Polenul un miracol?

Polenul un miracol?

Putem defini polenul floral ca și celula sexuală sau ,,sperma” plantei.
El este dispus ca o pulbere fină pe stamine. Albinele preiau aceasta pulbere, apoi o amestecă cu miere si nectar regurgitate, cât si cu secretii proprii. Astfel pot sa formeze granulele colorate binecunoscute, adică polenul apicol .

Pentru a forma o singură granulă de polen, albina trebuie să viziteze în medie 300 de flori!

Compozitia si proprietatile organoleptice ale diferitelor tipuri de polen, difera in functie de genul si specia plantelor de origine, precum si de momentul recoltarii, astfel incat vom descoperi diverse tipuri de polen cu gusturi, mirosuri, arome si culori diferite.

Cel mai valoros din punct de vedere terapeutic este polenul crud.

El este un probiotic natural, deoarece contine lactobacili si bifidobacterii care provin din stomacul albinelor.
Este foarte benefic pentru sistemul nostru digestiv, contribuind la refacerea florei intestinale, si la inhibarea germenilor patogeni din tubul digestiv.
În plus polenul crud conține cateva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejeaza contra instalarii unor micoze.
Polenul uscat nu exercita aceste actiuni.
Toate aceste micro-organisme sunt distruse atunci cand polenul este incalzit la peste 40 grade Celsius, in vederea procesului de uscare.
In schimb dacă polenul este pastrat crud, la congelator, ele rămân intr-o stare latentă, iar la decongelare aceste pricipii redevin active.

pollenPolenul crud este o sursa generoasa de vitamine:

  • atat liposolubile A (si provitamina A), D, E, F
  • cat si hidrosolubile – C, P (rutin) acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H).

Unele dintre aceste vitamine se gasesc in cantitati atat de mari incat 30 de grame de polen asigura integral doza zilnica recomandata.

Este bine ca polenul sa fie consumat de dimineata pe stomacul gol, si sa fie administrat sublingual, cu 30 de minute înainte de micul dejun.

În regimurile de suprasolicitare fizică sau intelectuală, dar si in curele de slabire, cantitatile pot ajunge pana la 50-100 de grame pe zi.
Uneori putem înlocui una din mesele principale doar cu polen. Este indicat ca persoanele care au probleme de sanatate sa ceara sfatul unui medic apifitoterapeut.
În polenul poliflor se gasesc mari cantitati de provitamina A!
În unele sortimente de salcâm, chiar de 20 de ori mai mult decât în morcovi!

În zilele noastre carentele vitaminice sunt multiple, si sunt favorizate de alimentatia moderna, care este saracita in vitamine, din cauza chimizarii exagerate din agricultura, procesarii multiple din industria alimentara cat si aditivilor chimici prezenti in alimente.
În plus consumul exagerat de alcool, tutun, zahar rafinat, si antibiotice accentueaza carentele.
Medicina conventionala încearcă să compenseze aceste carente cu vitaminele si polivitaminele de sinteza existente in industria farmaceutica. Dar cine poate calcula cu exactitate necesarul fiecarui organism?
Și cine ne poate spune cat de bine se absorb aceste vitamine sau sunt utilizate de catre organism?
Astazi mai mult ca oricand ne confruntam cu situatii patologice tot mai complexe care includ poli-carente vitaminice.
De aceea soluția ideală reprezentată de polen, pare într-adevar un miracol.

Polenul crud este un polimineralizant natural, în polenul crud se găsesc practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc.

De menționat că macroelemente minerale: Ca, Mg, P, K, Na și ca microelemente: Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.
După nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursă naturală de seleniu.
Alt element destul de rar si mai putin cunoscut, care se găseste în foarte putine surse naturale dar este prezent în polen, este Borul.
Acesta este necesar pentru rezistența oaselor, stimulează funcțiile cerebrale si vivacitatea mentală, favorizează somnul si contribuie la reglarea secretiilor hormonale sexuale.
În medie, polenul poliflor conține:

  • proteine 23,7%,
  • lipide 4,8%,
  • glucide 27,8%,
  • apă 7-11%,
  • fibre solubile și insolubile 13-14%.

Proteinele se găsesc în polen în proporție mai mare decât în carne, iar mare parte dintre ele sunt sub forma de aminoacizi, care se absorb direct, fără eforturi din partea organismului.

Polenul este mai bogat în aminoacizi cu de peste 3 ori față de ouă, brânză și carne!

De asemenea este o sursa foarte bogata de enzime, el conținând circa 100 de enzime, care au un rol crucial in biochimia organismului.

albinutzaPentru a intelege proprietatile polenului trebuie să înțelegem scopul pentru care albinele îl recoltează.

Pentru albine polenul are o însemnătate deosebită, fiind sursa lor principală de hrană, fiind bogat în proteine, vitamine, minerale si alti micronutrienti.
De calitatea polenului recoltat depind atât vigoarea familiei de albine cât si capacitatea lor de apărare, adică puterea veninului lor.
De asemenea cu cât polenul este mai bun, cu atat lăptisorul de matcă este mai valoros, iar matca si larvele tinere sunt mai bine hrănite. Trântorii consumă și ei de asmenea mult polen, ceea ce le conferă putere si fecunditate.

Datorită pricipiilor active din polen,

→ acesta este un puternic energizant, este stimulent, tonic si usor afrodiziac.
→ Combate constipatia si regleaza tranzitul digestiv, amelioreaza starile iritative, nevrozele si depresia.
→ Este indicat in tratarea afectiunilor ficatului, de la simpla steatoza, hepatitiele acute sau cronice pana la ciroze si cancere hepatice, poate dizolva calculii biliari, si are proprietati vermifuge.
→ Mai este indicat in cancerul de prostata si de san datorita flavoidelor continute de polen, care prin actiune lor intens antioxidante, protejeaza contra peroxidarii grasimilor saturate care sunt implicate in producerea acestor boli.
→ O doza de 30 de grame de polen pe zi, asigura 15% din ratia zilnica de fibre, aceasta contribuie la reducerea LDL colesterolului.
Polenul tinde sa normalizeze si nivelurile de trigliceride in donditiile in care alimentatia si stressul sunt corect gestionate.

→ Polenul mai este indicat in osteoporoză, în curele de slăbire, în stările carențiale, inclusiv în anemii de orice natură

→ Îmbunătățește calitatea sangelui si contribuie la reglarea functiilor hormonale.
Proprietatile absolut miraculoase ale polenului ar necesita poate tomuri intregi de informatii, dar pentru moment ne rezumam la cele de mai sus.
Sperăm să vă fi trezit suficient interesul pentru acest ,,medicament al medicamentelor” care este polenul crud, ale carui proprietăti merită să fie cunoscute cât mai bine iar el cu sigurantă necesită sa fie inglobat in dieta noastra zilnică, dacă ne dorim o viată cat mai sanatoasă si armonioasă.

 

 Leo Radutz, fondatorul sistemului Abheda, inițiatorul Revoluției OMului Bun

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top