Tipurile de aspiranți în Yoga

Shiva Samhita este unul dintre cele trei texte majore care conțin esența învățăturilor yoghine, alături de Gheranda Samhita și Hatha Yoga Pradipika, ca de altfel și a altor învățaturi ezoterice și care sunt redate sub forma unui dialog între Shiva și Parvati.

Cuplul Shiva – Parvati este o reprezentare a principiilor eterne, masculin și feminin în tradiția hindusă. Shiva personalizează Gurul sau Învățătorul suprem, în timp ce Parvati, consoarta sa reprezintă discipolul sau aspirantul.

Conform acestei scrieri aflăm ca în yoga există patru tipuri de aspiranți care sunt clasificați în funcție de aspirația lor spirituală, respectiv de intesitatea acesteia,.

 Aspiranții pot fi:

  • slabi sau lipsiți de energie,

  • moderați,

  • arzatori.

  • foarte arzători.

Pentru fiecare tip de aspirnat este recomandată o anumită formă de yoga, iar aceștia obțin succesul în practică într-un număr mai mic sau mai mare de ani, în funcție de efortul depus.

  • Aspiranții slabi, sau lipsiți de energie sunt indolenți, comozi, uneori bolnavi, și atașați de bunirile materiale: acestora le este recomandată Mantra Yoga. Aceast tip de yoga, în mod invers decât ne-am putea aștepta, este mai potrivită începătorilor decât celor avansați. Pentru acești aspiranți succesul este obținut în doisprezece ani de practică.

Oameni neintreprinzători, comozi, bolnavi și cei care găsesc defecte profesorilor lor, cei avari, păcătoși, gurmanzi și atașați fără ajutor de sotiilor lor; cei neastornici (instabili), timizi, bolnavi, dependenți și cruzi, cei ai căror caracter este rău și cei care sunt inerți (indolenți) – aceștia sunt toți aspiranți slabi. Acești oameni obțin succes în doisprezece ani cu mare efort; pe ei profesorul îi găsește buni pentru Mantra-Yoga.”(Cap. V.11)

  • Aspiranții moderați sunt blânzi, cumpătați, echilibrați, virtuoși, acestora le este recomandată practica Laya Yoga. Acest tip de yoga conține tehnici și procedee complexe care includ și Mantra Yoga. Laya se traduce din limba sanskrită ca disoluție. Aici este vorba de disoluția aspectelor impure ale discipolului, a dorințelor sale latente (vasanas) cât și a impresiilor subtile din subconștient (samskara) care provin atât din bagajul karma -ic al exisțenlor trecute cât și din existența sa actuală. Această disoluție gradată conduce aspirantul către Conștiința Supremă și în final la eliberare. Pentru acești aspiranți succesul este obținut în nouă ani de practică.

Cei cu mintea liberă, blânzi, cumpătați, doritori de virtute, dulci în vorbă și care niciodată nu ajung la extreme în nici o acțiune. Aceștia trebuie să fie inițiați de profesorul lor în Laya-Yoga (și obțin succesul în nouă ani).”(Cap. V.12)

  • Aspiranții arzători sunt energici, cu o vitalitate sporită, curajoși, generoși, iertători, cărora le este potrivită practica Hatha Yoga. Pentru acești aspiranți succesul este obținut în șase ani de practică.

Cei cu mintea liniștită, care cunosc Laya-Yoga și sunt independenți, plini de energie și de vitalitate, plini de simpatie, iertători, darnici, cinstiți, curajoși, plini de credință; cei care se închină la picioarele Guru lui lor, și care sunt angajați permanent în practica Yoga – acești oameni sunt adhimatra. Ei obtțn succes în practica Yoga în șase ani și trebuie să fie initiați în Hatha-Yoga și în ramurile sale.” (Cap. V.13)

  • Aspiranții cei mai arzători sunt perseverenți,energici, neînfricați, competenți, fermi, modești, iertători și blânzi, lor li se potrivesc toate tipurile de yoga, pe lângă cele enumerate anterior precum și practica meditatiației,. Pentru acești aspiranți succesul este obținut în trei ani de practică.

Cei care au cea mai mare cantitate de energie, cei întreprinzători, angajați sau eroici (care sacrifică orice altceva), care cunosc Shastras (Scripturile) și perseverează; cei liberi de efectele emoțiilor oarbe, cei care nu se tulbură ușor și cei care sunt tineri (prima parte a tinereții); cei moderați în dietă, cei care își stăpânesc simțurile; cei fără frică, curați și îndemânatici; cei care sunt un ajutor pentru toți; cei competenți, fermi, talentați, mereu egali și multumiți; cei iertători, având o natură bună și cei religioși, tăcuți, modești (care își țin străduințele secrete); cei cu blândețe în vorbă și cei pașnici (blânzi, neagresivi, pacifisti); cei care au credință în Shastras și se predau (se închină) lui Dumnezeu și maestrului lor (Guru); cei care au aversiune să-și piardă timpul în societate; cei care nu sunt bolnavi și care sunt obișnuiți cu datoriile adhimatra; cei care practică fiecare ramură (anga) de Yoga; toți aceștia obțin, fără îndoială, succesul în trei ani și pot fi inițiați în orice ramura Yoga, fără nici o ezitare.”(Cap. V.14)

Surse aici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top