Vă oferim aici doar argumente științifice ce pot constitui începutul deschiderii interioare către realitatea indubitabilă: cunoașterea de Sine este cheia cunoașterii universale iar mintea este întotdeauna un instrument al Sinelui și nu ”centrul universului”, așa ni se sugereaza, de obicei, în mod eronat!

A… sa înțelegem bine – avem nevoie de minte – cât mai pură, focalizată puternică, dotată cu o memorie infailibilă, dar întotdeauna aceasta trebuie să fie un instrument al nostru, nu un scop final!
…………………….
Deocamdată terminologia stiintifică foloseste o descriere partială a acestei forme de cunoștere – Cunoașterea Sinelui interior – și i se spune inteligentă emotională.
Suntem siguri că în viitor studiul acesteia va oferi chei excepționale de autentică înțelegere și perfecționare a omului.

Acharya  Leonard
Societatea Academică AdAnima
…………………………………………………….

De ce Inteligenţa Emoţională (EQ) e mai valoroasă decât Inteligenţa Mentală (IQ)?
Psiholog Aida Surubaru
Societatea Academica AdAnima
Bucuresti
www.adanima.org


Cercetările moderne din domeniul psihologiei relevă faptul că există toate motivele pentru a acorda inteligenţei emoţionale (I.E. sau E.Q. – Emotional Quotient, coeficient emoţional) cel puţin aceeaşi importanţă ca şi inteligenţei mentale, dacă nu chiar mai mult. Dovezi ale inteligenţei emoţionale se regăsesc în CV-uri, convorbiri, relaţii interumane, etc. Astăzi există teste care permit o evaluare destul de precisă a inteligenţei emoţionale, astfel încât să furnizeze informaţii despre emoţiile care ne conduc şi ne modelează comportamentul cotidian.

Ce este Inteligenţa Emoţională?


În general, oamenii vorbesc despre inteligenţă făcând referire la acea aptitudine generală care vizează componenta mentală, respectiv celebrul IQ (Intelligence Quotient). Există chiar expresii care descriu dezvoltarea acestei componente la anumite persoane, pe care le caracterizăm ca fiind „mintoase”, „sclipitoare”, „reduse mintal”, „grele de cap”, etc. Dar ne putem referi la cineva şi ca fiind „năuc” sau „care scapă hăţurile” (expresii care denotă o autoreglare necorespunzătoare); altcineva este „călduros” sau „rece ca un sloi de gheaţă” (expresii care fac referinţă la nivelul de empatie); există persoane „aşezate”, ceea ce spune despre ele că au o conştiinţă de sine dezvoltată; sau persoane caracterizate din plin de proverbul „cine se scoală de dimineaţă, departe ajunge”, adică cu o motivaţie puternică în activitatea lor.

Este evident că inteligenţa mentală NU este suficientă pentru a gestiona evenimentele vieţii. Abilitatea de a rezolva eficient problemele umane depinde de capacitatea de a ne dirija propria stare emoţională, astfel încât să fim echilibraţi şi în contact cu propriile stări afective. Aceasta ne permite să ne înţelegem mai bine propriile imbolduri şi priorităţi. În acelaşi timp, este necesar să ne „putem pune în pielea altora”, pentru a-i înţelege, dar şi să intrăm în relaţie cu oamenii într-un mod plăcut, matur şi prevenitor.

Impulsurile emoţionale sunt localizate într-o altă parte a creierului decât „reflexele raţionale”. Primele sunt mai vechi decât ultimele. Capacitatea noastră de a gândi apare doar ca o pojghiţă subţire, care poate fi străpunsă sau…ocolită de stările noastre afective. Indiferent dacă ne place sau nu, trebuie să recunoaştem că sentimentele ne dirijează comportamentul. Aşadar, acestea constituie o adevărată FORŢĂ TRANSFORMATOARE, şi este inutil şi chiar infantil să încercăm să le înăbuşim, să le acoperim sau să le ignorăm.

Sentimentele şi emoţiile trebuie înţelese, preţuite şi dirijate în favoarea adaptării noastre optime, pentru a ajunge să manifestăm ceea ce renumitul romancier Ernest Hemingway denumea „eleganţă sub presiune”. Fiecare om este alcătuit dintr-o combinaţie de trăsături puternice şi slăbiciuni, iar problema care ar trebui să ne preocupe nu este de a deveni „perfecţi” (Ce înseamnă perfect? Dacă găsiţi o astfel de persoană, vă rugăm să ne-o prezentaţi, pentru „ca să o pipăi şi să urlu: ESTE!”). Mai curând, este necesar şi indicat să ne echilibrăm „gaşca indisciplinată a sentimentelor” (T.S.Eliot), pentru a ne transforma afectele în aliaţi preţioşi, de nădejde, adevărate rampe de lansare în evoluţia spirituală!

În general, IE se defineşte ca fiind descrisă de cinci componente:
Autoreglare – capacitatea de a ne dirija şi controla propriile stări emoţionale
Conştiinţa de sine – abilitatea de a ne cunoaşte şi a ne înţelege şi gestiona sentimentele
Motivaţia – canalizarea sentimentelor în vederea atingerii unor scopuri precise
Empatia – capacitatea de a identifica şi „calibra” sentimentele altora
Abilităţi sociale – capacitatea de a stabili relaţii cu ceilalţi şi a-i influenţa în scop creator.

Desigur, aceste componente sunt inter-dependente şi funcţionează ca un tot armonios articulat în cadrul personalităţii individului.
Fiecare dintre cele cinci componente de mai sus ale IE are o sub-structură proprie, care ne poate permite, cunoscând-o, să ne auto-evaluăm nivelul de dezvoltare personală.

Autoreglarea
Componentele acesteia pot fi exprimate sub forma unor fraze imperative, care ne arată cât de bine putem să ne….autoreglăm emoţional:
1. Amână decizia! Înfrânează-ţi impulsurile!
2. Lasă deoparte problema; detaşează-te!
3. Exprimă-te clar, eventual insistent, dar NU agresiv!
4. Fii flexibil; curgi în sensul curentului, şi nu forţa lucrurile!
5. Dirijează-ţi eficient comunicarea non-verbală.

Conştiinţa de sine
Elementele componente ale acesteia, exprimate tot într-o formă imperativă, sunt:
1. Respectă-te pe tine însuţi!
2. Adoptă mereu o atitudine pozitivă!
3. Fii sincer cu tine însuţi!
4. Ai tăria să laşi deoparte logica şi raţiunea, atunci când acestea devin inutile sau insuficiente.
5. Ascultă-i întotdeauna pe ceilalţi!
6. Fii conştient de influenţa pe care o ai asupra celorlalţi!

Motivaţia
Aceasta comportă patru elemente de bază:
1. Urmăreşte cu consecvenţă să te perfecţionezi şi să atingi standarde înalte!
2. Stabileşte-ţi scopuri clare, apoi angajează-te ferm în atingerea lor!
3. Ia iniţiativa şi atrage oportunităţile (fără a fi un oportunist, şi a-i leza pe alţii)!
4. Fii mereu optimist, chiar în faţa unor mari încercări!

Empatia
Elementele componente ale sale sunt:
1. Sensibilitatea şi înţelegerea faţă de alţii
2. Capacitatea de a ne raporta la necesităţile altora şi a le oferi atât cât putem
3. Aptitudinea de a încuraja succesul şi evoluţia celorlalţi
4. Capacitatea de a fi „acordat” social.

Abilităţile sociale
În fine, această ultimă (dar nu cea din urmă) componentă a IE are trei elemente descriptive:
1. Capacitatea de a dezvolta şi menţine relaţii interumane sănătoase
2. Aptitudinea de a comunica cu ceilalţi
3. Capacitatea de a munci în echipă.

Desigur, există teste care permit evaluarea fiecăreia dintre aceste componente, astfel încât cel care le parcurge să poată obţine, în final, auto-evaluarea sa globală (nivelul de IE, caracterizat de un scor global), dar şi cunoaşterea componentelor IE care sunt cel mai bine dezvoltate, respectiv cele mai slab dezvoltate în cazul său. Astfel, fiecare poate iniţia un demers de dezvoltare personală în care să urmărească amplificarea performanţelor sale într-o anumită direcţie: fie să devină mai empatic, fie să poată lucra mai bine în echipă, fie să-şi dezvolte motivaţia intrinsecă etc.

Nu este uşor să ne îmbunătăţim IE! În definitiv, aceasta ne aduce la confruntarea cu anumite obiceiuri bine înrădăcinate pe care le avem! De asemenea, este important să acordăm o semnificaţie pozitivă chiar şi emoţiilor „negative” (mânie, teamă, dispreţ, anxietate, tristeţe etc.) pe care le experimentăm, deoarece acestea ascund un potenţial mare de auto-transformare. Filosoful mistic rus P.D.Uspensky scria în cartea sa, „Psihologia evoluţiei posibile a omului”: „Cum ar fi fost viaţa noastră fără emoţiile negative? Ce s-ar fi întâmplat cu ceea ce numim artă, teatru, cu majoritatea romanelor?”

Adevărul este că panteonul emoţional are nevoie de disciplină. Aceasta este cheia echilibrului sufletesc, condiţie indispensabilă pentru o evoluţie autentică a fiinţei umane.