factorii nocivi din mediu, de excesul de raze solare si lupta in acelasi timp impotriva radicalilor liberi.

* Întarzie îmbătrânirea prematură a tenului - combate efectele imbatranirii .Ceaiul verde este cunoscut pentru combaterea eficienta a efectelor imbatranirii. Din acest motiv, el este unul dintre ingredientele principale in compozitia celor mai noi creme de fata impotriva ridurilor si lotiuni pentru corp

* Reduce formarea tartrului dentar și stopează apariția cariei dentare, datorită fluorurilor și taninurilor conținut. Daca bem zilnic o ceasca de ceai verde, riscul aparitiei cariilor este injumatatit.

* Obezitate, greutate in exces - are efect diuretic si detoxifiant . De aceea, ceaiul verde este utilizat cu succes in curele de slabire. Atunci cand este baut cu regularitate, ceaiul verde mentine nivelul scazut al trigliceridelor si al colesterolului.

* Oboseala intelectuală sau fizică - are efect energizant . Desi are un continut mult mai scazut de teina decat ceaiul negru, ceaiul verde are efect energizant si este utilizat in tratarea oboselii cronice. Este mai de efect decat cafeaua si se pare ca are ca efect si cresterea capacitatii de concentrare.

* Reținerea apei în organism - regleaza digestia - Un alt efect binecunoscut al ceaiului verde este efectul laxativ. Ceaiul verde este recomandat de medici in constipatia cronica.

Prepararea infuziei de ceai verde
Pentru a prepara o infuzie de ceai verde, sunt necesare un litru de apa si o lingurita de ceai verde, frunze. Se lasa apa la fiert si atunci cand incepe sa clocoteasca, se ia de pe foc si se adauga ceaiul verde. Se lasa la infuzat timp de 10 minute. Nu este bine sa lasam infuzia pentru mai mult de 10 minute, deoarece concentratia prea mare de teina poate avea efecte toxice. Daca nu suporti gustul puternic al ceaiului, o combinatie sanatoasa si placuta poti obtine adaugand doua lingurite de miere si o felie de lamaie la fiecare cana de ceai verde.

Bea ceai verde!
Pentru a te apara de radicalii liberi din mediu si pentru a-ti mentine tonusul si sanatatea este bine sa bei cel putin o cana de ceai verde pe zi. In cazul in care tii o cura de slabire, ceaiul verde poate fi utilizat ca adjuvant. In acest caz insa, va trebui sa bei cam 3-4 cani de ceai verde pe zi. Efectul sau diuretic si detoxifiant te va ajuta sa dai mai repede jos kilogramele in plus. Este bine ca ceaiul sa fie consumat in timpul diminetii si pranzului, deoarece in caz contrar poate provoca insomnie.
Ceaiul negru nu are aceleasi proprietati ca cel verde. Trebuie sa consumati ceaiul verde imediat dupa infuzare sau sub forma de extract concentrat..

Tipuri de ceai verde

a)Ceaiuri chinezești
* Chun mee: Ceai verde chinezesc ce datorează numele formei în care vin prelucrate frunzele, în forma de sprânceană. De altfel tradus înseamnă "sprânceană de bătrân". Infuzia are o culoare de un galben pal. Este un ceai ce se poate bea în orice moment al zilei.
* China plum blossom: Ceai foarte apreciat cu un retrogust dulce.
* Gunpowder: Ceai verde chinezesc obținut prin două faze de uscare și răsucirea frunzelor în formă de biluțe, ceea ce creează o asemănare cu praful de pușcă (lb.eng. gunpowder) mai granulos din vechime.
* Jasmine jade pearls: Ceai verde chinezesc cu aromă de iasomie.
* Lu'an Guapian: Ceai verde chinezesc obținut prin răsucirea frunzelor în lungime în așa fel încât acestea devin asemănătoare cu semințele de pepene galben, de aici numele în chineză.
* Pi lo chung: Ceai verde chinezesc destul de rar. Planta acestui ceai crește în vecinătatea pomilor fructiferi (piersici, caiși) iar frunzele absorb astfel parfumul acestora. Are un gust răcoritor și dulce.
* Lu mu dan flowery: Este produs în Hunan.
* Lung ching: Ceai verde chinezesc provenit din provincia Zhejiang, cunoscut și sub numele de „fântâna dragonului”.
* Shui hsien: Provine din provincia chineză Fujian.
* Taiping hokui: Provine din provincia chineză Anhui.
* Tuocha yunnan: Provine din provincia chineză Yunnan.
* Xia Zhou bi feng.

b) Ceaiuri japoneze

* Kukicha: Este un ceai lipsit de teină, cu un gust delicat.
* Bancha: Acest tip de ceai conține foarte puțină teină, de altfel bancha semnifică lejer, ușor. Este cunoscut și ca „ceai de trei ani”. Este un ceai deteinat natural, lipsit de orice fel de coloranți sau produși chimici și provine din frunzele mai groase culese la a doua sau la a treia recoltă. Infuzia este de un verde închis.
* Genmaicha: Ceai japonez obținut prin amestecarea ceaiului bancha cu orez și boabe de porumb copt.
* Gyokuro: Este varietatea de ceai cea mai apreciată în Japonia. În traducere înseamnă „roua prețioasă”. Frunzele, ascuțite, de o culoare verde-albastrie ca acele de pin, dau o infuzie de o culoare galben-verzuie.
* Hojicha: Este vorba de frunze de ceai ușor torefiate, ceea ce le amplifică aroma
* Matcha: Ceai folosit în ceremonia ceaiului, în Japonia. Matcha se obține astfel: frunzele după ce au fost uscate, zdrobite cu pietre de moară devin o pudră verde, solubilă în apă. Aceasta pudră de ceai este de culoarea verde deschis, cu reflexe pale. Pentru a-l prepara se pune 1 gram într-o ceașcă de apă la 60 de grade și se agită cu un bețisor până la apariția unei spume verzi, translucide. Băutura obținută, destul de închisă la culoare și în special tare în teina, este ușor amară, având o aromă proaspătă care amintește de vegetația umedă de pădure. Este extrem de sănătos, are proprietăți antioxidante și previne apariția cancerului de colon sau stomac. Există varietăți diferite de ceai verde, în funcție de zona în care a fost cultivat. Ceaiul verde poate fi preparat și direct din frunze, în afara ceremoniei ceaiului.
* Sencha: Este cel mai cunoscut ceai japonez, reprezentând 80% din producția japoneză.
* Tenko: Este un ceai-trufanda din prima recoltă, supranumit și „parfum ceresc”.

c) alte tipuri de ceai verde
* Himalaya, Yogitea: Sunt ceaiuri verzi lipsite de teină.

.......................................................

......................................................

VA INVITAM pe

Calea Inimii - AdAnima

Cursul esoteric pentru
trezirea sufletului,
cunoastere de Sine si
integrare spirituala in mijlocul vietii.

Calea Inimii - AdAnima este o forma esentiala de practica ce conduce foarte direct la realizarea esentei lumii fenomenale, generand integrarea spirituala in mijlocul vietii, trezirea sufletului si cunoasterea de Sine.

Cursul este intensiv si are durata a 3 ore saptamanal, timp de minim un an.
Pentru a participa la curs este necesara o plata de 50 lei pe luna, iar prima luna de curs este gratuita.
Cursul contine
-informatii speciale din domeniile alimentatiei naturale,
- eneagrama,
- meditatie Adanima,
- meditatie in actiune
- retrageri spirituale de scurta durată,
- metode de dezvoltare personala si de obtinere a starii de succes,
- descoperirea menirii spirituale proprii si dezvoltarea metodelor pentru implinirea ei,
- isihasm - oratio mentis
-yoga inimii,
- hatha yoga - elemente pregatitoare
- tao
- psihologie si parapsihologie
- metode de armonizare a relatiei de cuplu si continenta sexuala.

Societatea Academica AdAnima pentru Transformare si Cunoastere de Sine isi propune oferirea posibilitatii de raportare autentica la viata si la Sine, de a putea fi cat mai mult "noi insine", la cel mai bun potential posibil, cat mai corecti si cat mai autentici.

Calea Inimii- Adanima nu prezinta problemele miscarii New Age si ofera posibilitatea unui real progres spiritual.

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross