Cele 108 marma-uri – geografia sacra a corpului in yoga

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

In Yoga dar si in Ayurveda, anatomia si fiziologia corpului sunt privite mai mult in termeni de energie, decat in sens strict material. Fundamentul practicilor yoghine si ayurvedice se bazeaza pe ideea de energie, care mai apoi influenteaza corpul fizic – cu alte cuvinte: “Energia conteaza!

Domeniul relativ nou al fizicii cuantice vine sa reafirme acest fapt, stiut de mii de ani. Fizica cuantica spune ca atomii nu sunt altceva decat vortexuri de energie, care se rotesc si vibreaza continuu. Yoga (si Ayurveda) folosesc circularea Pranei sau a energiei prin organism, pentru a mentine o stare buna de sanatate si a preveni bolile, prin practia Yoga, a asanelor si a meditatiei, cat si printr-o alimentatie corecta si un stil de viata sanatos.

Marma, inseamna in limbra sanskrita “punct (energetic) sensibil”.
Aceste puncte sensibile sunt importante fiindca au o mare influenta.

De exemplu, ranirea sau afectarea unor marma-uri aparent inofensive poate duce la stari de rau sa, poate, chir, moartea.

Cunoastera amplasalrii marma-urilor, ne ajuta sa descoperim locurile din corp in care se acumuleaza tensiunile si stresul, si cum ne putem elibera de ele. Aceste puncte vulnerabile pot fi locuri de putere sau de slabiciune, asta in functie de directia in care se inclina balanta echilibrului nostru interior. Putem aduce mai multa putere in corp, incurajand curgerea energiei, in loc sa o blocam, cum facem adesea atunci cand suntem stresati, si astfel sa ne bucuram de mai multa armonie in viata noastra. Pe de alta parte, diverse traumatisme, sau probleme la nivel fizic, in apropierea acestor puncte, pot avea efecte adverse.

Practicand asanele din Hatha Yoga,una dintre cele opt ramuri ale Yogai, este un mod de a asigura o curgere corecta a energiei prin intregul corp, si prin intreaga retea de marma-uri. Multe dintre marma-urile principale sunt situate in articulatii, si in zonele unde se intalnesc tendoanele, muschii si oasele. De alfel marma-urile sunt definite ca “ unirea venelor, tendoanelor, articulatiilor, muschilor si oaselor”. Unele dintre posturile yoghine, pot elibera aceste noduri energetice din corp, asigurand o curgere fluida a Pranei, si asigurand eliminarea toxinelor din corp.

Exista 107 marma-uri in intregul corp (108 conform altor scrieri care considera pielea sau mintea ca fiind tot marma-uri).

In traditia Ayurvedica vom gasi Mahamarma-urile sau Marile marma-uri care sunt localizate in cap, inima si vezica urinara.
In termeni mai simpli, aceste trei zone pot fi in legatura cu cele trei Doshe sau tipare constitutionale din Ayurveda – Kapha, Pitta si Vata. Acesti termeni din limba sanskrita se refera la modul in care Prana este inmagazinata, transformata si folosita in corp. Cunoscand importanta acestor Mahamarma ne putem imbunatati considerabil practica yoghina zilnica.

Tehnicile speciale, precum contractile ca Mulabanha, Ashwini Mudra sau Nauli Krya, impreuna cu asanele efectuate la sol, in pozitia asezat, cu coloana dreapta, pot asigura o energizare sanatoasa prin marma vezicii urinare (Basti Marma), avand un efect pozitiv si asupra Doshei Vata, care influenteaza sistemul nervos si mintea.

Posturile care dinamizeaza chakra inimii, precum Bhujangasana (Cobra), Matsyasana (Pestele) si Dhanurasana (Arcul) si posturile care se efectueaza prin torsiunea coloanei, precum Ardha Matsyendrasana, pot elibera tensiunea acumulata in marma din zona inimii (Hrdya Marma), avand un efect pozitiv asupra Doshei Pitta, care include si focul digestiv Agni, intelectul si capacitatea vizionara.

Multe asane inverse, asigura circulatia Pranei catre cap, in special in zona dintre sprancene, (Sthapani marma). Folosid Bhrumadhye Drishti sau privind catre punctul dintre sprancene, si posturi precum Prasarita Podottanasana, (aplecat in fata cu picioarele departate) sau Padangusthasana, se poate imbunatati starea Doshei Kapha, intarind imunitatea si totdata corpul si mintea, si asigurand un echilibru mai bun pentru Dosha Vata.

Folosind sugestiile de mai sus in timpul practicii yoga, puteti incerca aceste asane, inainte sau la sfarsitul sesiunii de asane, sau le puteti efectua separat, pentru a elibera blocajele care se pot ivi in corp, si pentru a crea un current datator de viata, eliberand Prana din toate zonele importante ale marma-urilor.

 

Sursa: http://www.yogamoo.com/

Scroll to Top