Efectul Lucifer

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
19.07.2021
text de 
3 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
19.07.2021
 - text de 
3 minute

Povestea unui experiment esențial pentru rasa umană.

Aceasta este, de fapt, povestea lumii în care trăim și înelegerea ei s-ar putea să ne ducă la concluzia că este necesară o revoluție interioară, ca și Revoluția OMului Bun.

 

Se spune că puterea corupe.

 Dacă acest lucru ar fi valabil în mod absolut, ar însemna că nu există nicio speranță pentru rasa umană, deoarece imediat ce ajunge cineva al putere, acesta ar fi corupt. Totuși nu este așa. Cunoaștem multe persoane destul de înțelepte care au putere și care nu sunt corupte. Pentru a nu fi corupt este nevoie, nu doar de reguli interioare stricte, ci și de trezirea spirituală, care este o stea prețiosă. Persoanele care nu pot fi corupte sunt, în realitate, mai multe decât credem.

Pentru a nu fi corupt de putere este necesar și să știi cum arătă această tentație și ce să faci altfel decât cei care au eșuat la acest nivel.

Se poate să reziști căderii și pentru că aceasta este nevoie, la modul general,  de o practică spirituală transformatoare regulată și de cunoașterea unui sens autentic al existenței.

Unul din obiectivele Comunității Abheda este de a ne oferii instrumentele necesare pentru a ne dezvolta virtuții spirituale care ar putea influența întreaga lume.

Un experiment foarte dur și real

În 1971, Philip Zimbardo, organizează un experiment social, pentru a înțelege cum devin răi oamenii buni. A devenit rapid cel mai controversat experiment psihologic.

Pentru experiment au fost selecționați 24 de tineri echilibrați, inteligenți, fără probleme medicale, care nu au consumat niciodată droguri și care nu au avut niciodată probleme cu legea.

Au fost împărțiți prin tragere la sorți în 2 roluri: prizonieri și gardieni. Înainte de începerea experimentului, care a avut o durată de două săptămâni, toți voluntarii aveau un comportament  similar și cam aceleași valori morale. Au fost plătiți cu 15 dolari în fiecare zi.

 

"Prizonierii" au fost ridicați de poliția locală de acasă, percheziționați, dezbrăcați complet, umiliți (dați cu spray contra păduchilor, îmbrăcați în rochii, tunși la zero, obligați să nu poarte lenjerie intimă), puși în lanțuri, treziți brutal în fiecare noapte la 2.30. Aveau voie să se plimbe pe holuri doar legați la ochi și beneficiau de o toaletă improvizată într-un spațiu mic și întunecat. Nu aveau ferestre și ceasuri. Erau ascultați cu microfoane.

"Gardienii" au fost informați că trebuie să aibă grijă să fie respectate legile și să ceară respect din partea "prizonierilor". Au primit uniforme kaki, fluiere și bastoane.

În mod interesant, "gardienii" au intrat foarte repede în rol: au găsit rapid mijloace pentru a-i intimida pe "prizonieri", au inventat pedepse.

Chiar dacă unii "prizonieri" au părăsit experimentul pentru că nu mai puteau îndura presiunile fizice și psihice, "gardienii" nu au încetat. Mai mult, în cateva zile au devenit de-a dreptul sadici, în timp ce "prizonierii" au  intrat în depresie.

Date fiind acestea, experimentul a trebuit întrerupt după doar 6 zile, deși era planificat să dureze două săptămâni.

Experimentul a fost o probă cutremurătoare pentru felul în care PUTEREA poate duce la dezumanizare și abuz.

In 1974, acelasi lucru îl demonstreaza artista Marina Abramovici, femeia care s-a transformat de buna voie intr-un obiect timp de 6 ore, timp în care oricine din publicul unei galerii de arta putea să îi facă orice, fără ca ea să riposteze.

Ce i-au făcut ceilalți oameni când ea le-a dat putere totala asupra ei?

Au gâdilat-o cu o pana, i-au dat să mănânce struguri, au dat-o cu parfum, au ânțepat-o cu spinii unui trandafir, i-au rupt hainele, au tăiat-o, i-au gustat sângele.

În punctul final cineva a îndreptat spre chipul ei un pistol încîrcat, cu degetul pe trăgaci. Experimentul a încetat din fericire aici, alte persoane din public stopându-l pe cel cu arma.

Ce înțelegem de aici?

Fragilitatea teribilă a umanității și capacitatea extremăde dezumanizare a PUTERII.

De remarcat, însă, că există speranță!

Alte persoane din experiment l-au stopat pe cel cu arma.

Au fost persoane care au abuzat

și persoane care nu au făcut nimic

dar și persoane care chiar au intervenit când cineva tindea să facă ceva ireparabil.

„Da-i unui om PUTERE si atunci vei vedea ce zace in el."

Da, vom vedea dar în el pot zăcea calități minunate ce se vor manifesta atunci.

Este important să descoperim aceste resurse care se află în noi și să le amplificăm.

 

Există oameni pe care puterea îi corupe și îi face să cadă

și există oameni pe care puterea, dacă o au, îi întărește și

care o consideră o oportunitate pentru a face mai mult bine.

S-ar putea sa-ti placa si ..

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross