Yidamul – „Spiritul protector personal”

In traditia budist-tibetana, forma Vajrayana,  se intaleste conceptul de spirit protector sau Yidam; meditatia asupra acestui spirit este o forma importanta in practica celor aflati pe acesta cale, pentru a realiza natura iluzorie a Yidam-ului  .

In traducere Yidam (ishta devata in sanscrita) inseamna spirit personal. Ei reprezinta forme particulare ale unicei Constiinte Supreme care sunt vizualizate in acord cu credintele si convingerile individuale ale discipolului. In final este vorba de o identificare cu propria sa natura esentiala, eliminand aspectele distorsionate ale mintii, fiind o expresie caracteristica a propriei naturii a lui Buddha, adica a maestrului fundamental al caii.

Intr-o anumita faza a practicii spirituale, discipolul este indrumat de catre maestrul sau, sa creeze un Yidam sau un spirit protector. Procedeul nu este unul la indemana, el este un proces indelungat si dificil, deoarece necesita indemanare si acuratete, si poate dura uneori doi ani si chiar mai mult. Discipolul incepe prin construirea unei mandale de nisip colorat, dupa care este necesara o tehnica de vizualizare mentala si concentrare. Aceste tehnici trebuiesc sustinute de un regim alimentar foarte sever si de o perioada de recluziune, toate acestea desfasurandu-se pe fondul temperaturilor scazute din munti, care deseori sunt sub zero grade.

Pentru discipol, crearea unui yidam, este o proba de foc, deoarece nu toti reusec sa obtina meritul spiritual de a primi aceasta initiere din partea maestrului lor, iar in cazul in care o primesc, putini sunt cei care o si duc la bun sfarsit.

CREAREA UNUI YIDAM NU ESTE O FORMA DE MAGIE (FIE EA NEAGRA SAU ALBA) CI ESTE O METODA DE IMPULSIONARE SI PROTEJARE A PROPRIEI EVOLUTII SPIRITUALE SI, DESI NU ESTE EVIDENT LA PRIMA VEDERE, UNELE ELEMENTE COMUNE CU ACEASTA VOM GASI CHIAR SI IN METODELE DEVOTIONALE OCCIDENTALE.

In cazul in care yidamul este creat si devine o entitate palpabila in universal fizic, discipolul este pus in fata problemei de a realiza care este natura yidam-ului si ce caracteristici are ea. In esenta natura unui Yidam este una pur mentala, indiferent de cat de complexe sunt etapele crearii lui. Depinde doar de discipol sa realizeze in final natura liuzorie chiar si a fortei sale mentale, ramanand ferm si neatasat de forma creata cu ajutorul capacitatii sale de concentrare mentala.

Puterile pe care le detine un Yidam, sunt – la prima vedere -cu mult mai mari decat cele ale discipolului care l-a creat; el este capabil sa controleze anumite energii specifice din univers, astfel incat, atunci cand viata celui care l-a creat se afla in pericol, acesta poate interveni in mod instantaneu, actionand conform modului in care a fost programat initial, si anume pentru a proteja integritatea fizica si psihica a discipolului, si a-i asigura acestuia ghidarea catre eliberarea finala, in conditii de perfecta siguranta.

Daca ar fi sa rezumam esenta unui astfel de concept, un yidam reprezinta chintesenta energiei mentale a celui care il evoca si creeaza, cu ajutorul aspectelor profunde din personalitatea si subconstientul sau. Din acest motiv, yidam-ii nu pot fi identici, ei putand lua diverse atitudini si comportamente: unii fac parte din categoria entitatilor pasnice si blande, altii fac parte din categoria entitatilor teribile iar altii din cea a invatatorilor spirituali, sau a entitatilor echilibrate.

Dintre cei care reusesc intr-un final sa creeze un yidam, o parte decid ca yidam-ul sa-i urmeze toata viata, ghidandu-i in situatii dificile si ajutandu-i sa progreseze spiritual, iar altii mult mai putini la numar, intuiesc natura reala a yidam-ului, care este totusi una iluzorie, si reusesc sa o transceanda.

In final este vorba de o identificare cu propria sa natura esentiala, eliminand aspectele distorsionate ale mintii, fiind o expresie caracteristica a propriei naturii a lui Buddha, adica a maestrului fundamental al caii.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top