Puterea uimitoare a unei îmbrățișări!

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

“Se spune că o îmbrățișare călduroasă, îți prelungește viața cu o zi!” – Paolo Coelho

De câte ori nu ne-am simțit mai bine, după ce am îmbrățișat pe cineva drag?

Îmbrățișarea poate fi considerată un medicament universal.
Ea are capacitatea de a vindeca și de a alina suferința. Îmbrățișarea reduce tensiunea arterială și previne atacurile de panică, și ajută la reducerea cortizolului hormonul stresului. Care este explicația? În timpul îmbrățișării se eliberează oxitocina, sau hormonul iubirii.

“Milioane și milioane de ani și tot nu mi-ar putea da jumătate din timpul suficient pentru a descrie acea mică clipă de eternitate când îți pui brațele în jurul meu și eu îmi pun brațele în jurul tău.” spune Jacques Prevert.

Îmbrățișarea poate însemna un gest mic, banal făcut doar pe jumătate sau din obișnuință, un gest pe care de multe ori îl luăm atare…totuși acest gest mic, poate face minuni mari pentru fiecare dintre noi. Este atât de ușor îmbrățișezi și te lași îmbrățișat! Trebuie doar îți deschizi inima. Încercați acordați o îmbrățișare dacă cel de lângă voi are nevoie de ea. O îmbrățișare poate fi o consolare, o mângâiere sau poate aduce speranța celor din jurul nostru.

Puterea uimitoare a unei îmbrățișări
Puterea uimitoare a unei îmbrățișări

Când ne îmbrățișăm, inimile noastre vin în contact. Distanța dintre oameni se micșorează, și la fel și distanța dintre inimi. Ne simțim mai vii și mai umani, reușim dăruim și primim iubire. Atunci când îmbrățișăm o facem cu toată sinceritatea și din toată inima fără un motiv anume, și rezultatul poate fi chiar uimitor.

Dacă până acum nu v-ați convins a îmbrățișa o altă persoană poate fi un lucru minunat, și de puterea uimitoare a unei îmbrățișări, redăm mai jos câteva dintre beneficiile îmbrățișărilor

  • Îmbrățișarea ne îmbunătățește starea de spirit și scade nivelul de stress. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au fost îmbrățișate de partenerii lor, au un nivel mai redus de cortizol, hormon secretat de glandele suprarenale în condiții de stres. Acest hormon a scăzut în mod semnificativ când participații la studiul respectiv, au fost îmbrățișați pentru minim 20 de secunde. Un nivel mare de cortizol poate determina creșterea tensiunii arteriale și nivelul de zahăr din sânge.
  • Îmbrățișarea reduce tensiunea arterială, având astfel un efect benefic asupra inimii, prevenind instalarea anumitor afecțiuni cardiace. Studii recente au demonstrat că în timpul îmbrățișării are loc o eliberare semnificativă de oxitocina, hormonului atașamentului și al iubirii, cel care determina sentimentul de afecțiune și de intimitate față de cineva. Tot oxitocina este cea care joacă un rol esențial în relația dintre mamă și copil, creând o legătură unică și foarte puternică între cei doi.
  • Îmbrățișarea are un efect calmant, având rolul de a regla bătăile inimii. Astfel frecvența cardiacă a celor care se îmbrățișează se reduce cu 5-10 bătăi pe minut. Un alt studiu efectuat în 2000 arată că bebelușii care au fost îmbrățișați în timp ce li se efectuau anumite teste la sânge au plâns mai puțin și au avut un ritm al inimii mai regulat decât cei care nu au fost îmbrățișați.
  • Obiceiul de a îmbrățișa o persoană și de a-i freca ușor spatele facilitează circulația sângelui către organele vitale, contribuind astfel la prevenirea atacurilor de inimă.

În continuare puterea uimitoare a unei îmbrățișări oferă:

  • Îmbrățișarea are un efect stimulant pozitiv și asupra sistemului nervos, fiind folosit de multe ori ca și tehnică terapeutică de către mulți psihologi.
  • În timpul îmbrățișării, se eliberează în mod natural și alte substanțe chimice benefice, dopamină fiind una dintre ele. Dopamina este o substanță secretată de creier, responsabilă de starea de bine și de bună dispoziție a unei persoane.

La final prezentăm concluziile unui studiu realizat în cadrul Universității din Arkansas despre beneficiile uimitoare ale îmbrățișărilor:

ÎMBRĂȚIȘAREA

… ne face ne simțim bine
risipește sentimentul de singurătate
… ne ajută ne depășim fricile
… ne ajută ne construim stimă de sine
favorizează altruismul
controlează apetitul
… scade tensiunea arterială
… ne ajută luptăm împotriva insomniei
… ne confirmă existența noastră fizică
… scade riscul apariției bolilor de inima
ajută la scăderea nivelului de cortizol, mai ales în cazul femeilor
reglează producția de hemoglobină
oferă o alternativă sănătoasă și sigură la alcool și droguri
… transmite sentimentul de ‘a aparține
… efectele îmbrățișării au loc chiar și atunci când îmbrățișarea încetează. Îmbunătățirile fizice și emoționale pe care îmbrățișarea le aduce organismului durează mai mult decât îmbrățișarea în sine
ajută la eliberarea durerii fizice
îmbrățișarea vindecă

sursa: suntsanatos.ro

Scroll to Top