7 idei despre cum e să fii profesor sau instructor de yoga

Am sperat și crezut și sper și cred în continuare despre mine că sunt o Căutătoare…
Dar acum simt cu adevărat că am găsit „harta ce mă îndrumă pe apele misterioase și repezi până la țărmul care, până mai ieri, îmi părea doar un vis”.

Suntem într-o societate în care banii, reușita în afaceri sau pe plan social și inteligența sunt considerate țelurile omului în viață… dar nu am simțit niciodată că acestea ar fi lucruri prea importante pentru sufletul meu.

Abheda Yoga mi-a deschis ochii și mi-a oferit posibilitatea de a trai o altfel de viață… profundă, în care ceea ce fac îmi umple sufletul, și cel mai important pentru mine, o viață cu sens.

Motivul pentru care țin să menționez numele școlii noastre vine de la diferența majoră dintre
felul sugrumat și de multe ori lipsit de profunzime al multor cursuri de yoga „comercială”
și perspectiva profundă, integrală, nonduală și autentică a academiei Abheda Yoga (și poate și a altor școli de yoga tradițională, autentică).

În 2014 am început să practic, iar pe măsură ce trecea timpul, am înțeles faptul că Abheda Yoga este de fapt o știință a vieții și că în ea găsesc răspunsuri autentice pentru aproape toate sau chiar toate întrebările care mă frământau.

A urmat o schimbare majoră și gradat mi-au intrat adânc în suflet…
lumea yoghină, stilul de viață nou pe care începusem să-l am, comunitatea plină de suflet, de viață și de autentic
și Omul care s-a transformat (în inima mea) dintr-un simplu străin, în profesor, iar mai apoi în maestru… într-un suflet a cărui prezență o simt așa de prețioasă.

În 2015 am intrat în grupul instructorilor de aici, de la Abheda Yoga și am început să țin cursuri, iar în 2018 am obținut și diploma de instructor acreditată de International Yoga Alliance.

Ce mă motivează, chiar în fiecare zi, să fiu instructor?

Nu exagerez deloc atunci când spun că nu mai semăn deloc cu cea de acum 6 ani, iar cei ce mă cunosc pot confirma acest lucru.

Cu timpul am simțit tot mai mult dorința de a-i ajuta și pe ceilalți să fie tot mai sănătoși, liberi de închisoarea minții lor, vii și fericiți.

Iar aici am găsit metode foarte eficiente și rapide de evoluție în aceste direcții…

Astfel, simt că ceea ce fac mă face fericită… cu adevărat.

Mai mult, am înțeles că a-i îndruma pe oameni pe o Cale care-i duce de la ignoranță și suferință la Adevărata cunoaștere, libertate și fericire este poate cea mai înaltă muncă pe care o poate face un om.

Și nu în ultimul rând, fac ceva ce simt că dă valoare vieții mele.
O viață pe care să o trăiesc muncind pentru bani 8 ore pe zi mi se pare o viață care poate fi ușor lipsită de sens…
Evident, depinde de fiecare ce valoare dă vieții și muncii sale, dar totuși, eu aleg să îmi „cheltui” puținul timp pe care îl am făcând ceva ce are valoare nu numai aici, în această viață, ci chiar și apoi.. atât pentru mine, cât și pentru cei ce învață și practică.

7 idei pentru a fi un bun instructor de yoga – o perspectivă autentică, adică din suflet

1. Să fiu un bun cunoscător și practicant al Căii mele…

Fiindcă cel care îi învață pe alții dar nu practică devine un impostor!
Mai este ceva… în plan subtil este greu să ascunzi realitatea. Oamenii vor sesiza, dacă au un minim de trezire, că este ceva în neregulă.

Cel care practică devine gradat el însuși o sursă de lumină pentru ceilalți… Calea „ va vorbi ” prin el, iar oamenii îl vor percepe ca pe un model, ca pe o sursă de inspirație autentică.
Şi nu e doar asta.

Ai nevoie de experiență ca să îi poți ajuta pe alții tot mai bine…
Cu timpul, am observat tot mai des că oamenii își doresc și sunt inspirați de mărturii, dar mai ales de mărturiile instructorului lor.
Şi, cu siguranță, cursurile ținute de un yoghin autentic sunt foarte speciale.

2. Să am întotdeauna un maestru care să mă ghideze

fiindcă cel care crede că știe totul se plafonează în orgoliul său (care devine tot mai accentuat).

Şi chiar și un om care are sufletul trezit și un ghid interior autentic, cu siguranță are momente dificile, în care are nevoie de o conștiință obiectivă care să-l tragă de mânecă.

Iar un maestru bun este cu siguranță cel care nu te lasă să dormi în zona ta de confort, unde e bine și călduț, dar unde nu este posibilă evoluția, de cele mai multe ori.
Dar, sigur, a avea un maestru care să te ghideze e o mare șansă. Acum am un maestru autentic, dar nu știu dacă voi avea mereu… și nu e valabil pentru oricine, deoarece e o șansă rară.

3. Iubirea de oameni să-mi fie un motor.

Nu „merge” fără iubire. Dacă nu aș iubi oamenii și nu i-aș îngriji ca pe niște copii spirituali ai mei, atunci m-aș opri și aș căuta să fac altceva, unde să pot iubi.

4. Să îmi hrănesc mereu aspirația de a fi azi mai bine decât ieri

citind, participând la cursuri… căutând mereu Adevărul, cel dincolo de cuvinte.

Din experiență am observat că aspirația este de-o importanță mare-mare, fiindcă ea, doar prin faptul că există în sufletul nostru, ne aduce mai aproape de Infinit, de Realizare… și este și o ancoră prețioasă în momentele grele.
În lipsa ei, evoluția este mai greoaie…

5. Să acționez cu detașare (vairagya)

6. Să nu pun un preț muncii mele, ca într-un schimb, nici măcar în glumă…

fiindcă ce face un profesor sau instructor pe o Cale Spirituală nu poate fi echivalat în bani lumești…
Chiar dacă oamenii plătesc pentru a participa la cursuri, noi nu trebuie să impurificăm transmiterea printr-o perspectivă comercială.

7. Să fiu autentică și smerită

ca să îmi feresc sufletul de otrava trufiei și ca să poți străluci cu adevărat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top