Marea Putere Divină Kali și inima spirituală

Acharya Leonard16/07/2015
„ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” Acharya Leonard

Radio OM BUN - un radio pentru suflet, minte și spirit

Dacă treceti pe „pause” radio-ul „așteapta” pana cand il reporniți. Dacă doriti sa ascultati apoi transmisia din momentul prezent, faceti „refresh” la pagină.

kali 2Cele zece puteri divine sau Mahavidya, reprezintă în tradiția hindusă, cele 10 fațete fundamentale ale manifestării divinității. Pentru a-l cunoaște cu adevărat pe Dumnezeu, aspirantul trebuie să fuzioneze gradat cu fiecare dintre cele 10 Mari Puteri Cosmice, ajungând în final să atingă cunoașterea Absolută.

Numele acestor 10 forțe feminine fundamentale sunt: Kali, Tara, Tripura Sundari, Bhuvaneshwari, Tripura Bhairavi, Chinnamasta, Dhumavati, Bagalamukhi, Matangi și Kamalatmika. Fiecare dintre ele poartă atribute specifice fiind fațete sau personalități cosmice diferite ale Energiei Supreme Feminine.

Kali reprezinta forța teribilă a timpului, Tara - grația compasiunii , Tripura Sundari - frumusețea orbitoare, Bhuvaneshwari, - viziunea atotcuprinzătoare, Tripura Bhairavi,-curajul nesfârșit, Chinnamasta - puterea de sacrificiu, Dhumavati - strălucirea fascinantă, Bagalamukhi - vacuitatea  sublimă, Matangi - jocul expresiv și Kamalatmika - armonia îmbătătoare.

Kali sau marea putere divină teribilă a timpului, reprezintă Forța cosmică a Vieții, manifestată prin Prana. Ea este caracterizată de dorința primordială de a trăi veșnic, de a fi nemuritor. Această dorință primară privind imortalitatea nu este o simplă iluzie sau aroganță a egoului nostru, ea este chiar reflectarea Adevărului (Sat) sau a Sinelui cel Etern în creație, acea parte nemuritoare din noi, care este sufletul.

Kali este dorința de a iubi tot ceea ce ne înconjoară și de a fuziona cu totul, pentru a gasi dragostea perfectă, pură și nepieritoare care este prezența lui Shiva, Ființa eternă sau Conștiința supremă ascunsă în toate formele de viața, din întreg Universul.

Ascunsă chiar și în cele mai obișnuite dorințe, forța ei ascendentă ne face să dorim să descoperim ceea ce este mai frumos și minunat în viață, căutând să ne ducă dincolo de limitele ființei noastre, pentru a ajunge la realitatea care se afla în afara celor cinci simțuri.

kali (1)Dorința ei sau puterea voinței sale, generează în ființa umană momentul decisiv al trezirii spirituale, în care ne dăm seama că adevărata fericire nu poate fi găsită orientați fiind spre lumea exterioară, ci doar conectați cu interiorul nostru. Ea ne redirecționează viața, pentru a o trăi ca pe o adevărată călătorie mistică către sursa interioară, către inima creației și a flăcării sale veșnice.

Shakti (Puterea sau Energia) lui Kali lucrează pentru a ne direcționa și concentra energiile înapoi în inima, chiar în miezul ființei noastre. Energia lui Kali acționeaza pentru a inversa procesul obișnuit al creației. Ea are puterea de a transforma elementele: pământul în apa, apa în foc, focul în aer, aerul în eter și eterul în conștiință pură. Ea ne duce înapoi din manifestarea dualității la cel Unic, la reintegrarea lumii în Sinele nostru cel mai profund – Sinele Suprem Atman.

Acest lucru înseamnă că energia lui Kali poate fi resimțită ca o experiență care simulează moartea. Ea ne ajuta să ne retragem întreaga noastră atenție din exterior, din minte, emoții și simțuri către centrul inimii noastre. În acest sens, Kali poate fi considerată  Zeița Primordială, Jnana sau Întepeciunea. Ea ne conduce înapoi la Sinele care se afla în inimă, unificând toate experiențele noastre în ea. Iată deci, cât de importantă este centrarea în inima spirituală, în Sine!

 Kali este Nirvana Shakti, puterea care ne conduce la dizolvare sau la intrarea în Nirvana. Ea este cea care ne atrage, într-un mod fascinant către Nirvana din noi însine.

În termeni yoghini, Kali poate fi considerată ca Nirodha Shakti, puterea care oferă posibilitatea de a dizolva fluctuațiile minții (sau Chitta), asa cum este definită yoga în Yoga Sutra a lui Patanjali. Puterea ei verifică, elimină și dizolvă toate fluctuațiile minții în calmul infinit al Sinelui Suprem Atman aflat în spațiul inimii noastre.

Deloc surprinzător, Kali este zeița cea mai adorată de către yoghini. Unul dintre adepții înfocați ai zeiței a fost Ramakrishna. După ce a studiat Vedanta alături de guru-l sau Tola Puri, Ramakrishna și-a dorit din toată inima Realizarea Sinelui. Astfel, într-una din meditațiile sale, i-a apărut imaginea lui Kali, iar el și-a dat seama că trebuie să-și străpungă atașamentele, folosind sabia discriminării între ceea ce este real și ceea ce este iluzoriu. Urmând această cale, el a ajuns la concluzia că sabia discriminării între ceea ce este real și ceea ce este iluzoriu îi aparține în cele din urma lui Kali, și va trebui să renunțe în final și la viziunea interioară a marii zeițe. Ea proiectează o formă pentru a ne ajuta de-a lungul căii, dar dupa ce am ajuns la destinație, aceasta formă trebuie distrusă la rândul ei pentru ca și-a împlinit scopul: acela de a ne conduce în ființa ei fără formă, către Realizarea Sinelui.

Sursa; http://www.vedanet.com/…/the-goddess-kali-and-the-spiritua…/

Radio OM BUN - un radio pentru suflet, minte și spirit

  „ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” Acharya Leonard
Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
Top magnifiercross