imbratisare3“Se spune ca o imbratisare calduroasa, iti prelungeste viata cu o zi!” – Paolo Coelho

De cate ori nu ne-am simtit mai bine, dupa ce am imbratisat pe cineva drag? Imbratisarea poate fi considerata un medicament universal.
Ea are capacitatea de a vindeca si de a alina suferinta. Imbrasitarea reduce tensiunea arteriala si previne atacurile de panica, si ajuta la reducerea corizolului hormonul stresului. Care este explicatia? In timpul imbratisarii se elibereaza oxitocina, sau hormonul iubirii.

„Milioane si milioane de ani si tot nu mi-ar putea da jumatate din timpul suficient pentru a descrie acea mica clipa de eternitate cand iti pui bratele in jurul meu si eu imi pun bratele in jurul tau.” spune Jacques Prevert.

Imbratisarea poate insemna un gest mic, banal facut doar pe jumatate sau din obisnuinta, un gest pe care de multe ori il luam ca atare…totusi acest gest mic, poate face minuni mari pentru fiecare dintre noi. Este atat de usor sa imbratisezi si sa te lasi imbratisat! Trebuie doar sa iti deschizi inima. Incercati sa acordati o imbratisare daca cel de langa voi are nevoie de ea. O imbratisare poate fi o consolare, o mangaiere sau poate aduce speranta celor din jurul nostru.

finger-hugCand ne imbratisam, inimile noastre vin in contact. Distanta dintre oameni se micsoreaza, si la fel si distanta dintre inimi. Ne simtim mai vii si mai umani, reusim sa daruim si sa primim iubire. Atunci cand imbratisam sa o facem cu toata sinceritatea si din toata inima fara un motiv anume, si rezultatul poate fi chiar uimitor.

Daca pana acum nu v-ati convins ca a imbratisa o alta persoana poate fi un lucru minunat, va redam mai jos cateva dintre beneficiile imbratisarilor:

– Imbratisarea ne imbunatateste starea de spirit si scade nivelul de stress; cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care au fost imbratisate de partenerii lor, au un nivel mai redus de cortizol, hormon secretat de glandele suprarenale in conditii de stres. Acest hormon a scazut in mod semnificativ cand participatii la studiul respectiv, au fost imbratisati pentru minim 20 de secunde. Un nivel mare de cortizol poate determina cresterea tensiunii arteriale si nivelul de zahar din zange.

– Imbratisarea reduce tensiunea arteriala, avand astfel un efect benefic asupra inimii, prevenind instalarea anumitor afectiuni cardiace. Studii recente au demonstrat ca in timpul imbratisarii are loc o eliberare semnificativa de oxitocina, hormonului atasamentului si al iubirii, cel care determina sentimentul de afectiune si de intimitate fata de cineva. Tot oxitocina este cea care joaca un rol esential in relatia dintre mama si copil, creand o legatura unica si foarte puternica intre cei doi.

imbratisare– Imbratisarea are un efect calmant, avand rolul de a regla bataile inimii. Atfel frecventa cardiaca a celor care se imbratiseaza se reduce cu 5-10 batai pe minut. Un alt studiu efectuat in 2000 arata ca bebelusii care au fost imbratisati in timp ce li se efectuau anumite teste la sange au plans mai putin si au avut un ritm al inimii mai regulat decat cei care nu au fost imbratisati.

– Obiceiul de a imbratisa o persoana si de a-i freca usor spatele faciliteaza circulatia sangelui catre organele vitale, contribuind astfel la prevenirea atacurilor de inima.

– Imbratisarea are un efect stimulant pozitiv si asupra sistemului nervos, fiind folosit de multe ori ca si tehnica terapeutica de catre multi psihologi.

– In timpul imbratisarii, se elibereaza in mod natural si alte substante chimice benefice, dopamina fiind una dintre ele. Dopamina este o substanta secretata de creier, responsabila de starea de bine si de buna dispozitie a unei persoane.

La final va prezentam concluziile unui studiu realizat in cadrul Universitatii din Arkansas despre beneficiile uimitoare ale imbratisarilor:

IMBRATISAREA…
… ne face sa ne simtim bine
… risipeste sentimentul de singuratate
… ne ajuta sa ne depasim fricile
… ne ajuta sa ne construim stima de sine
… favorizeaza altruismul
… controleaza apetitul
… scade tensiunea arteriala
… ne ajuta sa luptam impotriva insomniei
… ne confirma existenta noastra fizica
… scade riscul aparitiei bolilor de inima
… ajuta la scaderea nivelului de cortizol, mai ales in cazul femeilor
… regleaza productia de hemoglobina
… ofera o alternativa sanatoasa si sigura la alcool si droguri
… transmite sentimentul de ‘a apartine’
… efectele imbratisarii au loc chiar si atunci cand imbratisarea inceteaza. Imbunatatirile fizice si emotionale pe care imbratisarea le aduce organismului dureaza mai mult decat imbratisarea in sine
…ajuta la eliberarea durerii fizice
… imbratisarea vindeca

sursa: suntsanatos.ro