Polenul un miracol?

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
29.01.2013
text de 
4 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
29.01.2013
 - text de 
4 minute

polen 1Putem defini polenul floral ca si celula sexuala sau ,,sperma” a plantei. El este dispus ca o pulbere fina pe stamine. Albinele preiau aceasta pulbere, apoi o amesteca cu miere si nectar regurgitate, cat si cu secretii proprii. Astfel pot sa formeze granulele colorate binecunoscute, adica polenul apicol . Pentru a forma o singura granula de polen, albina trebuie sa viziteze in medie 300 de flori!
Compozitia si proprietatile organoleptice ale diferitelor tipuri de polen, difera in functie de genul si specia plantelor de origine, precum si de momentul recoltarii, astfel incat vom descoperi diverse tipuri de polen cu gusturi, mirosuri, arome si culori diferite.

Cel mai valoros din punct de vedere terapeutic este polenul crud. El este un probiotic natural, deoarece contine lactobacili si bifidobacterii care provin din stomacul albinelor. Din cauza acestui fapt el este foarte benefic pentru sistemul nostru digestiv, contribuind la refacerea florei intestinale, si la inhibarea germenilor patogeni din tubul digestiv. In plus polenul crud contine cateva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejeaza contra instalarii unor micoze. Polenul uscat nu exercita aceste actiuni. Toate aceste micro-organisme sunt distruse atunci cand polenul este incalzit la peste 40 grade Celsius, in vderea procesului de uscare. In schimb daca polenul este pastrat crud, la congelator, ele raman intr-o stare latenta, iar la decongelare aceste pricipii redevin active.

pollenPolenul crud este o sursa generoasa de vitamine, atat liposolubile A (si provitamina A), D, E, F, - cat si hidrosolubile – C, P (rutin) acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H). Unele dintre aceste vitamine se gasesc in cantitati atat de mari incat 30 de grame de polen asigura integral doza zilnica recomandata.
Este bine ca polenul sa fie consumat de dimineata pe stomacul gol, si sa fie administrat sublingual, cu 30 de minute inainte de micul dejun. In regimurile de suprasolicitare fizica sau intelectuala, dar si in curele de slabire, cantitatile pot ajunge pana la 50-100 de grame pe zi, uneori putandu-se inlocui una din mesele principale doar cu polen. Este indicat ca persoanele care au probleme de sanatate sa ceara sfatul unui medic apifitoterapeut.
In polenul poliflor se gasesc mari cantitati de provitamina A! In unele sortimente de salcam, chiar de 20 de ori mai mult decat in morcovi!

In zilele noastre carentele vitaminice sunt multiple, si sunt favorizate de alimentatia moderna, care este saracita in vitamine, datorita chimizarii exagerate din agricultura, procesarii multiple din industria alimentara cat si aditivilor chimici prezenti in alimente. In plus consumul exagerat de alcool, tutun, zahar rafinat, si antibiotice accentueaza carentele. Medicina conventionala incearca sa compenseze aceste carente cu vitaminele si polivitaminele de sinteza existente in industria farmaceutica. Dar cine poate calcula cu exactitate necesarul fiecarui organism, si cine ne poate spune cat de bine se absorb aceste vitamine sau sunt utilizate de catre organism? Astazi mai mult ca oricand ne confruntam cu situatii patologice tot mai complexe care includ poli-carente vitaminice. De aceea solutia ideala reprezentata de polen, pare intr-adevar un miracol.

Polenul crud este un polimineralizant natural, in polenul crud se găsesc practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc. De menționat ca macroelemente minerale: Ca, Mg, P, K, Na și ca microelemente: Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.
Dupa nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursa naturala de seleniu. Alt element destul de rar si mai putin cunoscut, care se gaseste in foarte putine surse naturale dar este prezent in polen, este Borul. Acesta este necesar pentru rezistenta oaselor, stimuleaza functiile cerebrale si vivacitatea mentala, favorizeaza somnul si contribuie la reglarea secretiilor hormonale sexuale.
In medie, polenul poliflor conține: proteine 23,7%, lipide 4,8%, glucide 27,8%, apă 7-11%, fibre solubile și insolubile 13-14%.
Proteinele se gasesc in polen in proporție mai mare decât in carne, iar mare parte dintre ele sunt sub forma de aminoacizi, care se absorb direct, fara efor¬turi din partea organismului. Polenul este mai bogat in aminoacizi cu de peste 3 ori fata de oua, branza si carne! De asemenea este o sursa foarte bogata de enzime, el continand circa 100 de enzime, care au un rol crucial in biochimia organismului.

albinutzaPentru a intelege proprietatile polenului trebuie sa intelegem scopul pentru care albinele il recolteaza. Pentru albine polenul are o insemnatate deosebita, fiind sursa lor principala de hrana, fiind bogat in proteine, vitamine, minerale si alti micronutrienti. De calitatea polenului recoltat depind atat vigoarea familiei de albine cat si capacitatea lor de aparare, adica puterea veninului lor. De asemenea cu cat polenul este mai bun cu atat laptisorul de matca, este mai valoros, iar matca si larvele tinere sunt mai bine hranite. Trantorii consuma si ei de asmenea mult polen, ceea ce le confera putere si fecunditate.

Datorita pricipiilor active din polen, acesta este un puternic energizant, este stimulent, tonic si usor afrodiziac. Combate constipatia, si regleaza tranzitul digestiv, amelioreaza starile iritative, nevrozele si depresia. Este indicat in tratarea afectiunilor ficatului, de la simpla steatoza, hepatitiele acute sau cronice pana la ciroze si cancere hepatice, poate dizolva calculii biliari, si are proprietati vermifuge.
Mai este indicat in cancerul de prostata si de san datorita flavoidelor continute de polen, care prin actiune lor intens antioxidante, protejeaza contra peroxidarii grasimilor saturate care sunt implicate in producerea acestor boli.
O doza de 30 de grame de polen pe zi, asigura 15% din ratia zilnica de fibre, aceasta contribuie la reducerea LDL colesterolului, Polenul tinde sa normalizeze si nivelurile de trigliceride in donditiile in care alimentatia si stressul sunt corect gestionate.

Polenul mai este indicat in osteoporoza, in curele de slabire, in starile carentiale, inclusiv in anemii de orice natura, imbunatatind calitatea sangelui si contribuind la reglarea functiilor hormonale.
Proprietatile absolut miraculoase ale polenului ar necesita poate tomuri intregi de informatii, dar pentru moment ne rezumam la cele de mai sus. Speram sa va fi trezit suficient interesul pentru acest ,,medicament al medicamentelor” care este polenul crud, ale carui proprietati merita sa fie cunoscute cat mai bine iar el cu siguranta necesita sa fie inglobat in dieta noastra zilnica, daca ne dorim o viata cat mai sanatoasa si armonioasa.

sursa: internet

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross