Abheda Yoga Academy > Filme și cărți recomandate  > Vyasa – autorul legendar al Mahabharatei, al Vedelor și Puranelor, fondatorul școlii Vedanta

Vyasa – autorul legendar al Mahabharatei, al Vedelor și Puranelor, fondatorul școlii Vedanta

 • pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0727.531.412
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga pentru începători se fac ACUM
 • Un nou curs - ABHEDA Yoga pentru copii. DETALII ȘI ÎNSCRIERE
 • suntem pe Facebook AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  Vyasa este autorul legendar al unora dintre cele mai importante lucrări din tradiția hindusă.

  În India, ziua lui de naștere este sărbătorită odată cu festivalul Guru Purnima, în ziua lui Shukla Purnima, în luna Ashadha (iunie-iulie).

  O serie de tradiții il recunosc ca fiind  avatar al lui Vishnu

  Vyasa este, de asemenea, considerat a fi unul dintre cei opt Chiranjeevin (nemuritori), care încă trăiesc în permanență, în conformitate cu credința generală hindusă.

  Conform legendei, Vyasa a fost fiul Parashasei și al prințului Satyavati dasyu și a crescut în păduri, trăind cu pustnicii care l-au învățat Vedele (literatura sacră antică a Indiei).

  După aceea, a trăit în pădurile de lângă malurile râului Saraswati, devenind învățător și preot, tatăl unui fiu și discipol, Shuka și adunând un grup mare de discipoli. El a devenit în scurt timp unul dintre cei mai mari rishis.

  Rishi este un termen vedic pentru o persoană împlinită și iluminată (Rishikesh este, de exemplu, orașul rishi-lor).

  Rishi au compus imnurile Vedelor. Tradiția post-vedică a hinduismului consideră rishi-ul ca „mare sadhu” sau „înțeleptcare, după o meditație intensă, a realizat adevărul suprem și cunoștințele eterne, pe care le-au compus în imnuri. Sufletul unui Rishi este interpretat ca manifestând înțelepciunea direct din sursa universală. Conform termenului din cultura populară, un Rishi nu va contrazice niciodată un alt Rishi,  cunoașterea lor fiind direct revelată de la Dumnezeu.

  Vyāsa este o figură centrală și mult venerată în majoritatea tradițiilor  din hinduism

  El mai este numit uneori Veda Vyasa – cel care a compilat Vedele.

  Trăind în peșteri din Himalaya, se spune că a împărțit Vedele în cele patru colecții tradiționale, a compus Puranele și, într-o perioadă de doi ani și jumătate, a compus marea sa operă poetică, Mahabharata.

  Cuvântul „vyasa” înseamnă „a împărți, a diferenția sau a descrie”, de aceea, el a fost numit Veda Vyasa sau „cel care a despărțit Veda”, astfel încât oamenii să poată înțelege cunoștințele sale divine.

  Vishnu Purana sugerează că Vyasa face apariții istorice recurente pentru a clarifica adevărul

  Perspectiva hindusă a universului este că este un fenomen ciclic care apare în mod repetat în existență și se dizolvă.

  În fiecare epocă a lumii a treia (Dvapara), Vishnu, în persoana lui Vyasa, pentru a promova binele omenirii, împarte Veda, care este în mod corespunzător decât una, în multe porțiuni. Observând persistența limitată, energia și aplicarea muritorilor, el îl face pe Veda de patru ori, pentru a-l adapta la capacitățile lor, iar forma corporală pe care o asumă, pentru a efectua această clasificare, este cunoscută sub numele de Veda-vyasa.

  Autor al Mahabharatei

  Vyasa este cunoscut în mod tradițional ca autor al Mahabharata (Marele război al neamului lui Bharata).

  În hinduism, Mahābhārata este una dintre cele două epopee majore sanscrite din India antică, cealaltă fiind Rāmāyaṇa. Cu peste 74.000 de versete, plus pasaje lungi în proză sau aproximativ 1,8 milioane de cuvinte în total, este cel mai lung poem epic din lume (aproximativ de 10 ori mai mare decât Iliada și Odiseea luate împreună), iar recitarea continuă ar dura aproape de două săptămâni.

  Mahabharata are o imensă importanță religioasă și filosofică în India

  Se consideră că este istoria sacră.
  În special, Mahabharata este renumit pentru faptul că include scriptura hinduismului cea mai citită astăzi, cunoscută sub numele de Bhagavad Gita.

  Se spune despre Mahabharata

  “Ce se găsește aici, poate fi găsit în altă parte. Ceea ce nu se găsește aici, nu se va găsi în altă parte. “

  În domeniul său de aplicare, Mahabharata este mai mult decât o simplă poveste a regilor și a prinților, înțelepților și înțelepților, demonilor și zeilor; legendarul său autor, Vyasa, a spus că unul dintre scopurile sale este elucidarea celor patru Purusarthas (obiectivele vieții):

  • Kama (plăcere)
  • Artha (bogăție)
  • Dharma (datorie)
  • Moksha (eliberare).

  Povestea culminează cu Moksha, considerat obiectivul final al ființelor umane. Karma și dharma joacă, de asemenea, un rol integral în Mahabharata.

  Mahabharata include cantități mari de mitologie hindusă, povești cosmologice ale zeilor și zeiților și parabole filozofice destinate studenților filozofiei hinduse

  Mulți savanți consideră că epopeea își are rădăcinile în evenimente istorice reale care au avut loc cu secole înainte de era comună.

  Alții acceptă lucrarea ca un compendiu de evenimente legendare, filozofie și material semi-istoric despre India antică. Astfel, este greu de stabilit când a trăit „istoricul” Vyasa sau o posibilă poveste faptică de la orice elemente non-factuale conținute în epopee.

  Cele mai vechi porțiuni ale Mahabharata sunt estimate a fi din secolul al IV-lea î.Hr., momentul introducerii scrisului în India. Există unele dovezi, însă, că scrierea poate fi cunoscută mai devreme, pe baza descoperirilor arheologice de Styli din cultura Painted Grey Ware, datată între 1100 i.Hr. și 700 i.Hr și dovezi arheologice ale scriptului Brahmi utilizate de la cel puțin 600 î.Hr.

  Subiectul îl constituie lupta dintre frații Pandava, pe de o parte, și verii lor pe de altă parte, frații Kaurava, pe de altă parte, cu toții descendenți ai lui Bharata, fiul regelui Dasyanta și al Sakuntalei (a se vedea Sakuntala de Kalidasha). Bharata era strămoșul comun al celor două clanuri care se luptă acum când se relatează -Pandavas și Kauravas așadar Mahabharata este istoria Indiei.

  Autor al  Puranelor

  Vyasa este, de asemenea, creditat cu scrierea celor 18 majore, dacă nu toate, Puranele. Fiul său Shuka este naratorul majorului Purana Bhagavata-Purana.

  Purana, (sanscrită: „Antică”) în literatura sacră a hinduismului, oricare dintre numeroasele colecții enciclopedice populare de mit, legendă și genealogie, variază foarte mult în ceea ce privește data și originea.

    În mod tradițional, se spune că un Purana tratează cinci subiecți, sau „cinci semne”:

  creația primară a universului

  -creația secundară după anihilarea periodică

  – genealogia zeilor și a patriarhilor

  – domniile lui Manus (primii oameni)

  – istoria dinastiilor solare și lunare.

  Creația și dizolvarea (sarga, „emisie” și samhara, „adunarea în”) apar atunci când Prajapati, o figură creatoare a epocii vedice, emite universul și îl deschide, dar totul este întotdeauna în el, doar revelat alternativ (manifest) sau ascuns (latent), sarga o lasă afară și samhara o trage înapoi.

  Purana-ele tratează, de asemenea, diverse subiecte referitoare la evoluțiile religioase care au avut loc între 400 și 1500 i.Hr. Aceste subiecte suplimentare includ obiceiuri, ceremonii, sacrificii, festivaluri, taxe de castă, donații, construcția de temple și imagini și locuri de pelerinaj. Genealogiile zeilor, Manus și regi formează o structură deschisă în care autorii individuali plasează orice vor să vorbească (deși unii Purană ignoră genealogiile în întregime).

  Autor al lui Brahma Sutra

  Sutra Brahma este atribuită lui Badarayana, făcându-l fondatorul școlii -bijuterii ale filozofiei hinduse, Vedanta. Deși în mod tradițional, Vyasa este considerat a fi Badarayana care a scris Sutrasul, mulți istorici cred că au fost două personalități diferite.

  Autor al Yoga Bhashya

  Vyasa este, de asemenea, creditat cu autorul Yoga-Bhashya, un comentariu despre Yoga Sutras din Patanjali. Acest lucru este imposibil din punct de vedere tehnic decât dacă Vyasa este acceptat ca nemuritor, deoarece este un text ulterior.

  Autor al Arthashastrei

  Singura carte non-religioasă în care Vyasa face o apariție notabilă este Arthashastra din Chanakya.

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...

No Comments

Your comment...NameE-mail

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.