S.N. Goenka, învățătorul meditației Vipassana

Scris de 
Ananda Kali
 - text de 
2 minute
ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” - Acharya Leonard

S. N. Goenka a fost profesor de meditație Vipassana în tradiția lui Sayagyi U Ba Khin din Birmania (Myanmar).
El s-a născut și a crescut în Birmania, într-o familie hindusă conservatoare.
A fost un om de afaceri de succes și conducătorul comunității indiene din Birmania.
Aici îl întâlnește pe profesorul său U Ba Khin, de la care a învățat tehnica Vipassana.

A ajuns să practice meditația Vipassana căutând un tratament pentru problemele sale de sănătate

Astfel, cu ajutor medițatiei Vipassana, el reușește să scape de migrenele grave de care suferea, dar și să faca o schimbare semnificativă în viața sa.

A stat alături de profesorul său timp de paisprezece ani, urmând ca în anul 1969 să primească și el autorizația de a preda această tehnică. Din acel moment, el se mută în India, unde începe să predea.

Deși aflat într-o țară divizată de diferențe de castă și religie, Goenka a atras mii de oameni din toate straturile societății, dar și din multe alte țări.

A ținut peste 300 de cursuri în India, dar și alte țări din Est sau din Vest, urmând apoi să formeze profesori asistenți pentru a putea face față cererii crescânde de cursuri. Au fost înființate sub îndrumarea sa centre de meditație în India, Canada, Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda, Franta, Regatul Unit, Japonia, Sri Lanka, Thailanda, Birmania, Nepal și în alte țări.

Deși era laic, el a atras atenția călugărilor de rang înalt datorită eficienței tehnicii și calității învățăturii în meditația Vipassana

 

Tehnica pe care o preda S.N.Goenka face parte din tradiția budistă, calea spre eliberare – Dhamma, care este universală. În aceeași tradiție, Goenka are o abordare total non-sectară. Din acest motiv, învățătura sa atrage oameni de toate condițiile, de toate religiile sau fără religie, din toate părțile lumii.
Un alt motiv pentru care s-a bucurat de un asemenea succes s-a datorat naturii practice, simple și logice a acestei tehnici.

El însuși era o persoană practică, calmă, cu capacitate de empatie și compasiune.
A fost căsătorit cu Mata Elaichidevi, cu care a avut 6 copii.
Goenka a murit la vârsta de 90 de ani de bătrânețe, la reședința sa din Mumbai.

Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
magnifiercross