Julian Melchiorri, absolvent al Colegiului Regal de Arta din Londra, sustine ca a reusit sa produca o frunza din matase, capabila sa creeze oxigen, adecvata pentru spatiile de calatorie dar si pentru a imbunatati calitatea aerului oriunde pe suprafata Pamantului.
Frunza a fost creata in colaborare cu un laborator de matase din cadrul Universitatii Tufts, din Boston, Statele Unite.
Frunza contine o matrice formata din proteine extrase din matase si cloroplaste, aceastea din urma fiind niste organisme celulare care permit plantelor si algelor sa realizeze fotosinteza. Cand frunza primeste lumina si apa, ea incepe sa se comporte ca o frunza reala si produce oxigen.
“Este un proces cu un consum redus de energie”, explica Malchiorri. “Este complet biologic iar ideea mea a fost de a folosi eficienta naturii intr-un mediu creat de catre om. Initial am creat un material care sa fie folosit pentru iluminatul interior, dar acest material, are proprietatea de a produce in acelasi timp si oxigen pentru noi.”
Malchiorri nu se multumeste sa creda ca frunzele sale de matase vor fi folosite doar in interiorul caselor noastre, el viseaza ca acestea sa se intgreze si in mediul exterior.
“Nasa a efectuat numeroase cercetari referitoare la producerea de oxigen necesar pentru calatoriile in spatiu de lunga durata. Acest material ar putea sa ne permita sa exploram spatiul cosmic, mult mai departe decat putem s-o facem in acest moment”, mai spune Malchiorri.
In afara acestor utilizari, in spatiu, materialul ar mai putea fi folosit pe fatadele cladirilor si in cadrul sistemelor de ventilatie sau in interiorul cladirilor pentru a genera oxigen proaspat.
Vezi videoul de mai jos:
The “first man-made biological leaf” could enable humans to colonise space from Dezeen on Vimeo.
Srusa: http://www.iflscience.com
http://www.iflscience.com/technology/inventor-develops-synthetic-leaf-produces-oxygen#TfJhdZu6MwrswvCA.01