Semnificatia lui Brahma muhurta - momentul tainic dinaintea rasaritului

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
10.08.2015
text de 
3 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
10.08.2015
 - text de 
3 minute

Brahma muhurta este definita ca acea perioada de timp speciala, care este de bun augur pentru trezirea de dimineata. Conform stiintei ayurvedice,  aceasta perioada de timp este cuprinsa intre orele 04:24 si 05:11 fiind cunoscuta sub numele de Brahma muhurta.

Rishi sau invatatorii din vechime au denumit acest timp ca Amrit Bela sau timpul necatrului.

Maestrii yoghini, sannyasii, aspirantii, toti cei angrenati in evolutia spirituala isi incep meditatiile in acest moment tainic, trimitansu-si vibratiile inalte catre intreaga lume si binecuvantand-o. De aceea este atat de usor sa meditam in acest interval de timp,  aproape fara niciun efort.

Tot Ayurvedea defineste aceasta perioada ca fiind dominata de Vata dosha.

Braha muhurta este calculata aproximativ cu o ora si jumatate inainte de rasaritul soarelui. In acest moment, ozonul care este necesar corpului uman, exista din plin in atmosfera. Este de asemenea momentul cand poluarea este redusa la minim, fiind deci favorabil inceperii activitatilor zilnice.

Atmosfera pasnica si pura preponderent sattva-ica are un efect minunat asupra corpului si al mintii. Asa ca fiecare dintre noi ar trebui sa se scoale la Braha muhurta pentru a beneficia din plin de calitatile acestui moment.

Mai mult decat atat, s-a dovedit ca persoanele care se trezesc devreme dimineata se dovedesc a fi mai de succes decat altele. Aceasta din cauza ca ele devin mai productive si isi rezolva sarcinile mai eficient si mai rapid, in comparatie cu cele care se trezesc mai tarziu dimineata.

 

Beneficiile trezirii de dimineata in intervalul de timp Brahma muhurta

  • Braham muhurta este cel mai bun timp pentru a practica meditatia si pentru a ne auto-analiza.
  • Dimineata devreme este de asemenea momentul favaroabil in care nu putem ruga – se spune ca rugaciunile facute la aceasta ora ajung direct la Dumnezeu.
  • Se spune ca vantul care bate de la nord care sud in timpul Brahma muhurta incarca trupul cu o energie uimitoare.
  • Braham muhurta ii face pe oameni sa fie mai inspirati si mai motivati cand incep o  noua zi.
  • Cei care se trezesc dimineata pot respira aerul pur al diminetii, iar ambianta este curata si nepoluata, propice realizarii exercitiilor de pranayama.
  • In acest interval de timp au loc in atmosfera diverse reactii catalitice, fizice, chimice si biologice, care ajuta la imbunatatirea starii de bine a oamenilor.
  • De asemnea se produce optimizarea diferitelor functii fiziologice ale organismului in special ale celor legate de variatiile hormonale.
  • Ajuta la cresterea rezistentei organismului si a rezervelor de energie.
  • Daca va veti scula la aceeasi ora in fiecare zi, corpul se va adapta si nu doar va va fi mai usor sa va sculati dimineata, dar de asemenea va veti simti obositi seara si veti adormi mai devreme.
  • Prin aceasta disciplina a trezirii de dimineata devreme, in intervalul denumit brahma muhurta, se poate obtine cunoasterea naturii divine a universului, si se atinge o stare de eterna fericire si bucurie.

Avand in vedere multiplele beneficii ale trezirii in acest moment tainic, inainte de rasaritul soarelui, este de preferat sa il includem in tapas-ul nostru zilnic, pentru a putea savura si a primi energiile pure care exista atunci, folosind acest moment pentru realizarea unui salt evolutiv in constiinta noastra.

 

sursa: http://www.sanskritimagazine.com

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross