Ganesha - reprezentarea perseverenței, puterii realizatoare și prosperității

Ananda Kali01/09/2019
„ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” Acharya Leonard

Filozofia hindusă a adus o lumină în înțelegerea multor aspecte ale ființei noastre.
În esență, noi suntem infiniți, dar pentru a putea înțelege și adora Infinitul din noi (/Conștiința Supremă/ Sinele Suprem Atman... sau Dumnezeu), avem nevoie să-i atribuim anumite caracteristici... asta fiindcă este dificil pentru mintea noastră să se raporteze la Infinit (/Dumnezeu), fără nici un atribut.

Cei religioși se raportează la aceste fațete ca la niște zei diferiți, dar cei ce au acces la o înțelegere superioară, se raportează la diverșii zei ca la fațete diferite ale unicei Conștiințe Supreme (/Dumnezeu).

Etimologie și alte nume

Cuvântul „Ganesha” este format din cuvintele: „gana” şi „isha”. „Gana” desemnează toate fiinţele care au nume şi formă, iar „isha” înseamnă domn, stăpân sau maestru.

Ganesha este recunoscut și prin multe alte nume și epitete, Ganapati și Vighneshvara fiind două dintre cele mai cunoscute. Adesea înainte numelor este adaugată și formula Shri folosită pentru a arata respectul sau venerarea.

Atribute

Ganesha este acea fațetă a Infinitului care manifestă energia și atributele specifice primului centru de forță - Muladhara Chakra și a identificării cu elementul subtil pământ.
Printre acestea regasim:

 • stabilitatea
 • statornicia în acțiune
 • puterea realizatoare (capacitatea de a duce la bun sfârșit tot ce ne propunem)
 • încrederea în sine și în propriile forțe
 • începutul bun și împlinirea proiectelor lor de orice fel (nu numai din punct de vedere material),
 • viața în lumea materială spiritualizată și spiritualizantă,
 • trezirea lui Kundalini,
 • energie sexuală fascinantă,
 • putere de control alchimică asupra energiei sexuale,
 • capacitatea de a fi lider perfect,
 • starea în care am putea fi chiar conducătorul tuturor ființelor,
 • superinteligenta și ingeniozitate,
 • senzualitate puternică și rafinată,
 • supervirilitate ori grația supervirilității (în cazul unei femei)
 • creativitate debordantă,
 • putere de a învinge orice obstacol.

În India, Ganesha este invocat pentru îndepărtarea obstacolelor, precum şi la începutul tuturor acţiunilor mai importante, pentru obţinerea puterilor paranormale şi a capacităţii de discriminare.

Multe dintre ritualurile spirituale în tradiţia hindusă încep cu invocarea lui Ganesha.

În tradiţia tantrică, se consideră că Ganesha ocroteşte şi ghidează relaţiile sexuale, orientându-le în sens spiritual.

Prin identificare cu Ganesha, fiinţa umană poate să alchimizeze tendinţele inferioare ale egoului (orgoliul, mândria, vanitatea, egoismul, mânia, aroganţa etc. )

Reprezentarea simbolică

Ganesha este reprezentat sub forma unui om mic de statură, cu abdomenul mare, rotund, cu patru braţe şi cap de elefant cu un singur colţ.
În trei din mâinile sale el ţine o secure (ankush), un laţ (sash) şi uneori o scoică. În unele reprezentări, cea de-a patra mână face un gest de acordare a favorurilor sale divine, dar cel mai adesea ţine un ladhu, o prăjitură de năut. Ochii îi strălucesc ca două pietre preţioase.
Vehicului său este un şobolan - un fost demon (reprezentarea pasiunilor inferioare) pe care l-a învins şi l-a acceptat apoi ca vehicul.

Capul de elefant

Există mai multe explicaţii ezoterice pentru capul de elefant. Un elefant este puternic, dar întotdeauna calm.
Este unul dintre puţinele animale conştiente de sine şi care are chiar ritualuri funerare. În ciuda forţei sale, este vegetarian.

Trompa

este un instrument inedit. Cu ajutorul ei, Ganesha înlătură obstacolele din calea aspirantului. Orientarea ei spre stânga, spre dreapta sau central este simbolic în legătură cu cele trei canale energetice subtile principale: Ida Nadi, Pingala Nadi şi, respectiv, Sushumna Nadi.
Atunci când este ridicată în aer, ea semnifică ascensionarea şi stabilirea lui Kundalini la nivelul lui Sahashrara.
În tradiţia tantrică, trompa şi gura senzuală ale elefantului sunt puse în legătură cu organele sexuale masculine şi feminine.

Șobolanul

din reprezentările tradiţionale ale lui Ganesha, se spune că era la origine demonul vanităţii şi al impertinenţei şi că a fost înfrânt de zeu. De altfel, în tradiţia hindusă circulă multe legende legate de diferiţi demoni alungaţi sau învinşi de către Ganesha.

În legătură cu abdomenul proeminent al lui Ganesha există o legendă

Odtă, Zeul bogăţiei Kubera a invitat cuplul divin Shiva - Shakti la cină, pentru a se mândri cu bunăstarea sa. Ei nu au onorat invitaţia lui Kubera, dar, în schimb, l-au trimis pe fiul lor, Ganesha, spunându-i lui Kubera să-l hrănească cum poate el mai bine.
Kubera a râs, spunând: “Pot să hrănesc mulţi copii ca acesta!”
Ganesha, ajuns în palatul respectiv, s-a aşezat calm la masă şi a început să mănânce. A mâncat mai întâi toată mâncarea de pe masă. Apoi a început să mănânce diverse obiecte de prin casă, mobilierul, pregătindu-se sa mănânce chiar și palatul.

Kubera s-a înspăimântat, dar Ganesha i-a spus vesel: “Le-ai promis părinţilor mei că mă vei hrăni. Acum va trebui să te mănânc şi pe tine”.

Kubera a fugit şi a cerut ajutorul lui Shiva. Acesta i-a dat un pumn de orez şi i-a spus să i-l ofere lui Ganesha cu smerenie. Kubera s-a întors. Între timp, stomacul lui Ganesha devenise gigantic, dar el nu-şi pierduse starea de bună-dispoziţie. Când Kubera i-a servit, smerit, o cană cu orez, foamea lui a fost, în sfărşit, potolită.

Se mai consideră, de asemenea, că Ganesha este reprezentat în acest fel pentru că poartă în pântecul său Brahmanda (oul cosmic). 

Totuși este bine să reținem că aceastea sunt doar simboluri, ce ne ajută să înțelegem mai ușor această fațetă a Infinitului din noi.

Legenda apariției lui Ganesha

În Shiva Purana se spune că, într-o zi, Parvati, pe când se pregătea să facă o baie, a constatat că paznicul apartamentelor sale lipsea. A luat atunci o parte din săpunul de pe corpul său, a modelat o formă de copil şi a suflat în ea forţă vitală, prana. Pe acest copil l-a însărcinat să-i fie gardian şi i-a dat instrucţiuni să nu lase pe nimeni să îi intre în palat. Gardianul-copil a respectat ce-i spusese mama sa şi s-a aşezat afară, cu sceptrul în mână. Exact atunci, Shiva (stăpânul manifestării) s-a hotărât s-o viziteze pe iubita lui soţie, Parvati, şi a venit la palat.

Întrucât micul gardian l-a împiedicat să intre, Shiva s-a înfuriat şi l-a ameninţat pe băiat, dar acesta a fost de neclintit.

Shiva s-a mâniat de lipsa de respect a băiatului și i-a tăiat capul cu tridentul său. Când Mama Divină a aflat ce se petrecuse, s-a întristat nespus de mult şi i-a cerut lui Shiva să-i redea viaţa.
Shiva i-a spus că nu poate să-și retragă hotărârea, dar că poate să repare stricăciune în alt mod. Acesta a pornit în căutarea primului copil care nu doarme în brațele maei sale pentru a-i tăia capul şi a-l lipi de corpul neînsufleţit. Era noapte şi toate mamele dormeau ţinându-şi copiii strâns în braţe, de aceea Shiva nu a putut lua nici un cap de copil. A văzut însă un pui de elefant dormind alături de mama sa, spate în spate, şi s-a hotărât să folosească această ocazie. El a luat deci capul puiului de elefant şi l-a lipit de corpul copilului gardian, readucându-l la viaţă.
Shiva i-a dat copilului numele de Ganapati, conducătorul trupelor sale, şi a hotărât să ofere Grație și ajutor celor ce-l adoră pe Ganesha înainte de întreprinderea oricărei acţiuni mai importante.

Patronul Gana-elor (fiinţelor) - legendă

Shiva era unicul stăpân al zeilor, sub-zeilor, oamenilor, demonilor, fantomelor, spiritelor şi al tuturor celorlalte fiinţe existente. Dar pentru că el se afla permanent în starea de extaz divin (samadhi), zeilor şi celorlalte fiinţe le era foarte greu să comunice cu el. Ori de câte ori aveau probleme, ei trebuiau să petreacă ore întregi cântând imnuri şi rugându-se, pentru ca Shiva să-i asculte. De aceea, gana-ele au simţit nevoia încă unui conducător, care să fie mai uşor de apelat pentru rezolvarea problemelor.

Ele au venit la Brahma cu această problemă, dar el nu a putut să o rezolve, aşa că i-a cerut ajutorul lui Vishnu pentru a-l convinge pe Shiva să stabilească un nou Ganapati (conducător al gana-elor). Vishnu le-a sugerat acestora să-l aleagă pe unul dintre cei doi fii ai lui Shiva: Kartikeya (cunoscut şi sub numele de Subramaniyam) sau Lambodar (Ganesha cel gras). Pentru a afla care dintre cei doi merita titlul de Ganesha, zeii şi sub-zeii au hotărât să organizeze un concurs. În ziua stabilită, toţi au venit să asiste la concurs, unde Vishnu era judecător. Shiva şi Parvati erau şi ei prezenţi, aşezaţi în centru. La momentul stabilit, Vishnu a anunţat proba concursului. Cei doi frați trebuiau să facă înconjurul Universului, primul sosit urmând să fie numit Ganesha, stăpânul tuturor gana-elor.

După anunţarea probei, Kartikeya şi-a luat zborul în spaţiu, călare pe păunul său ultra-rapid, pentru a străbate Universul cât mai repede posibil. În acest timp, Ganesha a rămas aşezat pe şobolanul său fără să mişte din loc. Vishnu, văzându-l că stă, i-a spus să se grăbească. La insistenţele lui Vishnu de a intra deîndată în concurs, Ganesha a zâmbit, şi-a depus omagiile la picioarele tatălui şi a mamei sale (Shiva și Shakti - Parvati), apoi a salutat cu umilinţă ceilalţi zei şi sub-zei şi, în final, a decolat pe şobolanul său. Toţi au fost însă uluiţi când au văzut că în loc să se îndrepte spre spaţiul cosmic, Ganesha a zburat în jurul lui Shiva şi Parvati. După ce i-a înconjurat astfel pe Shiva şi Shakti, Ganesha s-a întors la punctul de plecare, a îngenuncheat în faţa părinţilor săi şi a declarat: “Mi-am îndeplinit sarcina. Am făcut înconjurul întregului Univers.” “Nu-i adevărat!”, au exclamat zeii şi sub-zeii. “Nu ai fost nicăieri. Eşti un leneş.”

Ganesha i s-a adresat atunci lui Vishnu, cu mâinile împreunate: “Ştiu că tu înţelegi semnificaţia modului meu de a acţiona, dar pentru ca şi ceilalţi să înţeleagă, voi spune următoarele: mi-am îndeplinit sarcina de a face înconjurul Universului, pentru că toată această lume fenomenală, a numerelor şi a formelor, nu este decât o manifestare a Mamei Divine şi a Tatălui meu Divin. Ei sunt sursa a tot ceea ce există. Eu m-am orientat către sursă, care este Adevărul, esenţa întregii existenţe şi a tuturor fenomenelor. Ştiu că această lume este un ocean de existenţă relativă, că este iluzorie şi că nu are sens să renunţi la Adevărul Ultim pentru a merge în jurul iluziei. Fratele meu încă mai face înconjurul acestui Univers. Când va ajunge la Adevăr, va fi acelaşi Adevăr care este Unic şi în raport cu care tot restul este iluzie, inclusiv voi şi eu.”

Ascultătorii săi au fost uimiţi şi încântaţi, de înţelepciunea sa. Aplaudând gândirea lui autentică, ei l-au acceptat pe grasul Ganesha ca patron al lor. În timp ce Vishnu punea semnul victoriei (tilak) pe fruntea lui Ganesha cel cu cap de elefant, Kartikeya s-a întors obosit din călătoria sa în jurul lumii. El s-a supărat şi a contestat victoria lui Ganesha. Zeii i-au povestit atunci lui Kartikeya despre subtilitatea şi înţelepciunea acestuia şi i-au spus “Tu te-ai orientat spre materie, care este iluzorie; ai mers în jurul lumii fenomenale şi de aceea nu ai putut percepe direct Adevărul Ultim. El este sursa. Lumea fenomenală este maya (iluzia).”
Kartikeya a realizat atunci că fusese păcălit de maya (iluzia cosmică). Astfel, tot efortul său fusese fără sens, pentru că alergase după un miraj. Kartikeya se comportase ca toţi ceilalţi muritori care iau lumea numelor şi formelor drept realitate şi cad astfel în capcana maya-ei. El şi-a acceptat înfrângerea, iar titlul de “Ganesha” i-a fost oferit celui a cărui înţelepciune a trecut dincolo de existenţa materială.

Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
Topmagnifiercross