Inima posedă o inteligență proprie

Am deschis înscrierile la
o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii

https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/

Inima posedă o inteligență proprie

Ne aflăm mereu în mijlocul vieții, suntem mereu supuși ritmului tot mai alert al schimbărilor din jurul nostru.
Ne confruntăm cu tot mai multe dificultăți și provocări, dar în același timp avem la îndemână și soluții pe măsură.

Instrumentul cel mai la îndemână este chiar inima noastră. Dar ce este inima si care sunt calitățile acesteia?

 Inima este miezul Sinelui autentic, centrul discernământului și al clarității intuitive.

Ea ne permite conectarea profundă cu propriul Sine și cu ceilalti oameni.

Este locul unde se nasc emoțiile precum iubirea, aprecierea, compasiunea, bucuria etc. și sursa capacității de a depăși obstacolele.

Este locul din care putem face lucruri pe care în mod obișnuit nu le putem realiza și spațiul în care se găsesc răspunsurile la toate întrebările noastre.

Studii științifice recente efectuate în cadrul  Institutului de cercetare HeartMath din California, au arătat că inima este mai mult decât un simplu mușchi care pompează sânge în organism.
Ea are propria inteligență si are capacitatea de a transmite informații către creier.
S-a descoperit faptul că  inima trimite către sistemul nervos mai multe impulsuri decât primește.
În plus ea emite un câmp electromagnetic care ne influențează starea psihică, emotională și chiar fiziologică.
Acest câmp energetic subtil radiază și în jurul noastru, ajungând uneori la chiar câțiva metri în afara noastră.

S-au făcut cercetări cu ajutorul cardiografului și electroencefalografului care au scos în evidență un aspect interesant.
Când participantul la studiu se focaliza asupra unor sentimente de apreciere, iubire, mulțumire sau recunoștință, pulsațiile inimii, cât și undele cerebrale înregistrau o activitate coerentă.
Această activitate este asociată de cercetători cu starea de armonie fiziologică din timpul meditației.
Această stare este corelată cu efecte benefice asupra sănătății psihice, emoționale si fizice.

Prin intermediul acestor cercetări, s-a observat că practicarea pe termen lung a unor emoții pozitive – precum răbdarea, compasiunea, recunoștința, generozitatea, dragostea  etc) întăresc sistemul imunitar.
Prin urmare, organismul devine mai puternic și chiar imun în fața bolilor și a virusurilor.

Altă descoperire uimitoare este aceea că, inima deține propriul sistem neuronal (aproximativ 40 000 de neuroni) înzestrat cu memorie.

Până acum se considera că procesele de învățare și memorare sunt funcții ale sistemului nervos central. Totuși observațiile științifice recente ilustrează că inteligența nu este limitată de funcțiile creierului.

De exemplu într-un studiu efectuat in 2002, cercetătorii de la Universitătile din Arizona si Hawaii au publicat un articol referitor la schimbările de personalitate si gusturi aparute la oamenii care au suferit un transplant de inimă.
Cei intervievați (primitorii) au relatat că după transplant li s-au schimbat preferințele în materie de muzică, mâncare, imbrăcăminte, hobby-uri s.a.m.d.
Mai mult, unii dintre ei aveau amintiri noi care nu le aparțineau, imagini si senzatii pe care nu le experimentaseră înainte de operație.

Un caz interesant de acest gen a fost acela al unui bărbat de 36 de ani care după efectuarea unui trasplant de inimă a devenit iubitor de muzicăa clasică, deși înainte rezona cu ritmurile rock.
Un alt primitor – un barbat de 47 de ani –  s-a apucat de gimnastică după ce inima sa a fost înlocuită de cea a unei fetițe de 14 ani.
Există multe relatări de acest gen, care continuă să surprindă primitorii, familiile acestora și medicii implicați.

Totusi observatiile știintifice care se fac asupra acestui organ fascinant nu ar trebui să mai lase loc de îndoială.
Înima are propria sa inteligență și propriile sale amintiri, o cunoaștere intuitivă care implică percepția și înțelegerea la un nivel mult mai profund decât se credea până acum.

Aceste facultăți superioare ale inimii, ridică inevitabil următoarea întrebare: este inima centrul ingeligenței, în timp ce creierul reprezintă centrul cognitiei?

Howard Gardner (psiholog american și doctor in neurostiintă la Universitatea Harvard) a definit inteligența ca fiind „capacitatea de a rezolva probleme sau de a produce bunuri având o valoare într-un context cultural sau colectiv precis”.

Gardner spune ca nu există o singură inteligență, ci mai multe, enumerând șapte dintre ele, cu precizarea că lista este încă provizorie.

La inteligența verbală si logico-matematică recunoscute prin nivelul IQ-ului, el adaugă:

  • inteligența spațială (capacitatea de orientare rapidă în spațiu și de a vedea în trei dimensiuni),
  • muzicală (exersarea auzului și ritmului),
  • kinestezică (inteligența corpului),
  • interpersonală (capacitatea de a-i ințelege pe ceilalti și de a lucra împreună cu ei) si
  • intrapersonală (acuitatea de a-și forma o reprezentare precisă si fidelă a sinelui si de a o utiliza în mod eficient în viață).

inimaÎnainte ca cercetările științifice să descopere complexitatea funcțiilor inimii, au mai existati oameni, deja conștienți de această formă inteligentă a inimii, care vorbeau despre ea într-un fel sau altul.

Osho a fost unul dintre ei, el spunea:

„Adevarata inteligență este cea a inimii. Ea nu e intelectuală, este emoțională. Nu seamănă cu gândirea, seamănă cu simțirea. Ea nu este logică, este iubire.”

O altă descoperire fascinantă a oamenilor de stiintă de la Institutul de cercetare HeartMath a fost aceea că:
în momentul în care este emisă o intenție precisă, însoțită de o emoție intensă, se petrec schimbări semnificative la nivelul ADN-ului uman.

„Rezultatele experimentelor oferă dovezi concrete care susțin teoria conform căreia, structura ADN-ului poate fi modificată prin intermediul intenției.
Datele obținute relevă că, atunci când un individ este centrat în inimă, într-o stare de pace si iubire, coerența inimii crește și totodată crește și capacitatea de a influența structurarea ADN-ului în acord cu intenția emisă.” –
extras dintr-un articol publicat de Institutul Heart Math.

Cum poate fi dinamizată această formă de inteligență intuitivă la potențialul ei maxim?

Ea poate fi accesată și dezvoltată mai ales când mintea și emoționalul sunt aliniate.
Pentru a ajunge la aceasta stare de coerentă este necesară:

  • o practică, prin focalizarea atenției asupra senzațiilor și emoțiilor care iau nastere în diferite contexte,
  • și mai ales prin practicarea meditației și liniștirea minții.

Practicarea sentimentelor de iubire, compasiune, recunoștință, bucurie sau generozitate creează ceea ce se numește „stare de coerență” .
Adică, funcționarea regulată a inimii și a creierului. Acest fapt se reflectă în coerența ritmului inimii și a undelor cerebrale și poate fi observat cu ajutorul cardiografului si a electroencefalografului.

„Creând o punte de comunicare între minte și inima dai o forță extraordinară scopurilor și intențiilor tale.
Sincronizând energia inimii cu funcțtile creierului si invatand sa accesezi la comandă starea de coerență poți face lucruri imposibile, lucruri pe care altfel nu le-ai putea realiza.
Creierul poate identifica ce lucruri trebuie schimbate, dar câmpul energetic emis de inimă este cel care aduce în manifestare aceste schimbări.”

— Doc Childre si Howard Martin, Institutul de cercetare HeartMath

 

Leo Radutz (yogacharya),

fondatorul sistemului Abheda,

inițiatorul Revoluției OMului Bun

 

Scroll to Top