Kshemaraja- discipol al lui Abhinavagupta

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
07.11.2021
text de 
2 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
07.11.2021
 - text de 
2 minute

Kshemaraja  a trăit în Kashmir în jurul secolelor 10-11 și  a fost elevul mareului maestru al Shivaismului Kashmirian, Abhinavagupta, care a avut mulți discipoli, atât bărbați, cât și femei, însă Kshemaraja a fost discipolul său principal, iar discipolul principal al lui Kshemaraja a fost Yogaraja .

Abhinavagupta pen picture - This website is dedicated to the highly revered Kashmir Shaiva master

Sub îndrumarea  lui Abhinavagupta, el a dobândit o cunoaștere  deosebită atât în filozofia Tantra, cât și în alte direcții precum poetică, logică, filozofie etc. El a dus mai departe Învățătura maestului său, dar a avut și câteva lucrări proprii, precum și câteva comentarii la texte consacrate și imnuri devoționale. Stilul și limbajul său erau asemănătoare cu cele ale maestrului său, Abhinavagupta. Kshemaraja a scris comentarii la textele șaivismului din Kashmir. Lucrările sale originale includ Paraparveshika și Pratyabhijnahridayam.

O altă lucrare importantă a lui Kshemaraja este Spanda Sandoha. . Acest text este o expunere extinsă (sandoha) asupra primului vers din Spanda Karika.

O temă centrală a filozofiei Shaivismului Kashmir este principiul extrem  cunoscut sub numele de spanda.

Swami Lakshmanjoo explică semificația  cuvântului „spanda” ca  înseamnâd  mișcare stabilă. Adică este o mișcare fără mișcare, o vibrație fără vibrație. Este acest principiu secret, misterios și totuși esențial pe care Swami Lakshmanjoo îl clarifică și elucidează în revelația sa a celor două texte care se ocupă în mod specific de acest principiu, Spanda Karika și Spanda Sandoha.

Teoria spanda a fost expusă prima dată de Vasagupta ,autorul Sutrelor Shiva și inițiatorul shivismului kashmirian. Vasugupta a compus Spanda Karika, un text plin cu preceptele fundamentale (karikas) referitoare la  filozofia spanda.

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross