Practica spirituală atunci când suntem obosiți…?

Tapas…?

Cuvântultapas denumește practica spirituală asumată pe o perioadă de timp.
Este unul dintre elementele ce fac diferența între un om obișnuit, trăit de viața sa și omul treaz, ce caută să își ia viața în propriile mâini.

El reprezintă o promisiune facută, în primul rând, față de sufletul/ Sinele nostru (Dumnezeu sau Infinitul din noi).
Tapasul poate conține atât tehnici spirituale potrivite pentru direcția pentru care realizăm tapasul, cât și orice fel de efort conștient (ex: postul negru, abstinența, Mauna, efort fizic etc).
Ca yoghini, când vorbim de tapas, ne referim la practica tehnicilor învățate.

Cel mai bine este să practicăm dimineața, pentru a avea eficiență mai mare în tot ce va urma să facem în ziua respectivă.

Dar ce facem atunci când a venit seara, oboseala, iar noi nu ne-am făcut încă tapasul…?

 

1. Bem o cană cu ceai verde sau luăm plante stimulative & vitalizante

Starea de oboseală provine (în mod uzual) de la consumul energetic și vital din timpul zilei… adică am consumat „benzina din rezervor”.
Somnul reface „stocul” de energie vitală. Dar într-un caz special, care merită – așa cum este tapasul – putem folosi ceva exterior, pentru un boost de energie (temporar).

Ceaiul verde poate fi un ajutor excelent pentru a primi un impuls atunci când suntem mai inerți, obosiți sau când avem nevoie de o putere de concentrare mai mare.

De asemenea, anumite pulberi de plante medicinale au un efect vitalizant: semințele de țelină, Brânca Ursului, Ginseng, Macca, Guarana (conține cofeină).

2. Nu ne punem singuri piedici

Atunci când suntem obosiți, și voința scade. Este necesar să ne luăm măsuri de precauție pentru a nu ceda și a putea face chiar și lucruri simple.

  • Nu ne întindem în pat, și urmărim să fim foarte fermi cu această decizie… chemarea pernei moi va fi foarte mare!
  • Nu butonăm telefonul. Oboseala se va accentua și este posibil să adormim cu telefonul în mână.

  • Nu mâncăm, chiar dacă au trecut multe ore de la ultima masă. Cu hrană în stomac aproape sigur nu vom face ce ne-am propus. Probabil ne vom spune „Aștept puțin să se digere și încep apoi practica.” Yoghinii știu ce urmează după asta… eșecul, de cele mai multe ori.
  • Nu stăm de vorbă cu colegii de casă, ashram ori la telefon. Este indicat să nu vorbim absolut deloc la telefon (decât dacă este o urgență) și să închidem conexiunea la internet până terminăm ce avem de făcut.

3. Ne reîmprospătăm motivația și ne respectăm promisiunea

Omul înțelept își face planuri pentru scopurile sale… și le duce la bun sfârșit. Iar asta este mai ușor atunci când avem motivația scrisă și detaliată în agenda noastră sau pe un bilet lipit pe oglindă.

Totodată, pe lângă scopul personal, pragmatic pentru care ne dorim să facem acel tapas, apare și promisiunea.
Promisiunea făcută de noi în fața Sinelui nostru etern pe care, cu smerenie în fața măreției Universului conștient, trebuie să o respectăm.
Iar dacă nu o respectăm, trebuie să fie un gest conștient, și să fi încercat tot ce știm ca să evităm acest lucru.

4. Începem cu exercițiile care ne plac mai mult sau cu…

…sau cu asane care dinamizează centrul vitalității (Muladhara Chakra), Uddhiyana Bandha, Alchimia Eroului (tehnică secretă din Abehda Yoga) ori tehnici de pranayama.
Sau începem cu ce ne place mai mult, pentru că foamea vine mâncând. Așa sunt șanse mari să reușim să trezim „cheful de yoga”, adormit temporar.

5. Cerem ajutor

Este bine să știm că există influențe subtile, fie că le putem percepe sau nu. Diverse ființe care nu sunt încântate atunci când facem progrese, mai ales atunci când saltul poate fi unul mare.

În acest gen de momente, fie ca e vorba de o influență exterioară sau una mentală, ajutorul Grației Infinitului ne poate salva într-un mod aparent inexplicabil.

  • Putem face rugăciuni, Ananta, Rugăciunea Inimii, invocarea entităților benefice protectoare, dar și apelarea în suflet a maeștrilor spirituali și, mai ales, a maestrului nostru.

Încă ceva important…

Putem porționa efortul spiritual până la răsăritul soarelui.
Ne putem culca seara și ne trezim mai devreme. Verificăm ora de răsărit din orașul nostru și punem alarma să sune înainte de acel moment, astfel încât să avem timp să ne terminăm tapasul până la răsărit.

Atenție! 
Atunci când ceva ne aduce beneficii majore, apar și obstacolele.
E necesar să fim precauți, să punem 2-3 alarme ca să fim siguri că ne trezim.

 

 Leo Radutz, fondatorul sistemului Abheda, inițiatorul Revoluției OMului Bun

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top