Kshemaraja- discipol al lui Abhinavagupta

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

Kshemaraja  a trăit în Kashmir în jurul secolelor 10-11 și  a fost elevul mareului maestru al Shivaismului Kashmirian, Abhinavagupta, care a avut mulți discipoli, atât bărbați, cât și femei, însă Kshemaraja a fost discipolul său principal, iar discipolul principal al lui Kshemaraja a fost Yogaraja .

Abhinavagupta pen picture - This website is dedicated to the highly revered Kashmir Shaiva master

Sub îndrumarea  lui Abhinavagupta, el a dobândit o cunoaștere  deosebită atât în filozofia Tantra, cât și în alte direcții precum poetică, logică, filozofie etc. El a dus mai departe Învățătura maestului său, dar a avut și câteva lucrări proprii, precum și câteva comentarii la texte consacrate și imnuri devoționale. Stilul și limbajul său erau asemănătoare cu cele ale maestrului său, Abhinavagupta. Kshemaraja a scris comentarii la textele șaivismului din Kashmir. Lucrările sale originale includ Paraparveshika și Pratyabhijnahridayam.

O altă lucrare importantă a lui Kshemaraja este Spanda Sandoha. . Acest text este o expunere extinsă (sandoha) asupra primului vers din Spanda Karika.

O temă centrală a filozofiei Shaivismului Kashmir este principiul extrem  cunoscut sub numele de spanda.

Swami Lakshmanjoo explică semificația  cuvântului „spanda” ca  înseamnâd  mișcare stabilă. Adică este o mișcare fără mișcare, o vibrație fără vibrație. Este acest principiu secret, misterios și totuși esențial pe care Swami Lakshmanjoo îl clarifică și elucidează în revelația sa a celor două texte care se ocupă în mod specific de acest principiu, Spanda Karika și Spanda Sandoha.

Teoria spanda a fost expusă prima dată de Vasagupta ,autorul Sutrelor Shiva și inițiatorul shivismului kashmirian. Vasugupta a compus Spanda Karika, un text plin cu preceptele fundamentale (karikas) referitoare la  filozofia spanda.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top