Saraswati – Zeița Înțelepciunii

Acharya Leonard11/02/2021

RADIO OM BUN
un radio pentru suflet, minte si spirit

Acum citim articolul
„ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” Acharya Leonard

Saraswati este zeița hindusă a cunoașterii, muzicii, artelor și științei.

Ea este însoțitoarea lui Brahma, (ca și contrapartea sa Shakti) și de a cărei cunoaștere s-a folosit Brahma când a creat universul.

Numele de "Saraswati" sau"Sarasvati" provine din limba sanskrită, în care ,,sars’’ înseamnă curgere sau esență iar ,, wati ''se traducea ca ,,cea care curge”.

Alături de celelalte zeități importante menționate în Vede, Saraswati reprezintă o zeitate semnificativă a hinduismului.

Saraswati sau apa curgătoare

În cartea sa Zeițele Hinduse, David Kinsley arată că personalitatea lui Saraswati este foarte legată de râul Saraswati. Ca zeiță a râului, ea era venerată pentru faptul că aducea fertilitatea și bogăția recoltelor, celor care i se închinau. Ea reprezenta de asemenea puritate, datorită naturii sale curgătoare. Vedele menționează adesea ritualuri care erau efectuate pe malurile râului și care sugerează purificarea sau puterile sacre. Literatura vedică o descrie pe Saraswati ca pe o apă care curge din Cer către Pământ, adăugându-I astfel, o dimensiune transcendentală.

Reprezentarea lui Saraswati în hinduismul târziu

Saraswati este de obicei descrisă ca o tânără femeie îmbrăcată în alb, și așezată pe o floare de lotus albă, simbolizând Adevărul Absolut.  Trupul ei perfect, strălucind, semnifică puritatea cunoașterii adevărate, ea apărând aproape exclusiv portretizată într-o manieră senină și pașnică. Se spune că brațele sale reprezintă mintea, intelectul, vigilența și ego-ul. Ea poartă pe brațe următoarele obiecte:

  1. Un vas cu apă sacră, care reprezintă puritatea;
  2. Vedele sacre, reprezentând cunoașterea divină, veșnică;
  3. Un japa mala (rozariu) care semnifică puterea meditației și spiritualitatea;
  4. Vina – un instrument muzical care reprezintă perfecțiunea ei manifestată în toate artele și în vorbire.
  5. O lebădă reprezintă vehiculul zeiței, și este cel care implică discriminarea între bine și rău.

În hinduismul târziu, zeița a devenit asociată și cu arta vorbirii sau a discursului.

Vagdevi (zeița vorbirii), Sabdavasini (cea care locuiește în sunet) și Mahavani (care posedă un discurs măreț) sunt adesea alte nume folosite pentru această zeitate. Identificarea ei cu sunetul și cu vorbirea este subliniată și din asocierea ei mitologică cu limbile lui Brahma, Vishnu și Krishna.

Adorarea zeiței Înțelepciunii și Învățăturii

Adorarea lui Saraswati se crede că aduce înțelepciune, elocvență, îndemânare și talent artistic muzical. Ziua ei specială în care este sărbătorită are loc primăvara devreme și se numește Pancami Vasant.. În această zi instrumentele muzicale, cărțile, instrumentele de scris și învățătorii sunt cu toții venerați.

Zeița Saraswati atrage adoratori care sunt studenți sau artiști. Asocierea ei cu știința și cunoașterea, îi consolidează aspectul ei de zeitate a vorbirii și a exprimării discursive. Reprezentând puritatea și cultura, ea este mult mai posibil să fie adorată în școli și biblioteci, decât acasă, în altarul personal.

 
sursa:

David Kingsley - Zeitele  Hinduse - University of California Press, 1988.

Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
Top magnifiercross