De câtă apă are nevoie de fapt corpul nostru?

Scris de 
Ananda Kali
 in data de 
05.01.2022
text de 
2 minute
Scris de 
Ananda Kali
 in data de 
05.01.2022
 - text de 
2 minute

 

De câtă apă are nevoie de fapt corpul nostru? Nevoie de apă...

Mitul celor opt pahare de apa pe zi a fost desfiintat. Adevarul e ca necesarul zilnic de apa depinde de fiecare persoana.

Robert A. Huggins, profesor la Universitatea din Connecticut spune că trebuie sa fie luati in considerare câțiva factori cand vorbim de cantitatea de apa de care avem nevoie:

  • sexul
  • conditiile de mediu
  • temperatura
  • varsta
  • nivelul de activitate fizica
  • dieta

Asta inseamna, mai exact, ca trebuie doar sa iti asculti corpul si sa bei apa cand ti-e sete.

Alta metoda prin care sa verifici daca te hidratezi corect e sa-ti ”studiezi” urina inainte sa tragi apa. Daca nu are culoarea limonadei si e mai inchisa, inseamna ca ar trebui sa bei mai multa apa.

Regula cu bautul apei cand tie-e sete se aplica si atunci cand faci exercitii fizice.

Nutritionistul Mihaela Bilic a demontat, de asemenea, mitul celor doi litri se apa pe care, se presupune, ca trebuie sa-i bem zilnic.

”Desi se spune ca trebuie sa bem zilnic minimum 2 litri de lichide, asta nu inseamna ca trebuie sa ne fortam sa bem apa.
Bineinteles ca e bine sa fii hidratat, sa bei suficienta apa.

Dar de aici pana la a te forta zilnic sa inghiti 2 litri de apa ca atare, chiar daca nu simti nevoia, e un lucru gresit inteles.

Sunt persoane carora nu le e niciodata sete, care nu transpira, al caror metabolism e „zgarcit” cu pierderea de lichide.

Daca o astfel de persoana se obliga sa bea 2 litri de apa zilnic se va simti umflat;  rinichii trebuie sa faca un efort ca sa elimine un exces de lichide pe care organismul nu l-a solicitat”, a explicat dr. Bilic.

Ea a atras atentia si asupra faptului ca toate alimentele (cu exceptia uleiului) contin apa in proportii diferite, fructele si legumele fiind fruntase.

Asa ca daca mananci ciorba, bei lapte sau iaurt, consumi fructe, legume, ceai,  vei avea suficiente surse de lichide in dieta. Mai adaugati la asta 2-3 pahare de apa, macar cate unul la fiecare masa si ati facut suma.
”Recomandarea cu 2 litri de lichide include si alimentele consumate in acea zi.  Asa ca nu va invinovatiti daca nu beti multa apa, ca atare. Ce-i prea mult strica, chiar si daca e vorba de apa”, a completat nutritionistul.

Specialiștii spun că hidratarea corectă cu apă poate preveni chiar  apariția vergeturilor.

Este mai important CUM și CÂND bem apa decât câtă apă bem

Cu cât cantitatea de apă ingerată o dată este mai mare și cu cât este băută mai rapid cu atât rinichii sunt mai forțați și vor obosi încercând să elimine excesul de apă introdus în sistem. Alte greșeli de evitat atunci când bem apă:

  • ”Inundarea” corpului cu apă nu ajută la rehidratarea generală a corpului și în nici un caz nu ajută la răcorirea dorită în anotimpul călduros
  • Oamenii ”abuzează” vara și de apă foarte rece (corpul consumă foarte multă energie cu ”încălzirea” lichidelor celor introduse în corp)
  • Consumul de apă acidulată (apă cu gaz, cu bule) în cantitate mare,  băută ”toată odată” pe nerăsuflate agresează organismul și rinichii

 

sursa: doctorulzilei; Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă - Ziarul Unirea

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross