aur1Auroville este o comunitate care a luat nastere datorita unui vis maret in ceea ce priveste unitatea prin diversitate, inspirata de munca si opera unui mare maestru spiritual al Indiei, Sri Aurobindo  si care a fost fondat de Mirra Alfassa  cunoscuta sub numele de ,,Mama” una dintre colaboratoarele spirituale ale lui Aurobindo.

Auroville, sau “Orasul Zorilor” este construit pe temelia invataturilor lui Sri Aurobindo, intruchipand solidaritatea si unitatea omenirii; el reprezinta locul unde oamenii din toate tarile se pot simti ca acasa.

Adunarile UNESCO incepand cu anii 1966, 1968, 1970 si 1983 au adoptat in unanimitate rezolutii prin care sustineau comunitatea Auroville, invitand membrii altor state si organizatiile internationale non-guvernamentale sa participe la dezvoltarea Auroville-ului ca un oras trans-cultural international, destinat sa aduca impreuna valori ale diverselor culturi si civilizatii intr-un mediu armonios, special creat,  cu standarde de viata integrate, corespunzatoare atat nevoilor fizice cat si celor spirituale ale locuitorilor sai.

aur7Auroville este localizat pe un platou de joasa inaltime pe coasta de sud – est a continentului Indian, langa Pondicherry, si este planificat pentru aproximativ 50.000 de locuitori. Acest proiect unic a fost inaugarat pe data de 28 februarie 1968, cand un grup de tineri reprezentand 124 de tari si toate statele Indiei, au plasat in mod simbolic in centrul Auroville-ului, cate un pumn de pamant, ca simbol al unitatii umane, indiferent de nationalitate, casta sau crez.

aur3Matrimandir sau Sufletul Auroville-ului  este reprezentat de o sfera special creata pentru meditatie. Aceasta sfera care a fost realizata de arhitectul Roger Anger, fiind considerata o capodopera arhitecturala originala, este un  loc destinat reculegerii, tacerii, si concentrarii Pornind din aceasta sfera centrala, se extind patru zone – zona industriala ( in nord ), zona culturala ( in nord – est ) zona rezidentiala ( sud, sud-vest ) si cea internationala (in vest) fiecare reprezentand un aspect important al activitatii comunitatii. Planul original al orasului a urmat conturul unei spirale, alternand zone rezidentiale, culturale si industriale, intinse pe o suprafata de 12 km, si terminandu-se cu o centura verde.

aur4

Populatia curenta in Auroville este de aproximativ 1.500 de rezidenti permanenti, reprezentati a peste 31 de nationalitati, majoritatea indieni (31%) si francezi (20%).

Incepand cu anul 1990 a fost rezervata o zona pentru construirea unui pavilon dedicat culturii tibetane si se pare ca in acest moment Franta se pregateste si ea pentru construirea unui pavilion propriu.

auro6In Auroville, spre deosebire de oricare alt loc din India, nu exista cersetori, iar accesul si purtarea sunt strict controlate – fapt care reiese si din inscriptiile care interzic fumatul, consumul de alcool, sexul si politica.

Activitatile locuitorilor sunt diverse si cuprind activitati culturale, educationale, de cercetare, sanatate, tehnologie si constructii, afaceri mici si medii locale, agricultura ecologica, reimpadurire, planificare urbana si servicii comunitare si multe altele. Auroville in incercarea sa de a fi auto-sustenabil in ceea ce priveste nevoile sale energetice are o politica de experimentare si punere in aplicare a surselor de energie regenerabile si non-poluante cum ar fi: energia solara, cea eoliana si biogaz-ul.

auro7In Auroville s-au depus eforturi uimitoare pentru a transforma pamanturile salbatice in campii cu iarba verde si unduitoare si cu livezi bogate. S-au contruit baraje, rezervoare de apa, terase si sisteme de irigatie. In cadrul celei mai mari ferme din zona, denumita  Aurogreen, se cultiva in mod ecologic fasole, papaya, rosii, guava, lamai, nuci de cocos si alune. Diversitatea locuintelor este uimitoare: de la colibe din frunze de palmier sau din bambus, la cabane din lemn si constructii futuriste din beton turnat.

In acest moment exista 230 de case, dintre care peste 70 sunt dotate cu panouri fotovoltaice.

aur9Organizarea interna a orasului este asigurata de o structura flexibila, stabilita de catre membrii comunitatii, tinand cont de sfatul ,,Mamei” acela ca experimentul nu ar trebui sa fie impiedicat prin norme si reglementari prea multe. Afacerile de zi cu zi sunt gestionate de catre diverse grupuri de lucru care acopera domenii cum ar fi: finante, sanatate, coordonare, comunitate, avand fiecare un anumit grad de autonomie. Deciziile majore care privesc comunitatea sunt loate in cadrul unor reuniuni deschise, iar modul de luare a deciziilor este prin consens. In 1988, guvernul Indiei a creat Fundatia Auroville, iar astazi un comitet de sapte membri gestioneaza problemele administrative ale orasului, care a beneficiat, de-a lungul anilor, si de numeroase  donatii UNESCO. Prin traditie, locuitorii din Auroville isi doneaza surplusurile de venit in contul unui fond de intrajutoarare a comunitatii.

Carta Auroville-ului, document prin care se stipuleaza drepturile si libertatile fundamentale ale acestei organizatii contine urmatoarele principii:

  1. Auroville nu apartine nimanui, in special. Auroville apartine umanitatii ca un intreg, dar cel care doreste sa traiasca in Auroville, va trebui sa fie dispus sa slujeasca Constiintei Divine.
  2. Auroville este locul unei educatii continue, al unui progres constant, si al unei tinereti perpetue.
  3. Auroville se doreste a fi o punte intre trecut si viitor. Profitand de toate descoperirile din interiorul dar si din exteriorul sau, orasul va tinde cu indrazneala spre numeroase realizari.
  4. Auroville va fi un loc al cercetarilor materiale si spirituale, o intruchipare vie a actualei unitati a Umanitatii.

 

aut8Auroville este menit sa grabeasca aparita unei noi realitati pe acest pamant, fiind un ajutor pentru cei care constata ca lumea nu este ceea ce ar trebui sa fie. Aici oamenii intra in legatura cu ei insisi pentru a se corecta, transfor­ma si perfectiona, misiunea lor fiind aceea de a aduce omenirea intr-un nou stadiu al evolutiei. Fiecare trebuie sa stie daca doreste sa ramana in continuare intr-o lume veche care se pregateste sa moara sau este gata sa sa se puna in serviciul unei lumi noi, mai buna , si mai frumoasa care este pe cale sa se nasca!