De ce medităm și care sunt beneficiile meditației

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

În viața agitata de zi cu zi, noi ne aflăm într-o permanentă stare de deconectare de la sursa noastră interioară, de la ceea ce suntem noi cu adevarat, iar acest fapt se traduce prin nervozitate, teamă, lipsă de atenție, furie, și mult stres acumulat din situațiile în care suntem puși zilnic. De fapt, stresul se dezvoltă dintr-un răspuns neadecvat la stimulii pe care îi primim din mediu, și nu neapărat din cauza factorilor externi. Se spune că viața nu este ceea ce ni se întamplă ci modul în care reacționăm la ceea ce ni se întamplă. Daca noi doar reacționăm, vom fi în continuare duși de valurile vieții, fără să avem nici o putere și nici un control asupra noastră și a puterii noastre personale.

Ce putem face în acest caz? Cum ne putem educa mintea să nu mai funcționeze pe pilot automat? Cum putem să devenim o variantă mai bună a noastra?

Răspunsul la aceste întrebari este unul singur: meditația!

Atunci când medităm, ne deconectăm de la lumea exterioara și ne interiorizăm, plonjăm în adâncul nostru și astfel avem mai multe șanse să ne liniștim mintea și gândurile, și să reușim să ne conectăm la sursa sau la vocea interioară, pe care din cauzele mai sus enumerate, nu mai reușim s-o auzim.

Dacă ne dorim să obținem o sănatate vibranta, să avem mai multa energie, relații pozitive și o viață împlinită, tot ceea ce trebuie să facem este să medităm zilnic.

Meditația oferă beneficii nenumărate pentru corp, minte și spirit. Corpul devine mai energizat iar somnul mai profund, cu cât ne odinim mai bine cu atât mai dinamică va fi și viața noastră.

Meditația are două beneficii majore: primul este acela că previne intrarea stresului în propriul nostru sistem, iar al doilea este acela că elibereaza stresul pe care l-am acumulat.

În timp ce medităm, fizioloiga corpului fizic suferă schimbari la nivel celular, iar corpul pranic sau primul invelis energetic subtil care înconjoară corpul fizic este îmbogățit cu prana care reprezintă energia vitală sau forța vietii. Aceste transformari se cuantifică prin stări de bucurie, pace și entuziasm, pe masură ce nivelul de prana din corpul nostru crește.

Să examinăm mai întâi care sunt beneficiile fizice ale meditației:

  • scade tensiunea arterială;

  • reduce anxietatea;

  • scade tensiunile asociate cu durerea, cum ar fi: durerile de cap, ulcerele, insomnia, durerile musculare sau cele articulare;

  • îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar;

  • crește nivelul de energetic al organismului (pe măsură ce aveți acces la o sursă internă de energie).

Efectele meditației sunt vizibile și pe plan mental, astfel prin meditație, undele cerebrale care sunt generate de creier în starea de relaxare – undele Alfa, devin preponderente, ceea ce permite organismului să se refacă mai repede, sau chiar să se vindece. Mintea devina mai clară, și mai energică, pe masură ce practica noastră meditativă se stabilizează.

Iată câteva din beneficiile mentale generate de meditație:

  • îmbunătățirea stabilitații emoționale;

  • creșterea creativității;

  • dezvoltarea intuiției;

  • creșterea clarității și a păcii mentale;

  • reducerea anxietatii și a temerilor.

Meditația ne face mintea mai ascuțită, mai alertă, crește puterea minții de a se focaliza sau a se relaxa.

O minte ascuțită, fara expansiune poate provoca tensiune, furie și frustare. O conștiință extinsă, fără claritate poate duce la lipsa de acțiune sau progres. Echilibrul dintre o minte ascuțită și o conștiință extinsă ne conduce catre perfecțiune.

Meditația aduce armonia în creatie și ne face conștienti de faptul că atitudinile noastre interioare ne determină nivelul de fericire. Când medităm ne aflăm în vastitatea spațiului interior, într-o stare de calm și bucurie, iar acest lucru este ceea ce noi emitem în mediul înconjurâtor, aducându-ne astfel aportul personal la crearea armoniei în lumea în care trăim.

Pe măsura ce conștiința noastră evoluează și se extinde, problemele din viața noastra se micșorează. Furia și dezamăgirile devin emoții trecătoare care apar pentru scurt timp, dar care apoi se risipesc precum norii după

furtună. Asfel ajungem să traim cât mai plenar momentul prezent, clipa de acum, și renuntăm să ne mai cramponăm de trecut, eliberandu-ne de poverile sale dureroase.

Pentru a beneficia din plin de efectele meditației, este necesar să avem o practică regulată, zilnică, chiar și numai pentru câteva minute.

Meditația este ca o sămanță. Cu cât avem mai multa grija de ea și o cultivăm cu dragoste, cu atât mai repede se va dezvolta și va înflori. în mod similar, meditația se va dezvolta și ea prin practica zilnică.

Chiar și cei mai ocupati oameni de pe planetă, dacă își doresc, pot să găsească câteva minute pe zi, pentru a medita, iar atunci rezultatele nu se vor lăsa așteptate. Tu, cititorule, ce mai aștepti?

Dacă doriți să învățați să cum să meditați, este necesar să o faceți învățând într-un mod corect și sub îndrumarea unui profesor competent. În acest sens vă puteți înscrie la cursurile de yoga din cadrul școlii noastre de yoga – Abheda Yoga Academy, unde veți învăța pe lângă practica yoga și diverse tehnici de meditație deosebit de eficiente.

Scroll to Top