Vyasa – autorul legendar al Mahabharatei, al Vedelor și Puranelor, fondatorul școlii Vedanta

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

Vyasa este autorul legendar al unora dintre cele mai importante lucrări din tradiția hindusă.

În India, ziua lui de naștere este sărbătorită odată cu festivalul Guru Purnima, în ziua lui Shukla Purnima, în luna Ashadha (iunie-iulie).

O serie de tradiții il recunosc ca fiind  avatar al lui Vishnu

Vyasa este, de asemenea, considerat a fi unul dintre cei opt Chiranjeevin (nemuritori), care încă trăiesc în permanență, în conformitate cu credința generală hindusă.

Conform legendei, Vyasa a fost fiul Parashasei și al prințului Satyavati dasyu și a crescut în păduri, trăind cu pustnicii care l-au învățat Vedele (literatura sacră antică a Indiei).

După aceea, a trăit în pădurile de lângă malurile râului Saraswati, devenind învățător și preot, tatăl unui fiu și discipol, Shuka și adunând un grup mare de discipoli. El a devenit în scurt timp unul dintre cei mai mari rishis.

Rishi este un termen vedic pentru o persoană împlinită și iluminată (Rishikesh este, de exemplu, orașul rishi-lor).

Rishi au compus imnurile Vedelor. Tradiția post-vedică a hinduismului consideră rishi-ul ca „mare sadhu” sau „înțeleptcare, după o meditație intensă, a realizat adevărul suprem și cunoștințele eterne, pe care le-au compus în imnuri. Sufletul unui Rishi este interpretat ca manifestând înțelepciunea direct din sursa universală. Conform termenului din cultura populară, un Rishi nu va contrazice niciodată un alt Rishi,  cunoașterea lor fiind direct revelată de la Dumnezeu.

Vyāsa este o figură centrală și mult venerată în majoritatea tradițiilor  din hinduism

El mai este numit uneori Veda Vyasa – cel care a compilat Vedele.

Trăind în peșteri din Himalaya, se spune că a împărțit Vedele în cele patru colecții tradiționale, a compus Puranele și, într-o perioadă de doi ani și jumătate, a compus marea sa operă poetică, Mahabharata.

Cuvântul „vyasa” înseamnă „a împărți, a diferenția sau a descrie”, de aceea, el a fost numit Veda Vyasa sau „cel care a despărțit Veda”, astfel încât oamenii să poată înțelege cunoștințele sale divine.

Vishnu Purana sugerează că Vyasa face apariții istorice recurente pentru a clarifica adevărul

Perspectiva hindusă a universului este că este un fenomen ciclic care apare în mod repetat în existență și se dizolvă.

În fiecare epocă a lumii a treia (Dvapara), Vishnu, în persoana lui Vyasa, pentru a promova binele omenirii, împarte Veda, care este în mod corespunzător decât una, în multe porțiuni. Observând persistența limitată, energia și aplicarea muritorilor, el îl face pe Veda de patru ori, pentru a-l adapta la capacitățile lor, iar forma corporală pe care o asumă, pentru a efectua această clasificare, este cunoscută sub numele de Veda-vyasa.

Autor al Mahabharatei

Vyasa este cunoscut în mod tradițional ca autor al Mahabharata (Marele război al neamului lui Bharata).

În hinduism, Mahābhārata este una dintre cele două epopee majore sanscrite din India antică, cealaltă fiind Rāmāyaṇa. Cu peste 74.000 de versete, plus pasaje lungi în proză sau aproximativ 1,8 milioane de cuvinte în total, este cel mai lung poem epic din lume (aproximativ de 10 ori mai mare decât Iliada și Odiseea luate împreună), iar recitarea continuă ar dura aproape de două săptămâni.

Autor al  Puranelor

Vyasa este, de asemenea, creditat cu scrierea celor 18 majore, dacă nu toate, Puranele. Fiul său Shuka este naratorul majorului Purana Bhagavata-Purana.

Autor al lui Brahma Sutra

Sutra Brahma este atribuită lui Badarayana, făcându-l fondatorul școlii -bijuterii ale filozofiei hinduse, Vedanta. Deși în mod tradițional, Vyasa este considerat a fi Badarayana care a scris Sutrasul, mulți istorici cred că au fost două personalități diferite.

Autor al Yoga Bhashya

Vyasa este, de asemenea, creditat cu autorul Yoga-Bhashya, un comentariu despre Yoga Sutras din Patanjali. Acest lucru este imposibil din punct de vedere tehnic decât dacă Vyasa este acceptat ca nemuritor, deoarece este un text ulterior.

Autor al Arthashastrei

Singura carte non-religioasă în care Vyasa face o apariție notabilă este Arthashastra din Chanakya.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top