Scrisoare adresată de Moşu’ celor dragi Lui

Scrisoare adresată de Moșu’ celor dragi Lui

“Să trăiești, copilule drag, și să fii bun, – să fii bun pentru ca să poți fi fericit.
Cei răi nu pot fi fericiți. Ei pot avea satisfacții, plăceri, noroc chiar, dar fericire nu.
Nu, pentru că, mai întâi, cei răi pot fi iubiți mai greu, și-al doilea,…al doilea… de! norocul și celelalte “pere mălăiețe”, care se aseamănă cu el, vin, aparent – de-afară, de la oameni, de la împrejurări, asupra cărora n-ai nici o stăpânire și nici o putere, pe când fericirea, adevărata fericire în tine răsare și-n tine-nflorește și leagă rod, când ți-ai pregătit sufletul pentru ea.

Şi pregătirea… este o operă de fiecare clipă, – când pierzi răbdarea, împrăștii tot ce-ai înșirat și iar trebuie s-o iei de la început.

De aceea nu-i vezi pe toti oamenii fericiți… Sunt atâți câți merită… ba chiar ceva mai multi decat merita, fiindca grația divina e mare…

A, dacă nu ne-am iubi pe noi (ego-ul uman limitat) așa fără de măsură, dacă n-am face atâta caz de persoana noastră și dacă ne-am dojeni de câte ori am mințit sau ne-am surprins asupra unei răutăți ori asupra unei fapte urâte, dacă, în sfârșit ne-am examina mai des și mai cu nepărtinire (lesne-i de zis!), am ajunge să răzuim din noi partea aceea de prostie fudulă, de răutate și de necinste murdară, din care se îngrașă deseori „eu”-l inferior ce se lăfăiește în nobila noastră făptură.
Se știe că durerea e un minunat sfătuitor (desi ar fi bine sa avem urechea antrenata sa auzim SI alti sfatuitori decat durerea).
Cine-i mai deschis la minte trage învățătură și din durerile altora.
Eu am mare încredere în voința ta.
Rămâne să știi doar ce să vrei. Şi văd c-ai început să știi asta.

Doamne, ce bine-mi pare c-ai început să te observi, să-ți faci singur mustrări și să-ți cauți singur drumul cel adevărat!

Așa, copilule drag, ceartă-te de câte ori te simți egoist, de câte ori te mușcă de inimă șarpele răutății, al invidiei sau al minciunii.
Fii intelept si aspru cu tine, drept cu prietenii și suflet larg dar ferm cu cei răi. Fă-te mic, fă-te neînsemnat de câte ori deșteptăciunea te îndeamnă să strigi: “Uitați-vă la mine!”
Dar mai ales aș vrea să scriu de-a dreptul în sufletul tău aceasta: să nu faci nici o faptă, a cărei amintire te-ar putea face vreodată să roșești. Nu e triumf pe lume, nici sprijin mai puternic, nici mulțumire deplină, ca o conștiință curată.
Păstrează scrisoarea asta.
Când vei fi și mai mare ai s-o înțelegi mai bine.
Să dea Dumnezeu s-o citești și atunci cu sufletul senin de azi.
Te îmbrățișează cu drag,
Moșu’

(adaptare după Scrisoarea lui Alexandru Vlahuță către fiica sa, Margareta)

Scroll to Top