Yoga la un click distanta!

Avand in vedere faptul ca am intrat deja in epoca informationala, va trebui sa ne adaptam cat mai rapid cerintelor acestei epoci, in care invatamantul de orice fel, diversele cursuri, seminarii si alte metode de training se vor muta pe platforme virtuale online.

Ce inseamna acest lucru, pentru cei care doresc sa invete yoga?

In viitorul cel mai apropiat, ne propunem sa realizam o platoforma de cursuri de yoga online. In acest fel, cat mai multi dintre cei doritori sa participe la aceste cursuri, o vor putea face, chiar daca nu au posibilitatea sa fie prezenti fizic, la cursul de yoga.

În ultimii 2-3 ani numărul site-urilor care pun la dispoziție cursuri online gratuite care te ajută să înveți noi abilități sau să ți le reîmprospătezi, a explodat.

Pe măsură ce aceste site-uri care oferă tot felul de cursuri online gratuite se dezvoltă, se aduce în discuție dacă acestea sunt mai eficiente în a educa mase de oameni prin intermediul MOOC-urilor (MOOC = massive open online course), decât sistemul public de învățământ.

Partea bună, este că acestea demonstrează de multe ori că sunt mai plăcut de folosit și mai practice decât sistemul public de învățământ care inhibă uneori educația datorită curriculei inflexibile sau demodate și a sistemului de notare.

Cele mai puternice portaluri educaționale (precum Coursera), au ajuns chiar în postura de a negocia cu statul american, ca unele dintre cursurile portalului să fie chiar creditate de către sistemul public de învățământ.

In continuare vom prezenta o lista cu cateva zeci de site-uri, care exista in prezent, si care pun la dispozitie cursuri online gratuite, si pe care oricine are o conexiune stabila la internet, le poate accesa.

 1. Udemy.org– este un portal extrem de popular în acest moment,  cu o mulțime de cursuri. În timp ce Coursera se concentrează pe cursuri asemănătoare celor de la Universități, Udemy mai degrabă oferă cursuri predate de către specialiști, profesioniști și freelanceri. Datorită pletorei de învățători și temele pe care ei le oferă sunt extrem de variate. Există foarte multe cursuri gratuite, dar și o bună parte dintre cursuri sunt plătite.
 2. Coursera – unul dintre cele mai populare portaluri de educație din lume în acest moment, cu peste 7 milioane de useri care studiază peste 600 de cursuri. O bună parte dintre ele sunt gratuite, dar multe dintre ele sunt și plătite, mai ales dacă dorești un certificat.
 3. Khan Academy– este unul dintre cele mai avansate portaluri educaționale și este probabil cel mai popular din întreaga lume. Început ca un simplu canal pe Youtube unde Salman Khan explica diverse concepte din matematica, Khan Academy a ajuns să fie sprijinit de corporații majore și de o mulțime de instituții educaționale care chiar folosesc platforma ca metodă de predare. Cursurile disponibile pe Khan Academy pot fi considerate un substitut pentru școală. 100% gratuit.
 4. Duolingo– învață engleză, franceză, portugheză, spaniolă, germană și italiană gratuit. E una dintre cele mai populare platforme educaționale pentru cei care vor să învețe limbi străine. Metoda după care ei predau este una extrem de eficient. Dacă te decizi să înveți prin intermediul lor, îți recomand să practici zilnic, chiar și pt 5 minute, pentru că o să îți fie mai ușor. 100% gratuit.
 5. LiveMocha– este un portal dedicat celor care vor să învețe limbi străine, ideal după ce ai trecut prin materialul de pe Duolingo.
 6. Stanford University Ecorner– celebra universitate Stanford oferă peste 3.000 de materiale video și podcast-uri gratuite despre leadership, creativitate și inovație, product development, antreprenoriat, carieră, finanțe etc. 100% gratuit.
 7. Udacity– este un portal educațional care cuprinde cursuri gratuite care sunt de obicei cu caracter tehnic (data science, web development, programare). Recomand acest site tuturor celor care vor să prindă baze necesare în special în sectorul tehnologic. Unele module sunt gratuite, altele plătite.
 8. MIT (Massachusetts Institute of Technology Video)– cumva, ca în același spirit cu cei de la Stanford, celebrul MIT a făcut disponibile peste 12.000 de materiale video gratuite din domenii pe care MIT le explorează. Aproape tot conținutul MIT care se predă și la facultate este disponibil gratuit pe secțiuneaMIT OpenCourseWare (3000 de video-uri). 100% gratuit.
 9. W3Schools.com – este unul dintre veteranii tutorialelor online. Tutoriale sunt sub formă text, dar sunt extrem de bine structurate și reprezintă o bază solidă pentru oricine dorește să învețe limbaje de programare web. 100% gratuit. 
 10. CodeAcademy.com – unul dintre cele mai populare site-uri dedicate programării. Este de asemenea și unul dintre cele mai practice, fiind un fel de W3Schools pe bază de provocări.
 11. Code.org – este o inițiativă super faină de la americani prin care încearcă să convingă copiii să învețe programare. Aceștia au un modul introductiv în programare, prin care te învață bazele acesteia și este extrem de distractiv. Deși este adresat copiilor, un adult care nu a scris niciodată o linie de cod, poate învăța câteva lucruri de bază. 100% gratuit.
 12. Open Learn University– Peste 600 de cursuri online gratuite despre sport, tehnologie, politică, drept, finanțe, istorie, artă, psihologie, științe naturale și multe altele. 100% gratuit.
 13. Teaching Tree –este o platformă de organizare a conținutul educaționale deja prezent pe Internet. Practic, Teaching Tree e un fel de “centru” unde se strâng o mulțime de resurse despre informatică și programare. Ai la dispoziție mii de video-uri despre concepte tehnice din domeniul tehnologiei și a programării.100% gratuit.
 14. Ted Ed– este o colecție de video-uri educaționale colecționate de către editorii TED.com. Nu este o platformă educațională, dar are o mulție de video-uri informative, foarte bine documentate și care pot furniza informații prețioase celor care sunt dornici să învețe. Partea faină este că video-urile prezintă și link-uri către diverse resurse de aprofundare, așa că acestea pot deveni puncte extrem de interesante de start pentru cercetări și studiu. 100% gratuit.
 15. TED Talks– deja foarte faimoase, speech-urile TED sunt deseori extrem de educaționale, pe scenele conferințelor TED livrând discursuri oameni de știință, celebrități, artiști sau pur și simplu oameni care au o idee care merită dată mai departe.  Speech-urile sunt structurate în jurul următoarelor teme: Tehnology, Education și Design. 100% gratuit.
 16. Entrepreneur Startup Guides– secțiunea dedicată începătorilor în afaceri, cu articole, ghiduri și video-uri despre cum să dezvolți o afacere.
 17. CodeCombat– este un joc-tutorial prin care poți învăța JavaScript programând un joc.
 18. CodeAvengerseste asemănător CodeCombat numai că este adresa tuturor celor care vor să învețe programare web (HMTL5, CSS3, JavaScript).
 19. Watch Mojo– este mai degrabă un proiect de entertainment, dar care are și o secțiune dedicată educației în care sunt foarte multe interviuri cu autori populari. NU este totuși un portal educațional, dar poate fi o sursă excelentă de informații.
 20. Make Games With Us– are câteva cursuri simpatice despre App Development. Învață să faci o versiune proprie a foarte cunoscutului joc: Flappy Bird.
 21. Open Yale Courses– Yale University oferă câteva zeci de cursuri gratuite. Ele sunt foarte valoroase, dar sincer “oferta” lor e mai puțin generoasă decât a altor universități de top din SUA. Oricum ar fi, educație 100% gratuită.
 22. Learni.st– este un fel de Pinterest educațional dacă pot să îi spun eu așa. Practic, o mulțime de resurse educaționale sunt strânse în același loc sub formă de colecții. Este o platformă destul de interesantă și utilă, dar îi cam lipsește o structură logică.
 23. BBC Learning–  reprezintă secțiunea educațională a (mega)site-ului BBC. Fun fact: dacă ar fi să studiezi tot conținutul oferit de BBC Learning, ți-ar lua cam 70 de ani :P.
 24. Mozilla Developer Network– centrul de resurse al celor care dezvoltă Firefox, ideal atât pentru developerii începători, cât și pentru cei experimentați.
 25. HTML5 Rocks– tutoriale pentru developeri care explorează posibilitățile fantastice ale HTML5. Tutorialele sunt redactate despre profesioniști de top din companiile de tehnologie cele mai influente: Firefox, Google etc.
 26. Academic Earth– cursuri online gratuite din domenii precum arta, design, business, matematică, științe naturale etc.
 27. Self Growth– reprezintă o platformă asemănătoare cu Teaching Tree, numai că strânge la un loc resurse despre dezvoltare personală.
 28. Academy Cube– dedicat celor care lucrează sau vor să lucreze cu Big Data și Data Analysis. Este o platformă educațională și de recrutare pentru cei care vor să exploreze aceste domenii. Dacă vroiai să înveți tot felul de chestii care au legătură cu SAP, aici e locul potrivit.
 29. Open SAP– platforma de cursuri online furnizate de gigantul soluțiilor de business SAP
 30. RSA – cei de la RSA au făcut furori pe Internet cu video-urile din seria RSA Animate. Cei de la RSA (Royal Society of Arts) au o mulțime de discursuri și prezentări extrem de educationale care merită văzute, peste 500 ca să fiu mai precis.
 31. The Higher Education Academy Resources Center– resurse din mediul academic de la A la Z.
 32. BBC Languages– excelent dacă vrei să înveți limbi străine. Cei de la BBC au un site cu adevărat extraordinar. Din păcate, materialul lor nu a mai fost de mult timp updatat. Totuși, mă bucur că au lăsat conținutul lor încă online.
 33. CreativeLive– transmite live diverse cursuri sau workshop-uri, apoi vinde înregistrările. Poate fi extrem de util dacă ești dispus să fii online atunci când ei livrează live un curs, că așa îl prinzi gratis.
 34. EdX.org – – cursuri online gratuite oferite de cele mai prestigioase universități din toată lumea.
 35. ureddit – reprezintă o colecție de linkuri structurate în așa fel încât să obții o educație de bază, și în unele cazuri chiar avansată, despre o mulțime de domenii: programare, editare, regie, scris etc.
 36. Iversity– un concept foarte similar Coursera. O mulțime de cursuri online gratuite și excelente.
 37. 99percent– un fel de TED dar dedicată mai mult celor care lucrează în design, web development, startupuri, artiști, etc.
 38. Jorum– O arhivă cu documente și resurse din domeniul academic. Câteva mii de resurse pe teme destul de specifice.
 39. Berkeley University– video-uri și podcasturi de la cursurile și prezentările de la Universitatea Berkeley
 40. Draw Space– dacă vrei să înveți cum să desenezi, ai aici o mulțime de tutoriale gratuite despre cum să desenezi ca un profesionist. O bună parte dintre tutorialele pe care le găsești pe Draw Space sunt plătite, dar eu ți-am dat link direct către secțiunea cu cele gratuite.
 41. Money 101 de la CNN– dedicat celor care vor să își extindă educația financiară. Alte site-uri despre educație financiară găsești aici.
 42. Alison– cursuri gratuite, pe teme generale. Profesorii fac bani din advertising din ceea ce am înțeles eu, iar userii au acces gratuit la conținut.
 43. Memrise– un fel de Duolingo, dar cu accent mai mare pe fun facts și accentul este pus pe componenta de memorare.
 44. Sophia– un portal puternic cu foarte multe cursuri gratuite online din mai multe domenii de interes.
 45. NovoEd– un portal asemănător cu coursera Coursera și Iversity. Are de asemenea o selecție generoasă de cursuri gratuite.
 46. European Schoolnet Academy– o platformă educațională adresată celor care predau
 47. Open 2 Study– platformă educațională australiană de mare perspectivă, au o selecție generoasă de cursuri gratuite. Certificarea cursurilor în schimb este contra-cost.
 48. Complexity Explorer– aparține institutului Santa-Fe si ofera cursuri gratuite despre știința complexității, dinamică și haos
 49. Future Learn– platformă educațională dezvoltată în colaborare cu universitățile britanice de top
 50. France Universite Numerique (FUN)– platformă educațională din Franța care cuprinde câteva cursuri online de calitate

 

Dupa cum putem observa educația de calitate este disponibilă pe Internet gratis.

Din pacate, marele minus din aceasta lista este ca reprezinta o lista de resurse caare se pot folosi doar in limba engleza. Daca dorim sa avem acces la aceste „bunatati educationale”, singura metoda este cea de a invata limba engleza, cel putin momentan.

Exista si cateva site-uri in limba romana, dar care din cauza lipsei de continut pe care il propun si al modului de prezentare, nu au fost incluse in aceasta prezentare.

 

Sursa: http://1cartepesaptamana.ro/cursuri-online-gratuite/?fb_action_ids=749758685074599&fb_action_types=og.likes

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top