Surya Namaskara

“Ritmul corpului, armonia mintii si melodia sufletului creeaza simfonia vietii” ~ B.K.S Iyengar

Surya Namaskara sau Salutul Soarelui, este una dintre cele mai importante secvente de asane din yoga. Denumirea sa reprezinta un mod de a ne arata recunostinta fata de Soare, si pentru modul in care el sustine intreaga existenta pe aceasta planeta.

Surya Namaskara include in mod traditional o suita de 12 posturi ciclice sincronizate impreuna cu respiratia, repetate de mai multe ori (ideal de 12 ori), care au rolul de a detoxifia si stimula aproape orice organ din corpul uman, in plus tonifica intreaga musculatura corporala si face sa apara o anumita accelerare dublata de o amplificare armonioasa a respiratiei si a ritmului cardiac, fara a provoca insa stari de oboseala sau de pierdere a suflului, asa cum se intampla de obicei cand efectuam exercitii de gimnastica.

Chiar daca nu aveti timp sa practicati toate asanele, este suficient sa realizati in fiecare zi Salutul Soarelui, pentru a va energiza pe tot parcursul unei zile. El poate fi realizat separat ca si exercitiu de sine statator.

Este recomandabil sa realizam Salutul Soarelui, in fiecare dimineata…odata cu rasaritul, pentru a putea sa beneficiem si de efectele terapeutice ale acestui exercitiu. Pe langa efectele de incalzire a muschilor si flexibilizare a coloanei vertebrale si articulatiilor, la nivel subtil-energetic, Surya Namaskara trezeste si amplifica energia yang, solara, masculina. Atitudinea interioara a practicantului pe parcursul desfasurarii Salutului Soarelui este de evocare a astrului solar si a caracteristicilor sale: energie, caldura, lumina, veritabila ”hrana” pentru viata.

 De asemenea fiecare postura dinamizeaza cate un centru de forta, asa cum se observa in imaginea de mai jos. Acest fapt are un rol semnificativ in functionarea armonioasa a sistemului endocrin si in obtinerea unui excelent echilibru interior.

Salutul Soarelui poate fi considerat ca si o practica de meditatie in miscare. Realizarea acestui flux de miscari, avand o stare de centrare in inima si o interiorizare corespunzatoare, ne poate crea un moment de fericire si pace interioara, intarindu-ne totodata corpul fizic, marind flexibilitatea si energizand puternic organele interne. Efectele sale pe termen lung sunt obtinerea unei stari excelente de sanatate, o vitalitate mult marita, si chiar obtinerea unor rezultate vizibile de reintinerire.

 

Scroll to Top