Open Source sau karma yoga frenetică spontană, la nivel planetar. Altruism și demnitate

Open Source este un fenomen uman de elită spirituală în care oamenii se înscriu spontan, fără aprobări și fără resentimente, dăruind umanității miracolul ideilor și muncii lor.

In ultima vreme, apar din ce in ce mai des programe cu sursa libera ( open source ), si termenul este aruncat in stanga si dreapta intre marile companii, Google, Microsoft, Facebook, etc.

Dar pana la urma, ce este open source?

Un program open source este un program dezolvat de comunitate, o companie sau chiar si o persoana. In practica programul este oferit sub o licenta de utilizare libera, care garanteaza accessul la codul sursa.

Practic, sunt 4 libertati ce sunt garantate in cadrul unui program open source:

  • poate fi utilizat in orice scop
  • modul de functionare poate fi studiat si adaptat propriilor nevoi
  • poate fi redistribuit, pentru a ajutat altor persoane
  • poate fi imbunatatit si pus la dizpositia publicului in folosul intregii societati

Cand si unde ?

Desi conceptul este prezent inca de la primele zilele ale calculatoarelor, acest lucru este oficializat in anul 1998, acesta a prins foarte mult avant in anii 1990, odata cu aparitia primelor sistemelor de operare orientate catre utilizatorii de acasa.

Printre primii promotori ai miscarii open source se numara Eric Raymond, fondatorul OSI, Richard Stallman, cercetator la MIT, Linus Torvalds, creatorul sistemului de operare Linux.

Linux

Probabil ca unii dintre voi ati auzit macar in treaca de Linux, sistemul de operare care in prezent sustine infrastructura moderna. Este alcatuit in intregime din programe open source, creeat si intretinut complet de comunitate, Linux continua sa ramana un exemplu si un stalp de sustinere al comunitatii a ceea ce semnifica open source. Scris de comunitate, pentru comunitate, si de ce nu, pentru intreaga societate.

Linux isi face pentru prima data aparitia in 1991, cand un student Finlandez cu numele de Linus Torvalds publica primul prototip pe un forum online, cu descriere unui proiect inceput mai mult ca hobby, fara asteptari prea ridicate. Din fericire, ideea a prins la publicul forumului, asa incat in 1994 prima varianta completa a Linux este lansata.

Odata cu aceasta, organizatii precum NASA incep sa inlocuiasca infrastructura existenta, destul de scumpa la acea vreme, cu ferme intregi de calculatoare ieftine care rulau Linux.

Usor usor, intreaga industrie incepe sa faca tranzitia catre Linux, apreciat pentru cerintele de sistem scazute, cat si pentru licenta de tip open-source.

Astazi, Linux este folosit in toata industria si toate tipurile de aparatura, de la sisteme integrate de pe placi de baza pana pe aproximativ toate super-calculatoarele.

Un alt mare pas in directia open source, sinonim cu libertatea online, a fost Android OS, detinut de Google, sistem de operare care ruleaza pe marea majoritate a telefoanelor din prezent.

Open source in prezent

In ziua de astazi, situatia este mai expansiva ca niciodata. Exista retele imense dedicate in intregime functionarii de tip open source, cum ar fi GitHub, un serviciu de gazduire pentru proiecte de dezvoltare a codului, pe care marile companii cat si persoane de toate felurile si pregatirile mentin proiecte deschise pentru toata lumea.

Aceste lucru se datoreaza crearii “git”, un sistem de versionare, scris de Linus Torvalds, frustrat de solutiile existente, care fie erau predisupuse la erori, fie aveau o durata de rezolvare a conflictelor prea mare, astfel incat in 2005, dupa ce multi programatori voluntari au renuntat la BitKeeper, sistemul closed-source de versionare folosit atunci, Linus a inceput sa scrie un sistem propriu.

Cateva proiect consacrate prezente pe Github sunt:

  • Linux, urcat de “comunitatea” open source
  • React, urcat de Facebook, este o librarie pentru interfata site-uri
  • Angular, urcat de Google, este o librarie pentru interfata site-uri
  • Spark, urcat de Apache, este motor de analiza la scara larga
  • Visual Studio Code, urcat de Microsoft, este unul dintre cele mai populare editoare text

In prezent, pe GitHub se afla in jur de 96 de milioane de proiecte si peste 200 de milioane de modificari voluntare de cod, oricine putand sa-si creeze un hub propriu la care oamenii sa poata contribui mai departe unde considera 🙂

De ce conteaza ?

Valoarea acestor programe pleaca de la ce isi propun ele, si anume sa creeze software pentru oameni, cu o valoare sociala ridicara, fara a urmari beneficii sau obtinerea de profit prin ingradirea libertatii intelectuale. De la bun inceput, tot conceptul a fost gandit pentru societate, fapt pentru care in ziua de azi proiectele de genul numara zeci de mii de contributori fiecare, care, in mod dezinteresat si detasat, ajuta, mentin si extind sute de proiecte, plecand de la Linux, creat in totalitate de comunitate, pana la proiecte incepute de mega-corporatii, eliberate si urcate pe GitHub sub licenta de tip open source, cu mii de oameni ce contribuie, fara un profit financiar direct.

In mod sigur, acest curent este vital societatii zilelor noastre.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top