Shivaismul Kashmirian - scoala Trika  versus Advaita Vedanta

Scris de 
Acharya Leonard
 - text de 
2 minute
ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” - Acharya Leonard

Vasagupta  cunoștea filozofia Advaita Vedanta și, de asemenea,

este probabil că ar  fi studiat și  tradiția budistă din secolele al VIII-lea și al IX-lea.

Shivaismul Kashmirian este o ramură a Shivaismului și una dintre cele mai cunoscute școli spirituale hinduse, care s-a dezvoltat în India între secolele VII și XII e.n, preluând din curente spirituale anterioare diverse influențe.

Astfel, putem spune că Shivaismul Kashmirian este monistic precum Advaita Vedanta, este teistic precum Vaishnavism-ul, este practic la fel ca Yoga, logic la fel ca Nayaya (un alt curent spiritual hindus bazat pe studiul logicii) și, în cele din urmă, este pașnic și temperat precum Buddhism-ul.

Shivaismul Kashmirian este, în esență, idealist și realist, pledând în favoarea unei abordari pragmatice asupra vieții.

Din punct de vedere spiritual este important să distingem Shivaismul Kashmirian de Advaita Vedanta deoarece amândouă sunt perspective non-dualiste care dau întaietate Conștiinței Universale sau Chitt Brahman.

Însă, în Shivaismul Kashmirian, toate lucrurile sunt o manifestare a acestei Conștiințe.

Aceasta înseamnă că, din punct de vedere fenomenal, lumea sau Shakti este reală, și își are originea în Conștiință (Chit).

Prin comparație, Advaita Vedanta susține ca Brahman este inactiv (niskriya) și că lumea fenomenala este o iluzie (maya), creata de aparitia dezechilibrului dintre guna.

Astfel, putem spune că filozofia Shivaismul Kashmirian, care  mai este cunoscută și sub denumirea de Trika, susține contrariul Advaitei lui Shankara.

Scopul ultim în spiritualitatea kashmiriana este acela de a obține „unirea” cu Shiva sau Conștiința Universală, sau de a realiza faptul că cel care caută este deja una cu Shiva, prin intermediul întelepciunii, a practicii yoga și a grației.

Shivaismul Kashmirian este o cale spirituală  bazată pe interpretarea monistă a lui Bhairava Tantra în contrast cu Advaita Vedanta care se bazează pe Upanishade și Brahma Sutra.

Învăţătura lui Vasugupta, exprimată extrem de clar încă de la prima sutra:

 ”Conştiinţa (supremă) este Sinele”.

Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
magnifiercross