<>„Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe.”
Brâncuși
„Trebuie să urci necontenit foarte sus, dacă vrei să poți vedea foarte departe.” (Brâncuși)
„Nu există stagnare, există doar evoluție și involuție. De aceea trebuie să crești neîncetat.”
Oamenii ar fi putut sa zboare încă de acum multe mii de ani, dar isi făceau aripile planoarelor prea mici; de fapt, nu credeau în visul lor suficient pentru a investi mai mult…. sau erau naivi si credeau ca merge oricum…
În yoga, diferenta intre aproape nimic si uluitor o face nivelul practicii zilnice.
Mai intai se cuvine sa remarcam ca eficienta practicii spirituale nu este la fel intotdeauna; contează, de exemplu concentrarea noastră și atitudinea interioară.
Pe Calea Inimii – Abheda Yoga este cunoscut faptul că eficienta spirituală a oricărei acțiuni este proporțională cu gradul de centrare în Inima.
Este important să ne dăm seama dacă practicăm din tot sufletul sau formal. În acest ultim caz, evident, eficiența practicii scade, în timp ce dacă practicăm din tot sufletul, cu atenția principală în Sine, eficiența poate fi instantanee.
Eficiența practicii mai depinde și de integrarea noastră în mijlocul vieții.
Dacă suntem în retragere sau izolare de lunga durată, eficiența practicii scade (de obicei, dar sunt si excepții).
Dacă practicăm yoga dar suntem și integrati spiritual în mijlocul vieții, având asumate responsabilități și contribuind activ la împlinirea propriei noastre meniri spirituale și aplicăm metodele de amplificare a spiritualității în mijlocul vieții – ei bine, eficiența crește foarte mult.
Dacă integrăm și metode specifice Căii Grației, pentru a beneficia de ajutorul unor ființe benefice din subtil, maeștrii spirituali, avatari divini, îngeri sau chiar Dumnezeu însuși – atunci eficiența crește iarăși mult (uneori chiar foarte mult).
Atunci când mai mulți oameni practică yoga la unison, eficiența crește uluitor și de aceea este avantajos să participăm la meditațiile regulate la unison, la cursul de yoga sau la tabere si simpozioane la care se practică serios.
Practica sub îndrumarea directă unui maestru de yoga sau profesor de yoga suficient bun ne oferă o eficiență și un impuls spiritual pe care le recunoaștem ușor.
Oameni diferiți vor avea eficiență spirituală diferită în practică, în funcție de aptitudini și în funcție de karma fiecăruia.
Oricum, chiar dacă un om are, datorită propriilor merite spirituale acumulate, o eficiență deosebită în practică, pentru el cerințele sunt mai mari – proporțional – și încercările spirituale sunt pe măsură.
În pofida atâtor variabile se pot decela câteva adevăruri care ne pot ajuta dacă sunt aplicate.
1. Este bine să practicăm oricât de mult, dar nu este bine să practicăm… foarte mult dintr-o dată.
Aceasta nu trebuie să fie o justificare de a ne menține „într-un etern început” ci ne transmite să practicăm gradat din ce în ce mai mult, mai intens si mai corect.
Da, e adevarat, chiar și numai daca ne dorim sa practicam yoga, dar fără să fi reușit sa facem aceasta vreodată, inseamna ca avem o karma foarte buna.
Chiar si daca doar venim la curs o dată pe săptămână ne poate ajuta foarte mult.
Chiar si 10 minute zilnice de yoga pot fi extrem de valoroase pentru practicant.
Totusi, daca vorbim de o practică serioasă, putem începe cu 30 de minute zilnic în mod constant.
2. Cel mai bine este să fim ființe active, integrate spiritual în mijlocul vieții, deoarece, în general, astfel se obtin cele mai bune rezultate. Nu ne ajuta sa ne justificam insuficienta practicii prin faptul ca nu avem timp sau ca viata este agitata. Daca procedam asa, „ne furam caciula singuri”, fiindca nu este decât o formă de autoindulgență. In plus, cine face yoga, are, apoi, mai mult timp, nu mai putin.
3. Este foate bine să integrăm procedee specifice Căii Grației.
4. Este bine să practicăm regulat, deoarece se creează un obicei bun, ceea ce facem consecvent și în mod repetat devine plăcut și dorit și, în timp obținem măiestria în respectiva practică.
Eficiența crește datorită unui fenomen de acumulare a rezultatelor, într-un mod similar cu creșterea soldului la o banca ce ne oferă o dobândă semnificativă pentru un depozit. Vom observa cu acumularile cantitative duc la salturi calitative si ne vom bucura de fructele muncii noastre spirituale consecvente.
5. Este mult mai eficient sa practicăm în fiecare zi, fara excepție. Pentru aceasta este bine să ne asumăm o cantitate de practică zilnică pe care să o putem realiza indiferent dacă suntem sau nu odihniti, inspirati ori susținuti. La dorintă, vom putea să suplimentăm acest program ocazional, dar ceea ce ne-am asumat pentru a fi practicat regulat este bine să fie practicat regulat și, astfel, creșterea va fi neîntreruptă și evidentă.
6. Durata de zile pentru o cantitate de practică asumată este bine sa fie limitata si precisă, NU nedefinită în timp. După încheierea unei astfel de perioade, putem „sa ne tragem sufletul” si apoi sa ne asumam un program mai amplu, in functie de rezultatele obtinute.
7. Este bine să practicăm din tot sufletul, centrati în Inima spirituală, dar, chiar dacă nu reusim sa fim într-o stare interioara armonioasa si entuziasta, practica merită realizată indiferent de conditiile interioare sau exterioare.
8. NU subestimati necesitatea antrenamentului de Hatha Yoga. Exista asa-zis yoghini care considera ca ei sunt suficient de avansati pentru a mai avea nevoie sa realizeze asane si pranayama, rezumandu-se la meditatii si studiu spiritual.
Este o foarte mare greseală.
Oricine are nevoie de hatha yoga, deci nu va adânciți in eroare pierzând timp prețios din viața dumneavoastră nepracticand Hatha yoga.
9. Participarea la cursul de yoga de la sala din toata inima si cu un elan frenetic ne oferă un puternic impuls spiritual si, chiar, ne poate salva din dificultăți interioare, inerții, depresii. Veniti deci, la cursul de yoga in mod regulat.
10. Citirea cursurilor si cărților spirituale autentice ne oferă cunoștințe teoretice, ne impulsionează interior și ne purifica mintea de forme gând inutile și sterile. Totusi, acestea nu trebuie realizate în locul practicii efective, deoarece un gram de practica face cat tone de teorie, chiar dacă, evident, avem nevoie de minimul teoretic pentru acel gram de practică.
11.Aplicarea în practică a „Pergamentelor sufletului” este o metoda fundamentală ce, deseori, poate face diferenta dintre un succes luminos si stagnare.
12. Două ore de asane și pranayama și o oră de meditație pe zi reprezintă o schemă de practică intensă, ce ne poate oferi, de obicei , rezultatele pe care alții le obțin după 8-9 ore de practică în izolare, mănăstiri sau ashram-uri.
Aceste durate, evident, pot fi depășite, dar ele reprezintă un țel corect pentru un Căutător Autentic și Hotărât.
Si totusi, deși acesta este un nivel foarte bun, nu este încă un nivel suficient.
Exista cai spirituale de tip NEGARE, in care oamenii refuza viata in lume, care lor le pare ca ii frâneaza, abrutizeaza și îndeparteaza de idealul spiritual si se retrag in solitudine sau in manastire. Ei isi dedica intregul timp transformarii interioare si evolutiei spirituale. Acestea sunt căi bune, căi ale negarii aparenței lumii și ale transcenderii, care oferă împlinirea menirii spirituale interioare, dar nu și cea a menirii spirituale exterioare.
Exista cai spirituale, să spunem, de tip INTEGRARE A LUMII SI A EFORTULUI SPIRITUAL, in care Căutatorul autentic se retrage in Sine si realizeaza, mai întâi, eforturi spirituale pentru a se transforma si a evolua si apoi se ”arunca” din nou in mijlocul vietii, intelegand-o intr-un mod nou.
Dupa care, când simte nevoia, revine în solitudine pentru a realiza încă un salt spiritual, pe care să îl savureze apoi in mijlocul vietii, până când acest impuls se estompează și revine în camera de meditație, ca și un tăietor de lemne care, din când în când, se mai oprește ”isi ascută din nou toporul”.
Acestea sunt căi spirituale foarte bune care integreaza viata și se folosesc de antrenamentul spiritual pentru a promova mai bine încercările vietii, împlinindu-și astfel, atât menirea spirituală interioară cât și menirea sa spirituală exterioară.
Dar exista si o cale spirituala in care
însăși viața produce transformarea si evoluția,
calea pe care (in mod simbolic și făcând o paralelă cu viața unui tăietor de lemne) ”CU CAT TAI MAI MULTI COPACI, CU ATAT TOPORUL SE ASCUTE MAI TARE de la SINE” .
Adica, in aceasta situatie, „toporul devine mai ascutit tocmai datorita folosirii lui.”
ACEASTA ESTE CALEA INIMII – ABHEDA YOGA, CALEA SPIRITUALITATII IN MIJLOCUL VIETII.
Ambele rosturi ale existentei se implinesc în același timp.
Totuși extrem de rar nu mai este nevoie de practică de tip hatha yoga (asane, pranayama, meditație), dar acestea se integrează armonios în viață, nereprezentând o discontinuitate țn raportarea interioară la Lumina Spirituală.
…………………………………………………..
Pentru a ajunge la acest nivel, este necesar, insă, să trecem pentru o perioadă de timp, prin toate tipurile de demersuri: mai intâi cel de negare, apoi cel de integrare a vietii si a efortului spiritual, câștigând, apoi, în timp, abilitatea de a trăi viața ca o cale spirituală.
………………………………………………………………..
Dacă practicăm suficient, orice vis poate deveni realitate.
Totusi, va readucem aminte ca, desi prin yoga totul este posibil, nu orice este permis.
Succes!
Leo Radutz
<>