Auroville – orașul ,,Zorilor”


Transformă-ți viața prin Yoga Tradițională! Începem un nou curs la Abheda Yoga cu Leo Radutz. Rezervă-ți locul la ședința GRATUITĂ din 9 martie acum și fă primul pas către o variantă mai bună a ta AICI!

<>Auroville este o comunitate care a luat naștere datorită unui vis măreț în ceea ce privește unitatea prin diversitate, inspirată de munca și opera unui mare maestru spiritual al Indiei, Sri Aurobindo  și care a fost fondat de Mirra Alfassa  cunoscută sub numele de ,,Mama”, una dintre colaboratoarele spirituale ale lui Aurobindo.

Auroville, sau “Orașul Zorilor” este construit pe temelia învățăturilor lui Sri Aurobindo, întruchipând solidaritatea și unitatea omenirii; el reprezintă locul unde oameni din toate țările se pot simți ca acasă.

Adunările UNESCO începând cu anii 1966, 1968, 1970 și 1983 au adoptat în unanimitate rezoluții prin care susțineau comunitatea Auroville, invitând membrii altor state și organizațiile internaționale non-guvernamentale să participe la dezvoltarea Auroville-ului ca un oraș trans-cultural internațional, destinat să aducă împreună valori ale diverselor culturi și civilizații într-un mediu armonios, special creat,  cu standarde de viață integrate, corespunzatoare atât nevoilor fizice cât și celor spirituale ale locuitorilor săi.

<>Auroville este localizat pe un platou de joasă înălțime pe coasta de sud – est a continentului Indian, lângă Pondicherry și este planificat pentru aproximativ 50.000 de locuitori.

Acest proiect unic a fost inaugarat pe data de 28 februarie 1968, când un grup de tineri reprezentând 124 de țări și toate statele Indiei, au plasat în mod simbolic în centrul Auroville-ului, câte un pumn de pământ, ca simbol al unității umane, indiferent de naționalitate, castă sau crez.

<>Matrimandir sau Sufletul Auroville-ului  este reprezentat de o sferă special creată pentru meditație. Această sferă care a fost realizată de arhitectul Roger Anger, fiind considerată o capodoperă arhitecturală originală, este un  loc destinat reculegerii, tăcerii, și concentrării. Pornind din această sfera centrală, se extind patru zone – zona industrială ( în nord ), zona culturală ( în nord – est ) zona rezidențială ( sud, sud-vest ) și cea internațională (in vest) fiecare reprezentând un aspect important al activității comunității. Planul original al orașului a urmat conturul unei spirale, alternând zone rezidențiale, culturale și industriale, întinse pe o suprafață de 12 km și terminându-se cu o centură verde.

<>

Populația curentă în Auroville este de aproximativ 1.500 de rezidenți permanenți, reprezentanți a peste 31 de naționalități, majoritatea indieni (31%) și francezi (20%).

Începând cu anul 1990 a fost rezervată o zonă pentru construirea unui pavilon dedicat culturii tibetane și se pare că în acest moment Franța se pregătește și ea pentru construirea unui pavilion propriu.

<>În Auroville, spre deosebire de oricare alt loc din India, nu există cerșetori, iar accesul și purtarea sunt strict controlate – fapt care reiese și din inscripțiile care interzic fumatul, consumul de alcool, sexul și politica.

Activitățile locuitorilor sunt diverse și cuprind activități culturale, educaționale, de cercetare, sănătate, tehnologie si constructii, afaceri mici și medii locale, agricultură ecologică, reîmpădurire, planificare urbană și servicii comunitare și multe altele.

Auroville în încercarea sa de a fi auto-sustenabil în ceea ce privește nevoile sale energetice are o politica de experimentare și punere în aplicare a surselor de energie regenerabile și non-poluante cum ar fi: energia solară, cea eoliană și biogaz-ul.

<>În Auroville s-au depus eforturi uimitoare pentru a transforma pământurile sălbatice în câmpii cu iarbă verde și unduitoare și cu livezi bogate. S-au contruit baraje, rezervoare de apă, terase și sisteme de irigație. În cadrul celei mai mari ferme din zona, denumită Aurogreen, se cultiva în mod ecologic fasole, papaya, roșii, guava, lămâi, nuci de cocos și alune.

Diversitatea locuințelor este uimitoare: de la colibe din frunze de palmier sau din bambus, la cabane din lemn și construcții futuriste din beton turnat.

În acest moment există 230 de case, dintre care peste 70 sunt dotate cu panouri fotovoltaice.

<>Organizarea internă a orașului este asigurată de o structură flexibilă, stabilită de către membrii comunității, ținând cont de sfatul ,,Mamei” acela că experimentul nu ar trebui să fie impiedicat prin norme și reglementari prea multe. Afacerile de zi cu zi sunt gestionate de către diverse grupuri de lucru care acopera domenii cum ar fi: finanțe, sănătate, coordonare, comunitate, având fiecare un anumit grad de autonomie. Deciziile majore care privesc comunitatea sunt luate în cadrul unor reuniuni deschise, iar modul de luare a deciziilor este prin consens.

În 1988, guvernul Indiei a creat Fundația Auroville, iar astăzi un comitet de șapte membri gestionează problemele administrative ale orașului, care a beneficiat de-a lungul anilor și de numeroase  donații UNESCO. Prin tradiție, locuitorii din Auroville își donează surplusurile de venit în contul unui fond de întrajutoarare al comunității.

Carta Auroville-ului, document prin care se stipulează drepturile și libertățile fundamentale ale acestei organizații conține următoarele principii:

  1. Auroville nu aparține nimănui, în mod special. Auroville aparține umanității ca un întreg, dar cel care dorește să trăiască în Auroville, va trebui să fie dispus să slujească Conștiinței Divine.
  2. Auroville este locul unei educații continue, al unui progres constant și al unei tinereți perpetue.
  3. Auroville se dorește a fi o punte între trecut și viitor. Profitând de toate descoperirile din interiorul dar și din exteriorul său, orașul va tinde cu îndrăzneală spre numeroase realizări.
  4. Auroville va fi un loc al cercetărilor materiale și spirituale, o întruchipare vie a actualei unități a Umanității.

<>

Auroville este menit să grăbească aparița unei noi realități pe acest pământ, fiind un ajutor pentru cei care constată că lumea nu este ceea ce ar trebui să fie. Aici oamenii intră în legatură cu ei însăși pentru a se corecta, transfor­ma și perfecționa, misiunea lor fiind aceea de a aduce omenirea într-un nou stadiu al evoluției. Fiecare trebuie să știe dacă dorește să rămână în continuare într-o lume veche care se pregătește să moară sau este gata să  se pună în serviciul unei lumi noi, mai bună și mai frumoasă care este pe cale să se nască!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top