"Întâlniri cu oameni remarcabili" – film artistic

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

gurdjieffGheorghi Ivanovici Ghiurdjiev  a fost un cunoscut filozof, pedagog, coregraf si compozitor greco – armean, care ulterior s-a stabilit in Franta. Miscarea spirituala pe care el a initiat-o, este cunoscuta sub numele de “A Patra Cale”, si a fost continuata de discipolul sau P.D. Ouspensky.

Gheorghi Ivanovici Ghiurdjiev  s-a nascut la o data controversata (cuprinsa cel mai probabil intre 1866 si 1872) in cartierul grecesc al orasului Alexandrupol (astazi Gyumri) din partea ruseasca a Armeniei, dintr-un tata de origine greaca si o mama de origine armeanca. Despre copilaria si tineretea sa nu se cunosc foarte multe amanunte. Se pare ca sub influenta tatalui sau un renumit ashokh (povestitor tradițional)si a parintelui Borsh, un adevarat mentor care il pregatea sa devina in acelasi timp “un doctor al corpului si un preot al sufletului”, au fost decisive in formarea sa . In paralel cu pregatirea pentru cariera de preot si cea de medic, tanarul dovedea reale calitati tehnice, abilitatile sale de a confectiona sau de a repara diferite obiecte, permitandu-I sa castige bani inca de la o varsta frageda.

Cu toate acestea Gurdjieff nu a devenit nici medic, nici preot, nici inginer. O serie de evenimente ciudate petrecute in mediul cosmopolit reprezentat de tinuturile caucaziene ale copilariei, l-au influentat in alegerea traseului pe care avea sa il urmeze in aceasta viata.

Atfel, Gurdjieff a pornit intr-o calatorie ce avea sa dureze aproape douazeci de ani, parcurgand Asia Centrala, Africa de Nord, si Orientul mijlociu pentru a gasi acolo izvoarele vii ale unei cunoasteri ascunse.

Cu putin timp inainte de primul razboi mondial, in anul 1913 el s-a reintors la Moscova, unde a inceput sa adune in jurul sau un grup de discipoli. In timpul revolutiei, el isi continua munca, pleaca la Essentuki in Caucaz, cu un mic grup de discipoli, care il urmeaza si la Tiflis, apoi la Constantinopol, Berlin si Londra.

In sfarsit in 1922 se instaleaza in Franta, la castelul Prieuré, langa Fontainebleau, pentru a stabili acolo, la o scara destul de mare, “ Institutul pentru Dezvoltarea Armonioasa a Omului”.

Dupa o prima calatorie in Statele Unite ale Americii in anul 1924, un grav accident de masina il intrerupe punerea in aplicare a proiectelor la care lucra.

Dupa ce se restabileste, el hotareste sa se consacre in totalitate scrisului, urmandu-si aceasta munca pentru o perioada de zece ani. Din aceasta epoca dateaza : Povestirile lui Belzebuth catre nepotul sau, Intalniri cu oameni remarcabili, precum si schitele celei de-a treia sercii intitulata Viata nu e reala decat atunci cand “Eu sunt”.

Pana la sfarsitul vietii, el isi va orienta intreaga activitate catre o munca intensa cu elevii sai si anume cu cei de la Paris, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar apoi cu toti cei care venisera din lumea intreaga sa il intalneasca in Franta. Se stinge din viata la Paris, pe data de 29 octombrie 1949.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top