Arte marțiale

Artele marțiale reprezintă un sistem complex de tehnici de luptă, cu sau fără arme, însușit la nivel individual.

Ce sunt artele marțiale, care este istoria acestor sporturi și cine au fost  promotorii lor? - LIFE.ro
Se poate spune despre “artele marțiale”, că au existat de-a lungul întregii istorii a omenirii. Să nu uităm că din vremea Olimpiadelor ne rămâne moștenire o artă, pe care în timpurile moderne, o numim, box precum și celebrele lupte greco-romane, modificate în mai puțin protectivele lupte libere, care la români au fost cunoscute sub denumirea de trântă. Merită amintit celebrul dans al călușarilor, care denotă transformarea unui sistem de luptă, cu sabia, într-un dans.

Spargerea Călușului | Quadratus

De asemenea se pot menționa obiceiurile oșenilor și moroșenilor de a purta cuțite. Se poate spune că încă există o transmisie orală a unor tehnici de luptă cu această armă. De asemenea la nivel european, trebuie să fi existat forme similare sau diferite de luptă, aici este de menționat franțuzescul savate (anul 1790).
Artele marțiale, în acceptul actual, au în general origine orientală și presupun căutarea de către practicanți a unui sens mai adânc decât simpla pregătire pentru o confruntare fizică.

De ce este momentul sa vorbim despre artele martiale
Aceste țeluri se constituie într-un evantai larg, de la aspirații religioase până la simpla menținere a unei sănătăți perfecte. Din cauza scopurilor urmărite de fiecare tip de artă marțială, acestea nu sunt în esență sporturi, însă spiritul de competiție prezent în unele dintre ele și pregatirea fizică pe care o presupun au dus la includerea unora (sau a formelor fizice de manifestare a lor) în această categorie.
În realitate, practicarea artelor marțiale înseamnă în principal dezvoltarea unei conștiințe superioare, în armonie cu mediul înconjurator și autocontrol realizat prin exerciții fizice și mentale, cunoștințe extinse de medicină, filosofie orientală, tehnologia materialelor (pentru folosirea armelor), psihologie, etc.
În funcție de principiile strategice folosite, rolul acordat forței, vitezei și inițiativei, artele marțiale se împart în două mari ramuri (școli) stilul extern și stilul intern.

Sun Tzu Quotes. - Home | Facebook
Nu se poate face referire la arte marțiale (Marte – zeul războiului), în acceptul oriental, fără a face referire la celebra lucrare chinezească a lui Sun Tzu – Arta Războiului.

Arte Martiale Bucuresti - Home | Facebook
La ora actuală, există în lume, sute de stiluri de arte marțiale, printre care se numără:
* Aikido – japonez (întemeietor O-Sensei Morihei Ueshiba)
* Baguazhang – stil intern chinezesc
* Changquan
* Hapkido – japonez
* Hon-Do-Ryu – japonez
* Hwarangdo
* Iai-do – japonez
* Isshinryu – japonez
* Jet Kune Do – chinezesc (întemeietor Bruce Lee)
* Jiu Jitsu – japonez
* Judo – japonez (întemeietor Jigoro Kano)
* Karate do – japonez
* Kendo – japonez
* Kobudo – japonez
* Kung Fu – chinezesc
* Kyudo – japonez
* Nanquan
* Ninjitsu – japonez
* Quan-ki-do – vietnamez (întemeietor Pham Xuan Tong)
* Shaolinquan
* Taekwondo – corean
* Taijiquan – stil intern chinezesc
* Wing Chun – chinezesc
* Wushu – chinezesc
* Xingyiquan – stil intern chinezesc

Scroll to Top