Yin – Yang, Ha -Tha și Para

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

Yin – Yang, Ha -Tha și Para

In yoga și medicina traditionala chineza, se consideră că în univers exista doua principii fundamentale, antagoniste si complementare și un al treilea, care ste neutru față de acestea două.

Unul este Ha(Yang) sau Yang-ul, de polaritate plus, care este solar, masculin, dinamic, luminos, expansiv, emisiv asociat cu focul, caldura, exteriorul si suprafata.

Celălalt este Tha(Yin), Yin-ul, care are polaritate minus si este asociat cu Luna, feminitatea, pasivitatea, receptivitatea, intuitia, interiorul, profunzimea, recele, întunericul, apa.

Dualitatea Ha(Yang) -Tha(Yin) se manifestă în orice aspect, fenomen sau ființă. În general, intr-o situație dată sau intr-o anumita fiinta la un moment dat, predomina una sau alta dintre cele doua energii.

În orient, în persepctiva cea mai avansată, nondualistă,  se considera ca in univers exista doua principii fundamentale, antagoniste si complementare Ha-Yin și Tha – yang precum și al treilea, transcendent și nemanifestat, numit, uneori PARA.

In medicina chineza este cuplul Yin-Yang, in India este cuplul Ha-Tha (din expresia Hatha Yoga) , Chandra-Surya (lună-soare), Ha si Tha din Hatha Yoga.

Unul este Yin-ul, care are polaritate minus si este asociat cu Luna, feminitatea, pasivitatea, intuitia, interiorul, profunzimea, frigul, intunericul, apa. Celalalt este Yang-ul, de polaritate plus, care este solar, masculin, dinamic, luminos, expansiv, asociat cu focul, caldura, exteriorul si suprafata.

Totuși aceasta pereche de forțe este completată de apariția elementului neutru – numit, uneori PARA.  – ce rezultă dintr-un echilibru al acestora, dar care nu face parte din planul lor de manifestare.

În taoism, Tao este forța fundamentală care curge în toate ființele și lucrurile inerte din Univers. Este esența însăși a realității și, prin natura sa, este inefabilă și indescriptibilă.

Este reprezentată de tai-ji-tu, simbolul reprezentând unitatea dincolo de dualismul yin-yang compus din principiile de energie pozitivă și negativă.

Dualitatea Yin-Yang este prezenta relativ orice aspect, fenomen sau ființă manifestată. In general, într-o situatie data sau intr-o anumita fiinta la un moment dat, predomina una sau alta dintre cele doua energii.

Indiferent de nivelul de organizare al materiei la care ne referim ( particule subatomice, atomi, molecule și chiar sisteme planetare sau galaxii), una dintre legile fundamentale care operează în mod constant în Natură este aceea a permanentei interacțiuni dintre două forțe polar opuse ca sens, dar complementare, una pozitivă, masculină (solară, YANG) și alta negativă, feminină (lunară, YIN) și controlul acestora de către aspectul neutru nemanifestat în planul respectiv.

In occident filozoul grec Heraclit din Efes a postulat principiul filozofic potrivit caruia in Universul material asa cum și-l imaginează materialiștii, totul este in miscare si nimic nu este nemișcat.

Potrivit acestei fiozofii dualiste, eterna este numai mișcarea și pricipiul este condensat în expresia „Panta Rhei” – totul se mișcă!

Aproape toate fenomenele din Natură sunt expresia inetracțiunii neîncetate a acestor două principii: unul pozitiv (+), YANG sau solar și altul negativ (-), YIN sau lunar. Chiar manifestarea fenomenelor din natură se realizează în funcție de predominanța unuia sau a celuilalt dintre cele două principii, YANG,masculin,(+) sau YIN, feminin,(-), care sunt principiile de bază ale întregului Univers.
Cele 10 axiome ale triplului aspect al lumii manifestate.

1. Ha(Yang) și Tha(Yin) sunt doi poli ai lumii manifestate de Principiul Unic, prezent și asociat întotdeauna cu fiecare pereche Ha(Yang)-Tha(Yin) sub forma aspectului neutru Para.

2. Orice este manifestat în univers are o natură triplă formată din aspectul Ha(Yang), aspectul Tha(Yin) și aspectul neutru Para.

3. Aspectul neutru nu este vizibil sau manifestat în planul in care se află perechea Ha(Yang)-Tha(Yin) și nu poate fi controlat de acestea dar aspectul neutru Para poate controla perechea Ha(Yang)-Tha(Yin).

4. Ha(Yang) este centripet, Tha(Yin) este centrifug.

5. Ha(Yang) se manifestă cu rapiditate și se retrage cu rapiditate, Tha(Yin) pornește greu și se oprește greu.

6. Ha(Yang) și Tha(Yin) se atrag.

7. Forța de atracție este proporțională cu diferența de polaritate.

8. Ha(Yang) și Tha(Yin) sunt efemere și polaritatea lor variază în mod continuu.

9. Nimic nu este doar Ha(Yang) sau doar Tha(Yin), întotdeauna există și polaritatea opusă.

10. Marele aspect Ha(Yang) atrage micul aspect Ha(Yang) iar marele aspect Tha(Yin) atrage micul aspect Tha(Yin).  

Leo Radutz fondatorul Abheda Yoga Academy și inițiatorul Revoluției OMului Bun  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top