Exista un român excepțional care a luat premiul Nobel pentru pace: IOAN MORARU.

Și a reușit asta pe vremea lui Ceaușescu, când era foarte greu sa faci ceva, mijloacele erau puține, iar șeful statului voia ca el sa fie românul laureat cu premiul Nobel.

De aceea nici nu este cunoscut acest român deosebit care a primit premiul pe propriul său merit, pentru o muncă imensa și care a avut o anumită eficiență.

Multi oameni spun ca nu este posibil să faci binele.
Mai spun ca sunt condiții grele, uneori insuportabile și că nu are rost să acționezi.

Ce greșeală banală!

Iată un om care a trăit în ”epoca imposibilității” – în comunism – și a reușit să facă ceva, să aibă eficiență și să fie recunoscut, deși autoritățile erau împotriva lui.

Numai leneșii, răuvoitorii și închipuiții stau pe margine, spun că totul este imposibil și eventual, critică pe altul care are înțelepciunea de a acționa.
Atunci când e greu, cu atât mai mult este important să acționezi și să faci binele.
A ști și a nu acționa este o mare lașitate.

El a avut inițiativa înființării organizatiei „International Physicians for the Prevention of Nuclear War” (în traducere, „Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear”). Trei persoane erau liderii acestei organizatii mondiale: un rus, un american si un român! Nu era un român emigrant, care fugise din tara, ci un român care trãia în România condusã de Nicolae Ceausescu. Numele sãu este IOAN MORARU si, spre jena natiunii noastre uneori nerecunoscãtoare, a rãmas încã (si astãzi) un ilustru necunoscut printre compatriotii sãi. Dupã ce a primit celebra distinctie, a intrat rapid într-un con de umbrã. Câți ati auzit de el?

A murit în 1989, cu 3 zile înainte de 22 decembrie, dar a apucat să rămână în conştiinţa studenţilor săi şi a colegilor cu care şi-a împărţit pasiunea pentru medicină. A continuat munca de cercetare începută de Victor Babeş în domeniul anatomiei patologice, remarcându-se prin numeroase descoperiri de profil. A condus Institutul de Anatomie Patologică din Bucureşti, în acest loc unul din anfiteatre purtându-i acum numele.

Premiul Nobel pentru Pace primit de Ioan Moraru la Oslo, în 1985, l-a împărţit cu doi colegi: un rus şi un american. Este vorba de Mihail Kuzin, din fosta URSS şi Bernard Lown, din SUA. Dintre cei trei, Moraru a fost singurul despre care nu s-a ştiut nimic în ţara sa în acel an, ceilalţi doi fiind, evident, ovaţionaţi de compatrioţi. Cei trei se cunoşteau din anii ’60 şi au decis să înfiinţeze o organizaţie mondială pentru prevenirea războiului nuclear. Cu atât mai mare e meritul lui Moraru, ajuns la conducerea acestei organizaţii, în condiţiile în care el nu a reuşit în România de atunci să înfiinţeze o filială a acesteia şi la Bucureşti.

Ioan Moraru s-a născut în 1927, La Dârlos, lângă Mediaş, cei de aici fiind printre puţinii români care ştiu că un sătean de-al lor a luat un premiu Nobel.

Ioan Moraru este singurul român laureat al Premiului Nobel care s-a nãscut si a trãit în România.

Ceilalti laureati:

George Emil Palade, medic si om de stiintã american, nãscut în România, specialist în biologia celularã, a primit premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicinã în anul 1974, pe care l-a împãrtit cu Albert Claude si Christian de Duve.

Elie Wiesel, un scriitor evreu american originar din Sighetu Marmatiei, supravietuitor al Holocaustului, a primit Nobelul pentru Pace în 1986.

Herta Muller, nãscutã în Banat, a câstigat în 2009 Premiul Nobel pentru Literaturã pentru Germania.

Ioan Moraru a fost absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj, doctor în ştiinţe medicale (din 1957) şi doctor docent (din 1968). A activat succesiv la catedrele de fiziopatologie, medicină legală şi morfopatologie, parcurgând toate etapele ierarhice, de la preparator până la profesor şef de catedră.

A fost directorul Institutului Medico-Legal Mina Minovici şi director al Institutului Victor Babeş, membru titular şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale. A reprezentat România la Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca membru al Comitetului Executiv şi vicepreşedinte al acestui comitet.

A fost secretar general (1964-1966) şi apoi ministru adjunct la Ministerul Sănătăţii (1966-1969); a descris pentru prima oară receptorul Fc pentru IgA pe timocitele umane din myastenia gravis.

Activitatea sa ştiinţifică se concretizează în tratate şi monografii şi peste 300 de lucrări publicate în reviste din ţară şi străinătate. Este autorul unei „Introduceri în genetica moleculară” (în colaborare cu St. Antohi, 1964), iar sub redacţia sa apar tratatele de „Medicină legală” (1967), „Anatomia patologică” (1980), „Dicţionar de imunologie” (împreună cu E. Păunescu, 1981), „Imunopatologie” (1984) şi colaborează la volumul „Methods in Enzymology” (New York, 1983).

Lucrând peste 3 decenii în domeniul anatomiei patologice în laboratoarele Catedrei de anatomie patologică a Institutului de Medicină din Moscova, la secţia de anatomie patologică a IML Bucureşti şi apoi la Institutul „Victor Babeş” din Bucureşti, a studiat o variată cazuistică legată de boala membranelor hialine, docimazia histologică pulmonară la nou-născut, pneumopatia intrauterină, meningita hipertoxică, leziunile vasculare cerebrale în intoxicaţia cu alcool metilic, tanatogeneza prin fibroblastoză şi miocardită primitivă la copii, metastazele cancerului pulmonar, metastazele în glandele endocrine, carcinomul mamar, mecanismul de producere al leziunilor hepatice, hepatitele toxice şi cirozele experimentale nutriţionale şi altele.

Ani de zile, profesorului Moraru i s-a refuzat deschiderea unei filiale a organizaţiei şi care viza să participe la conferinţe internaţionale.

Recunoaşterea fără mare entuziasm a performanţelor sale au venit după căderea regimului comunist, când a fost primit, post-mortem, în Academia Română.

Leonard Raduts
președintele Societății Academice AdAnima
București,16.04.2010