Harta_seismica_re_3cb8a9fe17Directorul onorific al Institututului de Fizica a Pamantului(IPF) de la Magurele, Gheorghe Marmureanu, este de parere ca nu va urma un cutremur mai mare de 6,5 grade pe scara Richter, dupa cel de 5,5 grade, din luna octombrie. „Cutremurul de 5,5 grade nu poate fi un factor declansator pentru un cutremur puternic. Dupa un cutremur de 5,5 grade nu va fi unul de 6,5, ca nu are cum”, a declarat Marmureanu, totusi el nu a putut preciza cand se va produce exact acest cutremur.

Un alt seismolog George Purcaru care a prezis si cutremurul din 1977, sustine ca va fi un cutremur si in 2013: „Va fi urmatorul in 2013. Zona afectata este la Curbura Crapatilor, in regiunea Vrancea. Cutremurul care va fi, daca are directia de eruptie in directia Bucurestiului, atunci va avea distrugeri (in zona Capitalei – n.red.), dar nu foarte mari. Magnitudinea acestui cutremur este de 6,7 pana pe la 7,1-7,2”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat atrage atenţia că, în cazul unui seism puternic, spitalele din Bucureşti nu ar putea face faţă. Invitaţi în emisiunea „După 20 de ani„, atât Mărmureanu cât şi Arafat i-au pus pe români, serios pe gânduri. „Urmează acum un cutremur foarte adânc”, a avertizat seismologul, adăugând acesta poate semăna cu cele produse în Vrancea, în 1940 sau 1802, care au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter.

Viitorul cutremur mare ar urma să lovească mai puternic Moldova şi Basarabia (inclusiv Chişinăul). Bucureştiul şi Iaşiul ar fi mai ferite.
Efectele vor fi diferite de cele din 1977: „În acest caz, apare Moldova, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin afectat, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun ca inginer constructor” , a declarat Mărmureanu.

Directorul general al Institutului de Fizică a Pământului , Constantin Ionescu, a confirmat că, potrivit calculelor şi statisticii, în această perioadă ar trebui, într-adevăr, să urmeze cutremure de mare adâncime.
Tot el a mai spus ca un cutremur poate fi anuntat cu cel mult 30 de secunde inainte de producerea lui, iar SMS-ul ar fi cea mai la indemana solutie si ca ar  trebui difuzat zilnic pe posturile de televiziune un clip cu rol educativ, despre situatiile de urgenta care ar putea aparea in cazul producerii unui cutre

Sub bancă nu e sigur, iar SMS-rile provoacă panică

marmureanuÎn opinia lui Mărmureanu, nici recomandările celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) nu sunt în regulă şi ar trebui schimbate.
„Dacă eşti elev sau dacă eşti cumva în pat, noaptea, şi cade planşeul când eşti sub bancă, planşeul distruge banca şi o aduce la pâmânt şi capul omului îl face…”, a mai spus Mărmureanu. Pe de altă parte, elevii sunt învăţaţi la şcoală să se refugieze sub bănci. Arafat şi Mărmureanu au combătut şi ideea ministrului delegat pentru Învăţământ, Mihnea Costoiu, de a informa populaţia prin SMS. „Trebuie să vedem dacă nu cumva provocăm o panică… O să ne trezim cu toţi pe scări”, a avertizat Arafat.

Fă-ţi locuinţa mai sigură!
Potrivit Ghidului de comportament în caz de seism, elaborat de autorităţi, orice casă trebuie amenajată în aşa fel încât să diminueze accidentele într-o astfel de situaţie:

• Plasaţi obiectele voluminoase sau grele cât mai aproape de podea şi departe de uşi;
• Depozitaţi materiale care se pot sparge uşor în dulapuri fixate pe perete;
• Aflaţi cum puteţi opri alimentarea cu energie electrică, gaz şi apă de la tablourile/ conductele principale;
• Nu faceţi modificări care ar putea afecta strucutura de rezistenţă a clădirii.
„Triunghiul vieţii” ar putea demonta recomandările clasice

Potrivit unui document aflat pe pagina de internet a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Crucea Roşie a SUA nu mai recomandă, de peste 10 ani, să se stea în cadrul uşii deoarece noile tipuri de uşi nu sunt încorporate în structură şi pot să nu ofere protecţie.
Mai mult, experţii americani, şi nu numai, recomandă ca, în caz de cutremur, oamenii să se refugieze lângă un mobilier solid: dulap, canapea, pentru că acolo se formează „triunghiul vieţii”, şi nu sub masă sau pat. Această sintagmă a fost dată acelor locuri unde, prin căderea unor elemente de construcţie se creează spaţii goale, de regulă atunci când unele planşee rămân rezemate pe mobilier sau alte obiecte dure.

sursa: www.evz.ro si ziare.com