Ce sunt testele si virtuțile spirituale

Ce sunt testele si virtuțile spirituale

Abheda Yoga este o yoga practică a spiritualității în mijlocul vieții, a cultivării la maximum a spontaneității și autenticului în existența noastră pentru că ceea ce este autentic provine din Sinele Suprem Atman.

Totuși, printre primele lecții ale unui yoghin se află disciplina minții, pentru a putea utiliza, apoi, mintea ca un instrument puternic și pentru a putea stăpâni (în primul rând) și apoi transcende tendințele ego-ului.
Exista forme de yoga în care disciplina este aproape totul. Prin disciplinarea minții ea devine un instrument super puternic aflat în mâna sufletului sau a Sinelui Suprem și atunci rezultatele minunate ale evoluției spirituale nu vor întârzia să apară.

Una dintre majorele diferențe între un maestru spiritual și un om obișnuit este capacitatea de a controla și transcende mintea. De aceea cursul Abheda yoga nu este SPA și aceasta ar fi o confuzie majoră.

Dacă cineva își întreabă mintea ce preferă, aceasta va prefera orice tendință ce nu îi impune o disciplină.

Mintea numește aceasta în mod fals libertate când de fapt este vorba de atașamentul de lipsa de disciplină și determinare.
De aceea se spune că yoghinii se concentrează (pentru a-și ascuți mintea) iar oamenii obișnuiți „se distrează” „distrăgând” mintea de la capacitatea de concentrare și realizând, deci, un „efort” în sens opus celui pe care îl fac yoghinii autentici. De aceea petrecerile Abheda yoghinilor se numesc Yoga Bucuriei Spontane și nu „distracție”.

Virtuți spirituale

 • răbdarea,
 • responsabilitatea,
 • inteligența,
 • bunătatea,
 • curajul, vitejia
 • aspirația spirituală
 • detașarea,
 • puterea de dăruire,
 • senzualitatea intensă, pură și controlată
 • continența sexuală,
 • smerenia,
 • puritatea emoțională și mentală, etc.

Testele spirituale

Încercările ori testele spirituale sunt uzuale pe Calea Spirituală. Ele întăresc încrederea, voința și capacitatea aspirantului de a face față procesului transformator al evoluției spirituale.

Din această perspectivă viața nu este o dulce vacanță pe Pământ ci o sumă de teste spirituale destinate să genereze cea mai eficientă evoluție spirituală din toate cele trei lumi (fizică, astrală și cauzală). Testele străjuiesc fiecare trecere către un nivel superior și dacă yoghinul trece testele, el va fi imun, pe viitor, la respectivul gen de test spiritual.

Dacă, însă, va cădea, testul se va repeta, oricum, la un moment dat, în viitor, dar va fi mai dificil de transcens decât prima dată și, totodată, este posibil să ne confrunte și cu unele scăderi ale voinței și determinării.

Deci, vă transmitem că cea mai bună strategie este să urmărim să avem succes în toate testele pe care viața ni le trimite și care, toate, au o semnificație spirituală legată de karma acumulată și de ceea ce ar fi bine să asimilăm în această viață.

Dacă le evităm, testele spirituale „nerezolvate” se acumulează și atunci când se pune problema accesului într-o zonă sau stare superioară pe care ne-o dorim foarte mult vom fi nevoiți să le susținem pe toate deodată (ori într-un timp scurt) ceea ar putea fi extrem de dificil.

Testele sau încercările spirituale pot fi organizate sau determinate de voința cuiva (de exemplu, de profesorul sau maestrul spiritual – cum este și examenul de promovare în noul an de studiu ) sau spontane, organizate de viața însăși. Există multe tradiții spirituale în care se arată cum marii maeștri spirituali testau spiritual diferiții elevi în condiții diferite, adaptate complet particular pentru fiecare elev, pentru a-l ajuta pe acesta să-și transceandă limitele ori karma.

În testele spirituale sunt testate multe din însușirile și preferințele noastre și, mai ales – ce punem pe primul loc – valorile spirituale sau confortul, inerția, tendințele inferioare ale ego-ului etc.

În timpul unui test spiritual persoana testată are impresia că e dificil, că testul are intensitate, dar după ce deciziile corecte sunt luate si după ce acțiunile noastre sunt cele potrivite și testul este transcens sau aproape transcens, găsim la îndemână și energii și soluții potrivite pentru noul nivel pe care l-am câștigat și nimic nu ni se mai pare greu.

Pentru a verifica această perspectivă putem să ne raportăm la anumite situații pe care aproape fiecare persoană le-a întâlnit în viața sa. Uneori, când am avut o zi dificilă, eventual cu eșecuri și probleme, acestea nu au venit singure. Aparent, deodată s-au concentrat asupra noastră mai multe probleme decât oricând, ca și când „Spiritul Lumii” dorea să facă o glumă misterioasă și surprinzătoare.

De fapt, într-adevăr Universul organiza pentru noi o încercare ce devenea importantă prin concentrarea de dificulăți – un test spiritual important la care ceea ce ni se cerea – știm acum – era de a nu abdica de la principiile spirituale și de a-l rezolva până la capăt cu maximum de înțelepciune personală, oricât de mult s-ar prelungi și oricât ni s-ar părea de greu.

Exemple de teste spirituale semnificative

Ocultarea învățătorului atunci când elevul nu mai apreciază învățătura sau atunci când regresează.
Profesorul sau maestrul spiritual va vorbi diferit cu elevi diferiți, adecvând învățătura cu nivelul spiritual al practicantului.
Dacă elevul este arogant, nu apreciază învățătura ori regresează, este foarte posibil ca profesorul sau maestrul spiritual să se oculteze pentru el.
Adică, să nu-i mai reveleze tainele cunoașterii spirituale ori să îi ofere o variantă edulcorată, pe măsura superficialității elevului.

Deformarea „oglinzii interioare” a elevului îl face să perceapă Calea sau Maestrul său într-un mod tot mai deformat, chiar și în cazul în care acesta nu a schimbat nimic din mesajul său ori din atitudine.

„Când discipolul este pregătit, Maestrul apare…” spune un dicton străvechi. Am putea parafraza și că „atunci când discipolul nu (mai) este pregătit, Maestrul dispare”.

Atunci când un elev avansează spiritual el obiectivează (își dă seama de ) aceasta.
Atunci când un elev cade, el nu observă decât foarte rar aceasta.
Aceasta deoarece orizontul său interior se îngustează, rafinamentul discernământului scade sau dispare.

Tocmai de aceea el poate începe chiar să critice pătimaș unele sfaturi ale profesorului sau maestrului său spiritual și să-i îndemne și pe alții să procedeze cum a procedat el. Această atitudine îl afundă și mai mult în greșeala pe care ratarea acelui test spiritual o evidențiază și îi modifică încontinuu percepția și viziunea eronată.
Într-o asemenea situație „distanța” dintre aspirant și învățătorul său se mărește din ce în ce mai mult, fără ca în atitudinea profesorului sau maestrului spiritual să fi apărut vreo schimbare.

Sacrificiul

Testele spirituale ne cer adeseori Sacrificiul.
Acesta este renunțarea la propriul confort sau la anumite obiecte ale dorinței în numele unui ideal pe care îl considerăm suficient de important pentru noi pentru a merita aceasta.

In astfel de situații se verifică dictonul

Dacă îL punem pe Dumnezeu sau Calea spirituală pe primul loc, toate celelalte ni se vor oferi pe deasupra. Dacă îl vom pune pe Dumnezeu ori calea spirituală pe locul doi, vom constata că, de fapt, nu i-am oferit niciun loc


Acest lucru se petrece deoarece, de obicei, procesul prin care o valoare lumească a făcut ca ceea ce este esențial să fie pe locul doi va continua. Practic, ceea ce aruncăm în „focul sacrificial” sunt tendințele noastre inferioare, valorile ego-ului și aceasta are sens tocmai „acolo unde ne doare”, acolo unde suntem slabi și nu acolo unde ne este mai ușor și unde credem că suntem puternici.

Testele nu vin, în general, acolo unde suntem puternici.

Sinele nostru Suprem Atman, care susține această ordine universală, nu organizează un al treilea război mondial pentru a ne testa ci ne aduce într-o situație dificilă pentru noi, ale cărei condiții particulare fac testul să fie important pentru noi.

În urma acestui sacrificiu obținem un anumit merit spiritual și, totodată, trecem cu succes testele spirituale respective.

Un alt aspect este faptul că noi primim (de obicei) teste pe direcția în care se manifestă interesele noastre reale ori atașamentele noastre semnificative; practic este suficient să cultivăm aspirații de un anumit tip până când acestea ajung să fie semnificative și atunci și testele noastre vor fi de acolo!
Deseori constatăm că nu ne place viața noastră fiindcă nu ne plac testele ei; dar adevărul crud este, atunci, că noi înșine atragem un anumit tip de teste datorită valorilor esențiale pe care le cultivăm; prin urmare, ajungem din nou la faptul că cel mai bine este să punem Calea Transformării ori Calea spirituală pe primul loc…

Practic, evoluția spirituală nu se realizează dacă ne protejăm limitele prin dorința de confort.
Evoluția este caracterizată și se manifestă prin limitele pe care le-am transcens.
Chiar de aceea a apărut ascetismul ori au apărut pustnicii creștini care se „nevoiau” pentru a evolua accelerat.

In cazul Abheda Yoga, practicanții acestei Căi nu trebuie decât să-și depășească încercările și să-și ia examenele !
Sinteza și examenul sunt evenimente importante pentru scoala noastră care, în felul acesta, face un salt important.
Pentru a lua examenul trebuie, în primul rând, să ai curajul de a-l susține!

Leo Radutz

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top