Sarvangasana – „postura lumânării” pentru elevare și reîntinerire

Sarvangasana - Abheda Yoga

Sarvangasana – „postura lumânării” pentru elevare și reîntinerire

Prezentare

Sarvangasana este o postura inversă. Poziția coloanei vertebrale este inversată, astfel încât partea inferioară a coloanei vertebrale este mai sus decât partea superioară.

Posturile inverse au calitatea de a transforma cu usurință energiile inferioare, dizarmonioase sau energiile centrilor din partea de jos a corpului, energiile sexuale în energii valoroase, esentiale pentru Căutătorul autentic.

Indicații, efecte și beneficii ale acestui procedeu

Efectele Sarvangasana sunt foarte puternice si foarte necesare pentru orice om care o poate executa.
Deși este relativ usor de realizat, ea are o mare eficiență, aproape oricine putând să o execute, dacă procedează corect.

In această postură, sângele afluează abundent către gât și cap. Astfel tiroida și centrii nervoși ai creierului sunt mult mai bine hrăniți, fiind astfel prompt regenerați, ceea ce are efecte notabile asupra metabolismului, creșterii, nutriției, stării de sănătate și structurii fizice.

In cazurile mai dificile este posibil sa se realizeze varianta redusă –  Viparita Karani.

Tehnica de execuție

Sarvangasana – Abehda Yoga

Poziția de pornire este așezat la sol, întinși pe spate, pe o pătură suficient de groasă.
Inspirăm profund, rămânem pe plin.
Ridicăm încet picioarele, bazinul și trunchiul de la sol. Împingem cu ajutorul mâinilor bazinul ajungând gradat, în final, să menținem corpul în poziție verticală inversată.
Sprijinim ferm trunchiul cu ajutorul mâinilor, coatele fiind așezate la sol, ca puncte de sprijin. Acum putem expira si respira liber, de voie.

Întreaga greutate a corpului în această postură se sprijină pe umeri, coate și cap, care formează astfel un triunghi de sprijin.
Tălpile și, în general, toate grupele musculare care nu sunt strict necesare pentru menținerea posturii, trebuie să fie cât mai relaxate. Corpul între tălpi și umeri trebuie să fie absolut drept, rămânând perpendicular pe suprafața de sprijin a podelei.

Revenirea se va realiza lent, fără a ridica capul de pe sol timp de 1-2 minute.

Concentrarea și conștientizarea în timpul execuției

Conform ințierii de la curs

Concentrarea și conștientizarea imediat după execuție

Conform inițierii de la curs

Greșeli posibile și remedii

  • tălpile și, în general, toate grupele musculare care nu sunt strict necesare pentru menținerea posturii, trebuie să fie cât mai relaxate;
  • corpul, între tălpi și umeri, trebuie să fie absolut drept, rămânând perpendicular pe suprafața de sprijin a podelei.

Contraindicații

în cazuri de hipertiroidism este necesară prudență și supravegherea foarte atenta a medicului (analize mai dese ale nivelurilor hormonale); există și cazuri cand aceasta afectiune a fost ameliorată sau vindecată prin practica Sarvangasana, dar persoanele care au aceasta afecțiune trebuie neaparat să supravegheze evoluția nivelurilor de hormoni tiroidieni și să nu mai execute Sarvangasana dacă aceste niveluri cresc;

– nu se execută în cazuri de afecțiuni cardiace grave, de hipertensiune arterială pronunțată și în afecțiunile acute ale zonei capului și gâtului: otita, abces dentar, angină, afecțiuni grave ale tiroidei, sinuzită, scleroza vaselor cerebrale, glaucom;

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top