Gāyatrī Mantra

AUM

BHUR

BHUVAH SVAHA

TAT SAVITUR VARENYAM

BHARGO DEVASYA DHIMAHI

DHIYO YO NAH PRACHODAYAT

AUM

Noi medităm asupra Gloriei transcendentale a Divinități Supreme, care este în interiorul inimii Pământului, în interiorul vieții Cerului și în interiorul sufletului Cerului, fie ca el să stimuleze și să lumineze mințile noastre.

Gayatri Mantra este una din cele mai încărcate de semnificații mantre cuprinse în Vede. Nimic în Hinduism nu se compară din punct de vedere al încărcăturii spirituale cu Gayatri Mantra, care este o glorificare a lui Savitri – Soarele/Dumnezeu.

A fost citată în Rig Veda (3.062.10), scrisă cu cca. 3000 de ani în urmă, însă a fost transmisă oral cu multe generații în urmă. Gāyatrī Mantra este considerată ca fiind mantra supremă.

Ea este considerată esența și încununarea celorlalte Mantre. Se spune despre ea că ajută la păstrarea focului interior prin conexiunea permanentă la Energia Universală.

Gayatri (în sanscrită गायत्री, gāyatrī) este forma de feminin pentru gāyatra, cuvântul sanscrit pentru cântec sau imn.

La origine, Gayatri era personificarea feminină a lui Brahman, unii considerând-o mama tuturor zeilor vedici (Suprema Shakti), dar și o personificare a realității imuabile, de dincolo de această lume a manifestărilor. Forme și reîncarnări divine ale zeiței Gāyatrī sunt Āditi, Lakṣmī, Pārvatī și Sarasvatī.

Este înfățișată adesea deasupra unui lotus, semnificând bunăstare. Gayatri Mantra este îmbrățișată atât de hindușii din lumea întreagă cât și de budism, fiind considerată mijloc bun pentru atingerea unei stări sublime apropiate de iluminarea spirituală deplină.

Se spune că numărul optim de repetare a versurilor mantrei pentru o obține o pace spirituală deplină este de 108 ori, se poate cânta și de 3, 9, 18 ori, după cum timpul permite. De obicei se cântă în toate cele trei momente principale ale zilei: dimineața, la amiază și seara.

Silabele acestei mantre au un efect deosebit în armonizarea chakrelor. Rishis (yoghinii avansati) au selectat cuvintele acestei mantre și le-a aranjat astfel încât rostirea lor sa capete forță și din curgerea lor repetitivă.

Gayatri Mantra:

  1. ॐ भूर्भुवस्व: |
    तत्सवितुर्वरेण्यम् |
    भर्गो देवस्य धीमहि |
    धियो यो न: प्रचोदयात्

Aum Bhūr Bhuvah Svaha


(Aum) Tat Savitur Varenyam


Bhargo Devasya Dhīmahi


Dhiyo Yo Nah Prachodayāt, (Aum)

Traducerea în limba română ar fi:

AUM

Noi medităm asupra Gloriei transcendentale a Divinități Supreme, care este în interiorul inimii Pământului, în interiorul vieții Cerului și în interiorul sufletului Cerului, fie ca el să stimuleze și

să lumineze mințile noastre.”

Prin urmare, toate acțiunile de bun augur încep cu Gāyatrī Mantra.Swami Sivananda despre Gāyatrī Mantra (1887 – 1963)„Dintre toate mantrele, cea mai puternică este Marea Mantra lui Gāyatrī. Este viața și sprijinul fiecărui hindus. Este sprijinul fiecărui căutător al Adevărului, care crede în ea indiferent de castă, religie, țară sau sectă. Nu contează decât credința și puritatea inimii celui care o recită. Gāyatrī Mantra este o armură spirituală impenetrabilă, o fortăreață care îi protejează pe cei ce o recită, permițându-le să se unească cu Divinitatea și îi binecuvântează cu strălucirea iluminării spirituale. Repetând-o regulat zilnic, aceasta va atrage asupra voastră auspicii favorabile. Este greșit să credem că această mantra este destinată doar castei ortodoxe a brahmanilor. Ea este universală fiindcă este o rugăciune pentru lumină adresată Spiritului Suprem atotputernic, este cu adevărat lumina transcendentală călăuzitoare destinată umanității. Soarele de care vorbește Gāyatrī Mantra este tat savitur, Mărețul Soare, absolutul și impersonalul Brahman. De aceea Gāyatrī Mantra este cea mai măreață dintre mantre, iar zeul care oficiază este însuși Para-Brahman. Totuși, ea poate fi de folos și altor aspiranți. Teja lui Brahmachari, prosperitatea lui Grihastha și tăria și mângâierea lui Vaanaprastha se sprijină pe Gāyatrī Japa. Dacă ești cinstit, sincer și ai credință, viața ta va fi binecuvântată. Dragi aspiranți! Realizați puterea miraculoasă a acestei mantra, valoarea acestei moșteniri și nu neglijați divina Shakti pe care ne-au transmis-o rishi din vechime. Începeți ziua cu Gāyatrī Japa și veți simți puterea pe care v-o dă. Recitați fără întrerupere o mala din Gāyatrī Mantra zilnic. Vă va feri de primejdii, vă va da putere să depășiți obstacolele și veți atinge culmea puterii, liniștii și fericirii. Dumnezeu spune în Veda Samano Mantraha: «Să fie o mantra bună la toate», și acea mantra este Gāyatrī. Dacă învățătura secretă a Upanishadelor este esența celor patru Vede, Gāyatrī Mantra, cu cele trei Vyahritis (Bhur, Bhuva, Svaha), este esența Upannishadelor. Gāyatrī este mama Vedelor și cea care șterge toate păcatele. Nu este nimic mai purificator pe Pământ decât Gāyatrī Mantra. Ea are aceleași efecte ca și recitarea Vedelor și Anga, împreună. Doar această mantra, recitată sincer și cu conștiință clară, aduce eliberarea de ciclul morții și al renașterii.” Gayatri Mantra este cea mai sacră dintre toate Mantrele vedice. În ea este întrupată întreaga învățătură a Veda-elor. Această mantră conferă o sănătate perfectă,frumusețe,putere,vigoare,vitalitate,precum și o aură magnetică a feței(radiație ca cel care a practicat mult Pranayama). Această mantră mai distruge cele trei surse ale ignoranței(granthi-uri):avidya(lipsa cunoașterii), kama(dorințele), karma (acțiunile- egoiste).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top