Inima posedă o inteligență proprie
Ne aflam mereu in mijlocul vietii, suntem mereu supusi ritmului tot ma alert al schimbarilor din jurul nostru.
Ne confruntam cu tot mai multe dificultati si provocari, dar in acelasi timp avem la indemana si solutii pe masura.
Instrumentul cel mai la indemana este chiar inima noastra. Dar ce este inima si care sunt calitatile acesteia?
Ea ne permite conectarea profunda cu propriul Sine și cu ceilalti oameni.
Este locul unde se nasc emotiile precum iubirea, aprecierea, compasiunea, bucuria etc. si sursa capacitatii de a depasi obstacolele.
Este locul din care putem face lucruri pe care în mod obisnuit nu le putem realiza si spatiul in care se gasesc raspunsurile la toate intrebarile noastre.
Studii stiintifice recente efectuate in cadrul Institutul de cercetare HeartMath din California, au aratat ca inima este mai mult decat un simplu muschi care pompeaza sange in organism.
Ea are propria inteligenta si are capacitatea de a transmite informatii catre creier.
S-a descoperit faptul ca inima trimite catre sistemul nervos mai multe impulsuri decat primeste.
În plus ea emite un câmp electromagnetic care ne influenteaza starea psihica, emotionala si chiar fiziologica.
Acest câmp energetic subtil radiaza si in jurul noastru, ajungand uneori la chiar cativa metri in afara noastra.
S-au facut cercetari cu ajutorul cardiografului si electroencefalografului care au scos in evidenta un aspect interesant.
Cand participantul la studiu se focaliza asupra unor sentimente de apreciere, iubire, multumire sau recunostinta pulsatiile inimii, cat si undele cerebrale inregistrau o activitate coerenta.
Această activitate este asociata de cercetători cu starea de armonie fiziologica din timpul meditatiei.
Aceasta stare este corelata cu efecte benefice asupra sanatatii psihice, emotionale si fizice.
Prin intermediul acestor cercetari, s-a observat ca practicare pe termen lung a unor emotii pozitive – precum rabdarea, compasiunea, recunostinta, generozitatea, dragostea e.t.c.) intaresc sistemul imunitar.
Prin urmare, organismul devine mai puternic si chiar imun in fața bolilor, si a virusurilor.
Pana acum se considera ca procesele de invatare si memorare sunt functii ale sistemului nervos central. Totusi observatiile stiintifice recente ilustreaza ca inteligenta nu este limitata de functiile creierului.
De exemplu intr-un studiu efectuat in 2002, cercetatorii de la Universiatile din Arizona si Hawaii au publicat un articol referitor la schimbarile de personalitate si gusturi aparute la oamenii care au suferit un transplant de inima.
Cei intervievati (primitorii) au relatat ca dupa transplant li s-au schimbat preferintele in materie de muzica, mancare, imbracaminte, hobby-uri s.a.m.d.
Mai mult, unii dintre ei aveau amintiri noi care nu le apartineau, imagini si senzatii pe care nu le experimentasera inainte de operațte.
Un caz interesant de acest gen a fost acela al unui barbat de 36 de ani care dupa efectuarea unui trasplant e inima a devenit iubitor de muzica clasica, desi inainte rezona cu ritmurile rock.
Un alt primitor – un barbat de 47 de ani – s-a apucat de gimnastica dupa ce inima sa a fost inlocuita de cea a unei fetite de 14 ani.
Exista multe relatari de acest gen, care continua sa surprinda primitorii, familiile acestora si medicii implicati.
Totusi observatiile stiintifice care se fac asupra acestui organ fascinant nu ar trebui sa mai lase loc de indoiala.
Înima are propria sa inteligenta si propriile sale amintiri, o cunoastere intuitiva care implica perceptia si intelegerea la un nivel mult mai profund decat se credea pana acum.
Howard Gardner (psiholog american și doctor in neurostiinta la Universitatea Harvard) a definit inteligenta ca fiind „capacitatea de a rezolva probleme sau de a produce bunuri avand o valoare intr-un context cultural sau colectiv precis”.
Gardner spune ca nu exista o singura inteligenta, ci mai multe, enumerand sapte dintre ele, cu precizarea ca lista este inca provizorie.
La inteligenta verbala si logico-matematica recunoscute prin nivelul IQ-ului, el adauga:
Inainte ca cercetarile stiitifice sa descopere complexitatea functiilor inimii, au mai existati oameni, deja constienti de aceasta forma e inteligenta a inimii, care vorbeau despre ea intr-un fel sau altul.
Osho a fost unul dintre ei, el spunea:
O alta descoperire fascinanta a oamenilor de stiinta de la Institutul de cercetare HeartMath a fost aceea ca:
in momentul in care este emisa o intentie precisa, insotita de o emotie intensa se petrec schimbari semnificative la nivelul ADN-ului uman.
„Rezultatele experimentelor ofera dovezi concrete care sustin teoria conform careia structura ADN-ului poate fi modificata prin intermediul intenției.
Datele obținute releva ca atunci and un individ este centrat in inima, intr-o stare de pace si iubire, coerenta inimii creste si totodata crește și capacitatea de a influenta structurarea ADN-ului in acord cu intentia emisa.” – extras dintr-un articol publicat de Institutul Heart Math
Ea poate fi accesta si dezvoltata mai ales cand mintea si emotionalul sunt aliniate.
Pentru a ajunge la aceasta stare de coerenta este necesara:
Practicarea sentimentelor de iubire, compasiune, recunostinta, bucurie sau generozitate creeaza ceea ce se numește „stare de coerența” .
Adică, funcționarea regulata a inimii si a creierului. Acest fapt se reflecta in coerenta ritmului inimii si a undelor cerebrale si poate fi observat cu ajutorul cardiografului si a electroencefalografului.
„Creând o punte de comunicare intre minte si inima dai o forța extraordinara scopurilor si intențiilor tale.
Sincronizand energia inimii cu funcțtile creierului si invatand sa accesezi la comanda starea de coerenta poți face lucruri imposibile, lucruri pe care altfel nu le-ai putea realiza.
Creierul poate identifica ce lucruri trebuie schimbate, dar câmpul energetic emis de inimă este cel care aduce în manifestare aceste schimbări.”
— Doc Childre si Howard Martin, Institutul de cercetare HeartMath
sursa: artasuccesului.com