Biocentrismul demonstreaza stiintific faptul ca moartea nu exista!

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

In epoca actuala, poate cel mai fascinant mister stiintific nerezolvat este jocul vietii insasi, misterul in care aceasta incepe si in care se incheie. Oare stim cu adevarat de unde venim si inspre ce ne indreptam? De ce oare ne este atat de teama de moarte?

Poate pentru ca cea mai mare frica a noastra este aceea ca nu ne putem imagina non-existenta noastra. Marea majoritatea a oamenilor cred ca dupa moartea corpului fizc, vor disparea fara nicio urma, si nu vor mai fi decat…neant, iar aceasta teama de necunoscut este inimaginabila. Cu toate acestea, moartea reprezinta unul dintre putinele subiecte explorate de catre stiinta in prezent, chiar daca este un subiect de maxima relevanta pentru noi toti.

Dar daca moartea este ceva cu totul diferit decat am fost invatati sa credem pana acum? Daca moartea nu este sfarsitul unei vieti, ci inceputul unei noi existente? Daca ceea ce pare moarte dintr-o anumita perspectiva, in realitate este o noua forma mai inalta de viata?

Se pare ca la aceeasi concluzie a ajus si dr. Robert Lanza, director stiintific la ,,Advanced Cell Technology” si profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Wake Forest din Statele Unite. El a oferit o noua abordare a fenomenelor care se produc in momentul mortii, din perspectiva fizicii cuantice, dezvoltand o noua teorie stiintifica, numita biocentrism.

Conform studiilor si observatiilor sale, exista un numar infinit de universuri, in care exista variante infinite de posibilitati. ,,Moartea nu exista in aceste scenarii, la modul real. Toate universurile posibile exista simultan, indiferent de ceea ce se intampla intr-unul din ele. Desi corpurile sunt destinate sa sa autodistruga, sentimentul de a fi in viata, constientizarea lui ,,cine sunt eu?.. nu este nimic mai mult decat o sursa de energie de 20 de  wati care functioneaza in creier. Dar aceasta energie nu dispare la moarte” a explicat dr. Robert Lanza.

El mai explica faptul ca indiferent de alegerile facute de cel care observa o actiune, cel care o efectueaza va experimenta efectele acesteia, iar legaturile dintre evenimentele in care sunt implicati subiectii observati si universuri depasesc conceptele noastre clasice de timp si spatiu. Aici am putea sa sezisam legatura cu conceptul de karma, din filozofia orientala, sau pricipiul actiunii si reactiunii, in care orice actiune se supune cauzei si efectului. De ce nu este acest concept evident pentru noi toti? Explicatia filozofica ar fi,,pentru ca uitam”.

Uneori efectul actiunilor din trecut se manifesta la un moment ulterior in aceeasi viata, alteori se actualizeaza doar intr-o viata viitoare, cand conditiile sunt propice. Chiar cand se manifesta in viata actuala, noi am uitat deja actiunea respectiva, deci am  putea spune ca ne lipseste privirea de ansamblu asupra acestui mecanism atat de fin, care poarta numele de ,,karma”. Pentru a ajunge la o anumita intelegere asupra acestui fapt este nevoie de o adanca profunzime spirituala, iar aceasta nu se poate capata fara o disciplina si fara un efort spiritual sustinut.

Printre cei care s-au ocupat de acest domeniu fascinant al vietii dupa moarte, il putem aminti si pe dr Robert Monroe, care a devenit faimos prin cercetarile sale facute asupra starilor modificate de constiinta. El este primul care a introdus termenul de  OBE – ,, out-of-body experience” adica, stare extracorporala sau proiectie astrala.

Monroe a ajuns sa fie cunosct pe plan mondial, ca un explorator al constiintei umane, cercetarile sale incepand din anii 1950. Aceste experiente au fost inglobate intr-o carte, devenita de referinta acum ,,Calatorii in afara corpului”, unde gasim relatari ale experientelor sale in afara corpului – traite in stari dincolo de spatiu, timp si  moarte. Ele au atras atentia cercetatorilor din lumea academica, medicilor, inginerilor sau altor specialisti care conlucrand impreuna cu Monroe au reusit sa dezvolte o noua tehnologie de ghidare audio, foarte usor de folosit, cunoscuta sub numele de sincronizare hemisferica sau Hemi Sync©. In anul 1974, grupul de cercetatori a devenit Institutul Monroe, iar un an mai tarziu, el a obtinut primul dintre cele trei patente pentru metoda Hemi Sync©, care poate modifica starea creierului cu ajutorul sunetului.

Un alt nume celebru in lumea spiritualitatii dar si al stiintei, este dr. Deepak Chopra.

Doctor, scriitor prolific, de origine indiana, Chopra a reusit sa aduca prin prisma cunostintelor sale stiintifice, o lumina cu totul noua asupra spiritualitatii. A scris mai mult de 65 de carti, incluzand 19 bestseller-uri. Cartile sale au fost traduse in 35 de limbi si au fost vandute in mai mult de 20 de milioane de exemplare in lumea intreaga.

Intr-una din recentele sale carti ,,Viata dupa moarte” – Deepak Chopra analizeaza ultimele descoperiri stiintifice si marile traditii spirituale, pentru a furniza o harta a vietii de dupa. Este o calatorie fascinanta in multiplele niveluri ale constiintei. Dar in afara de aceasta, mesajul sau este urmatorul: cei pe care ii intalnesti in viata de dupa si ceea ce experimentezi acolo, reflecta credintele, asteptarile si nivelul de constiinta pe care le avem in prezent. Doar aici si acum putem influenta ceea ce se va intampla dupa ce vom muri.

In viziunea sa, viata de dupa moarte ne invita sa devenim co-creatori in lumea subtila, si, pe masura ce ajungem sa intelegem realitatea unica, vom reusi sa alungam temerile irationale si sa capatam un sentiment divin al extraordinarului si al puterii personale.

Revenind la ideea de biocentrism a doctorului Robert Lanza, precizam ca in conformitate cu aceasta teorie, care se bazeaza pe ultimele descoperiri ale fizicii cuantice, in loc sa se admita o realitate care precede viata si chiar o creeaza, pune pe primul loc viata, care creeaza universul, si care nu ar putea exista fara noi.

Teoria cuantica ne spune ca un obiect neobservabil, extrem de mic, ( de exemplu un electron sau un foton – o particula de lunina) exista numai intr-o stare neclara, imprevizibila, cu nici o locatie bine definita pana cand in momentul in care este observata. Acesta este celebrul pricipiu al incertitudinii apartinand lui Werner Heisenberg.

Fizicienii descriu ,,fantoma” inca nemanifestata ca o conditie a functiei de unda, o expresie  matematica folosita pentru a gasi probabilitatea ca o particula va aparea in orice loc dat. Atunci cand proprietatea unui electron trece brusc de la posibilitate la realitate, sub actiunea observarii lui, fizicienii spun ca functia sa de unda a disparut, ramand doar cea de corpuscul.

In concluzie, conform biocentrismului, timpul si spatiul nu exista independent de viata care le observa, iar intr-o lume lipsita de timp si spatiu, moartea nu exista. Nemurirea nu inseamna o existenta perpetua intr-un timp nesfarsit, ci locuieste, mai degraba in afara timpului cu totul, a explicat dr. Lanza.

Nu putem stii ce se intampla dupa moarte, deoarece pentru a stii, ar trebui sa murim si sa nu murim totodata. Dar putem spera sa gasim o modalitate pentru a ne depasi propriile temeri legate de moarte. Daca o regasim in explicatiile religioase sau in cele stiintifice e mai putin relevant atat timp cat raspunsul ne multumeste si ne scuteste de existenta unor framantari care nu vor genera niciodata un raspuns cert.

Ca sa incheiem acest articol intr-o nota optimista, redam mai jos o gluma pe seama unui maestru budhist si a discipolului sau. Acesta din urma il intreaba:

-Ce il asteapta pe omul intelept dupa ce acesta moare?
-Nu stiu, a raspuns maestrul.
-Cum este posibil sa nu stii? Nu esti tu oare unul dintre cei mai renumit intelept al vremii?
-Sunt intr-adevar, dar nu am murit inca niciodata, a replicat maestrul.

surse:

http://adevarul.ro/tech/stiinta/moartea-nu-existao-teorie-stiintifica-recenta-explica-intampla-mori-1_50b8bfea7c42d5a663a77402/index.html#

The Biocentric Universe Theory: Life Creates Time, Space, and the Cosmos Itself

http://www.deepakchopra.com/

http://www.monroeinstitute.org/

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top