Ce este Linux? Yoga spontană a întrajutorării

Motto: Cunoaste intreaga poveste, înainte să judeci după aparențe.

Parfumul libertății…

Linux este o formă de… prietenie

sau chiar fraternitate fascinantă între milioane de oameni și este cea mai notorie manifestare a impulsului de întrajutorare fraternă ce se poate manifesta spontan și perseverent.

Un scut al oamenilor simpli și bine intenționați împotriva Noii Ordini Mondiale.

El este, la bază o copie a sistemului de operare UNIX

A fost rescris de la zero pentru a elimina necesitatea plătii licentei.
Totusi el se bazeaza in intregime pe comenzile si “look and feel”-ul UNIX, deci cine stie Linux stie si UNIX si invers.

Linux este un sistem multiuser si multitasking, adica mai multi utilizatori pot rula mai multe programe in acelasi timp.

Are suport pentru retea (TCP/IP), Internet, ba chiar este unul dintre cele mai folosite sisteme de operare pentru servere internet si intranet.

Linux este nucleul (kernelul) care sta la baza unei familii de sisteme de operare extrem de larga la nivel global. Linux este kernelul care “alimenteaza” in ziua de astazi sisteme de operare precum:

 • Ubuntu (pentru sisteme desktop)
 • Android (pentru smartphone-uri, pentru smartwatch-uri, pentru software-ul masinii etc.)
 • Kali Linux (Hacking si Penetration Testing)
 • CentOS (pentru partea de servere)
 • Debian
 • Mint
 • PClinux
 • Knoppix
 • Mepis

Linux a avut ca inspiratie un alt sistem de operare si anume Unix, extrem de popular in anii ’80. Unix reprezinta o alta familie de sisteme de operare, etc , similara cu Linux.

Sisteme de operare care au la baza Unix sunt:

 • macOS – OS-ul de la Apple pentru laptop-uri si Desktop-uri
 • iOS – OS-ul de la Apple pentru smartphone-uri si tablete
 • IBM – o parte din software-urile de la IBM sunt construite pe Unix
 • pfSense – cel mai folosit firewall OS pentru securizarea retelelor

Linux este sub licenta GPL ceea ce înseamnă urmatoarele:

– este disponibil in cod sursa gratuit.

– oricine vrea sa aduca modificari, sau sa foloseasca anumite parti este liber sa o faca, dar cu conditia ca produsul nou obtinut sa fie sub aceeasi licenta (adica sa fie gratuit si cu sursele la vedere).

Scurt istoric

1. Cum a aparut Linux

Era 1991 si, in domeniul calculatoarelor, unde se prevedea un viitor maret, aparusera trei tabere:

Tabara lui Bill Gates cu al sau DOS cumparat inițial de la un hacker din Seattle pentru 50.000$ si care avea suprematia in vastul imperiu de calculatoare personale intins in toate colturile lumii datorita unei campanii istete de marketing.

Tabara Calculatoarelor Apple Mac care erau mai bune, dar avand preturi astronomice erau destinate persoanelor mai “cu dare de mana”.

Tabara sistemului de operare Unix cu pretul mai mic ca al celor de la Apple, dar suficient de scump pentru a tine departe majoritatea doritorilor. Codul sursa de Unix, odata predat in universitati datorita amabilitatii Bell Labs, era acum pazit cu atentie si nu era facut public.

O solutie parea sa fi aparut sub forma lui MINIX. A fost scris, pornind de la zero, de Andrew S. Tanenbaum, un profesor danez nascut in Statele Unite, care dorea sa le arate studentilor sai mecanismele interioare ale unui sistem de operare adevarat. Rula pe microprocesoarele Intel 8086 care inundasera piata.

Ca sistem de operare, MINIX nu era unul superb. Avea avantajul codului sursa facut public. Oricine facea rost de cartea Sistem de Operare a lui Tanenbaum intra in posesia a 12.000 de linii de cod, scrise in C si limbaj de asamblare. Pentru prima data, un aspirant la titlul de programator sau de hacker putea sa citeasca codul sursa al unui sistem de operare, lucru pe care comerciantii de software nu-l doreau. Tanenbaum captivase mintile cu discutia elaborata despre arta de a crea un sistem de operare functional. Studentii de informatica din toata lumea au luat cu asalt cartea, citind liniile de cod care faceau sa functioneze sistemul de operare ce rula pe calculatoarele lor. Unul din acesti studenti era Linus Torvalds.

2. Nou copil la orizont

In 1991, Linus Torvalds era student in anul doi la Informatica la Universitatea din Helsinki si hacker autodidact.
Tanarului de 21 de ani ii placea sa se joace cu puterea calculatoarelor si cu limitele catre care putea fi impins sistemul.

Pana in 1991, proiectul GNU a creat multe unelte. Mult asteptatul compilator C GNU era deja disponibil, dar inca nu exista un sistem de operare. Chiar si MINIX a trebuit sa fie licentiat. Lucrarile erau in toi la kernelul GNU HURD, dar acesta urma sa apara abia peste cativa ani. Asta insemna prea mult pentru Linus.

Pe 25 August 1991, istoricul mesaj a fost trimis de catre Linus catre grupurile de discutii MINIX.

De la: Linus Benedict Torvalds
Newsgroup: comp.os.minix
Subiect: Ce ati dori sa vedeti cel mai mult in minix?
Sumar: mic sondaj pentru noul meu sistem de operare
ID-Mesaj: <>

Data: 25 Aug 91 20:57:08 GMT
Organizatie: Universitatea din Helsinki

Salutari tuturor celor care folosesc minix.
Construiesc un sistem de operare (gratuit) (doar un hobby, nu o sa fie la fel de mare si profesionist ca GNU) pentru clone AT 386 (486).
Lucrez la el din aprilie si e aproape gata.
As vrea sa primesc feed-back cu lucrurile care plac/nu plac in minix, deoarece sistemul meu de operare se aseamana intr-o oarecare masura cu minix (aceeasi structura a sistemului de fisiere (datorita unor ratiuni practice) printre altele). Am portat bash (1.08) si gcc (1.40), si lucrurile par sa mearga. Asta inseamna ca o sa obtin ceva practic in cateva luni si vroiam sa stiu ce altceva ar mai dori lumea sa contina. Orice sugestie e binevenita, dar nu promit sa o si implementez. Linus

P.S. Da nu contine cod minix si are multi-threaded fs. Nu e portabil (foloseste task-switching 386 etc) si probabil nu va suporta nimic altceva decat hardiskuri AT, deoarece doar asta am.

Dupa cum se intelege din mesaj, Linus insusi nu credea ca sistemul lui va fi destul de bun pentru a schimba lumea informaticii pentru totdeauna.

Linux v 0.01 a fost lansat la mijlocul lunii septembrie 1991 si a fost pus pe net. Entuziastii s-au adunat in jurul acestui tanar si codurile au fost downloadate, testate, modificate si s-au intors la Linus. 0.02 a aparut pe 5 Octombrie, impreuna cu aceasta faimoasa declaratie a lui Linus.

De la: Linus Benedict Torvalds
Newsgroups: comp.os.minix
Subiect: Surse kernel asemanator minixului gratuite pentru 386-AT
ID-Mesaj: <>
Data: 5 Oct 91 05:41:06 GMT
Organizatie: Universitatea din Helsinki

Deplangeti zilele frumoase ale lui minix-1.1, cand barbatii erau barbati si isi scriau singuri driverele?
Esti lipsit de un proiect frumos si mori de nerabdarea de a-ti infinge dintii intr-un sistem de operare pe care sa-l modifici dupa dorintele tale?
Gasesti ca e frustrant cand totul merge pe minix?
Nu mai exista oameni care sa stea toata noaptea ca sa faca un program sa ruleze?
Atunci acest mesaj e pentru tine.
Cum am mentionat acum o luna (?), lucrez la versiune gratuita a unei clone-minix pentru computerele AT-386.

A ajuns in sfarsit in stadiul in care poate fi utilizabil (desi poate ca nu e ce va doriti) si sunt de acord sa fac sursele publice pentru o mai larga distributie. E doar versiunea 0.02 (+1 (foarte mic) patch), dar am rulat cu succes bash/gcc/gnu-make/gnu-sed-compress etc sub el. Sursele pentru acest mic proiect al meu pot fi gasite la nic.funet.fi (128.214.6.100) in directorul /pub/OS/Linux.
Directorul mai contine si cateva fisiere READ ME si cateva binare care sa mearga sub Linux (bash, update si gcc, ce puteti cere mai mult…)

Gasiti toate sursele kernelului, n-a fost folosit nici un cod minix. Sursele librariilor sunt doar partial gratuite, deci nu pot fi momentan distribuite. Sistemul e capabil sa compileze as-is si este cunoscut faptul ca functioneaza. Heh. Sursele pentru bash si GCC pot fi gasite in acelasi loc in /pub/gnu.

Linux versiunea 0.03 a aparut in cateva saptamani. In decembrie a aparut versiunea 0.10. Linux era doar intr-o forma scheletica. Aveau suport doar pentru hard-diskuri AT, nu avea login (boota direct in bash). Versiunea 0.11 era mult mai buna, oferind suport pentru tastaturi multilingvistice, drivere pentru floppy, suport pentru VGA, EGA, Hercule etc. Numerele versiunilor au trecut de la 0.12 direct la 0.95 si 0.96 si tot asa. Curand codul a fost accesibil lumii intregi via siteuri ftp din Finlanda si din alte parti.

3. Confruntare & Dezvoltare

Curand Linus s-a confruntat cu nimeni altul decat Andrew Tanenbaum, marele profesor ce scrisese MINIX.

Intr-un mesaj catre Linus, Tanenbaum comenteaza:

Inca sustin ca a crea un kernel monolitic in 1991 este o eroare fundamentala. Fii multumit ca nu esti studentul meu. Nu ai primi o nota mare pentru un astfel de design.

Linus a admis mai tarziu ca a fost cel mai greu moment al dezvoltarii Linuxului. Tanenbaum era profesor celebru si ce spunea el cu siguranta conta. Dar a gresit in privinta Linuxului, caci Linus era un tip incapatanat ce nu accepta infrangerea.

Tanenbaum a mai spus si ca: Linux este depasit!.

Acesta a insemnat punctul de cotitura pentru noua generatie de Linux.

Sustinut de comunitatea Linux, Linus i-a raspuns lui Tanenbaum:

Treaba ta este sa fii profesor si cercetator. E o scuza a naibii de buna pentru creierele distruse de MINIX.”

Si lucrul a continuat. Curand mai mult de 100 de persoane s-au alaturat taberei Linux.

Apoi mii. Apoi sute de mii. Nu mai era doar jucaria unui hacker.

Avand o gramada de programe din proiectul GNU, Linux era pregatit de lansare.

A fost licentiat sub GNU General Public License, asigurandu-se astfel posibilitatea copierii, studierii si schimbarii codului sursa.

Studentii si programatorii au pus mana pe el

Curand, comerciantii au aparut, dar Linux a fost si este gratuit.

Atunci comerciantii au compilat diferite programe si le-au adunat intr-un format distribuibil, asemanator celorlalte sisteme de operare cu care oamenii erau familiarizati.

Red Hat, Caldaera, Debian si alte cateva companii au primit raspunsuri favorabile din partea multor utilizatori din toata lumea.

Cu noua interfata grafica (ca X-windows, KDE, GNOME) distributiile Linux au devenit foarte populare

In acelasi timp se intamplau lucruri uimitoare cu Linux.

Pe langa PC, Linux a fost portat pe diferite platforme.

Linux a fost modificat sa ruleze pe computere Palm Pilot de la 3Com. Tehnologia cluster a facut posibila combinarea unui numar mare de masini Linux intr-o singura entitate.

In aprilie 1996, cercetatorii de la Laboratorul National Los Alamo au folosit Linux sa ruleze 68 de PC-uri ca o singura masina de procesare paralela pentru a simula unde de soc atomice

Dar spre deosebire de alte calculatoare care costau o avere, a fost ieftin.

Supercomputerul a costat doar 152.000 de dolari, inclusiv munca (de conectare a celor 68 de calculatoare) doar o zecime din pretul unui supercomputer comercial.

A atins o viteza de 19 miliarde de calcule pe secunda, devenind al 315-lea cel mai puternic calculator din lume, si era unul robust. 3 luni mai tarziu inca nu fusese nevoie de a fi restartat.

Cel mai bun lucru la Linux in ziua de azi este numarul mare de sustinatori fanatici

Cum apare o noua componenta hardware, kernelul Linux este modificat pentru a profita de ea.

De exemplu, la cateva saptamani de la aparitia Micropocesorului Intel Xeon, kernelul Linux a fost modificat si era pregatit sa-l foloseasca.

A fost adaptat sa ruleze cu procesoare Alpha, Mac, PowerPC si chiar si palmtopuri, realizare cu greu egalata de orice alt sistem de operare. Si isi continua calatoria in noul milenium cu acelasi entuziasm cu care a inceput intr-o zi frumoasa in 1991.

Cat despre Linus, el ramane un om simplu

Spre deosebire de Bill Gates, nu e un miliardar.

Dupa ce si-a terminat studiile, s-a mutat in Statele Unite si s-a angajat la Transmeta Corporation. Dupa un proiect top-secret de cercetare si dezvoltare, Transmeta a lansat procesorul Cruose.

Linus a fost un membru activ al echipei de cercetare. Casatorit recent cu Tove, este tatal unei fetite, Patricia Miranda Torvalds. Dar ramane cel mai iubit si cel mai faimos programator din toate timpurile.

4. Linux astazi

Dovedind ca toate avertizarile si profetiile scepticilor au fost gresite, Linux a implinit multi ani de dezvoltare.

Astazi, Linux este unul dintre sistemele de operare cu cea mai mare crestere din istorie. De la cativa fanatici devotati in 1991-92 la milioane de utilizatori in prezent, e o calatorie cu adevarat remarcabila.

Marile companii au descoperit Linux si au cheltuit milioane de dolari pentru a-l dezvolta, distrugand mitul care sustinea ca miscarea open-source este anti-afaceri

Corporatia IBM, considerata odata inamicul comunitatii de hackeri open-source, a facut un pas inainte prin finantarea masiva a proiectelor bazate pe Linux. Dar ce e cu adevarat uimitor e numarul foarte mare si in continua crestere al dezvoltatorilor care lucreaza cu fervoare la imbunatatirea Linuxului.

Efortul de dezvoltare nu e, asa cum sustin avocatii codului inchis,”in totalitate cuprins de haos”.

Un model de dezvoltare bine structurat si supervizat de cativa mainterners este adoptat. Pe langa aceasta, exista mii de dezvoltatori care lucreaza pentru a porta diferite aplicatii pe Linux.

Intreprinderile comerciale nu mai au neincredere in Linux

Cu o multime de comercianti care ofera suport pentru produsele bazate pe Linux, a disparut riscul folosirii Linuxului la birou.

Cat priveste fiabilitatea

Linux a dovedit-o in timpul atacurilor virusului CIH in 1999 si a “virusului dragostei” un an mai tarziu, in timpul carora calculatoarele bazate pe Linux s-au dovedit a fi imune in fata pagubelor produse de acesti virusi, simpli de altfel.

Start-up-uri, de genul Red Hat, primesc raspunsuri favorabile atunci când apar. Si chiar si dupa explozia dot-com-urilor, aceste companii continua sa prospere. Cu aceasta incredere marita, multe companii mari si mici au adoptat servere si statii de lucru bazate pe Linux.

Aparitia Desktopului Linux

Care este cea mai mare nemultumire privind Linuxul?

Poate ca in trecut era interfata bazata pe text, care speria multi utilizatori.

Modul text ofera control total, ar fi explicatia data de numerosi hackeri si utilizatori avansati. Dar pentru milioanele de utilizatori obisnuiti, inseamna un mare efort in directia invatarii sistemului.

Sistemul deja existent X-Windows si window managerele nu se ridicau la nivelul asteptarilor utilizatorilor obisnuiti.

Acesta era unul dintre argumentele principale aduse de cei care urmau tabara Windows.

Dar lucrurile au inceput sa se schimbe in ultimii ani.

Aparitia desktopurilor KDE si GNOME, cu look-ul lor profesionist, a completat tabloul. Ultimele versiuni ale acestor desktop-uri au schimbat în bine perceptia generala in privinta usurintei cu care este folosit Linux.

Desi utilizatorii inraiti se plang ca s-a pierdut mult din puritatea culturii de hacker, aceasta schimbare in mentalitatea oamenilor a facut sa creasca popularitatea Linux-ului.

5. Linux in Lumea Dezvoltarii

Poate cea mai mare schimbare este raspandirea Linux-ului printre utilizatorii din tarile slab dezvoltate. In zilele dinaintea Linuxului, tarile in curs de dezvoltare erau cu mult in spate in domeniul calculatoarelor. Costul componentelor a scazut, dar pretul software-ului era o povara mare pentru entuziastii saraci din tarile Lumii A Treia. Disperati, au recurs la piratarea tuturor tipurilor de programe. Piratarea a produs pagube de miliarde de dolari. Dar totusi, pretul produselor comerciale era cu mult peste puterile celor din tarile in curs de dezvoltare. De exemplu, un sistem de operare costa cel putin 100 de dolari. Dar in tari unde venitul pe cap de locuitor este 200-300 de doloari asta insemna foarte mult.

Aparitia Linuxului si a celorlalte produse open-source a schimbat totul

Fiindca Linuxul poate rula chiar si pe calculatoare cu foarte putine resurse, a devenit o alternativa potrivita pentru utilizatorii cu bani putini. Anticele calculatoare 486/Pentium1 care au devenit istorie In lumea dezvoltatorilor, sunt inca folosite in tarile in curs de dezvoltare.

Linuxul a facut posibila dezlantuirea intregului potential al acestor calculatoare. S-a raspandit de asemenea si folosirea software-ului open-source si, ca dovada a caracterului global al Linuxului, distributii localizate au aparut in cele mai obscure parti al lumii.

Documentatia Linux include acum documente scrise in aproape toate limbile majore, cat si in limbi minore precum vietnameza.

6. De la Desktop la Super-Calculatoare

Cand Liux a fost proiectat prima oara de Linus Torvald, era doar hobby-ul unui hacker. Dar Linuxul a parcurs mult drum de la prima masina Intel 386 ce a rulat primul kernel. Cea mai notabila intrebuintare a Linuxului in prezent este in domeniul supercalculatoarelor si a calculelor paralele.

7. Calatoria continua

Calatoria Linuxului de la proiectul unui hacker pana la globalizare a fost mai mult o experienta de evolutie.

Proiectul GNU, pornit in 1980 de Richard Stallman, a pus fundatia pentru dezvoltarea de software open-source. Sistemul de operare al profesorului Andrew Tanenbaum, MINIX, a adus studiul unui sistem de operare de la baza teoretica la una practica. Si, in sfarsit, entuziasmul fara de limite catre perfectiune al lui Linus Torvalds a dat nastere Linuxului.

In ultimii ani, sute de mii de oameni au format o comunitate globala care l-au ingrijit si i-au facut un loc glorios in analele revolutiei calculatoarelor. Astazi Linux nu este doar un proiect de hacking al vreunui student, este un fenomen mondial aducand laolalta companii ca IBM si milioane de oameni din toata lumea in spiritul miscarii software-ului open-source. In istoria calculatoarelor, va ramane ca una dintre cele mai uimitoare realizari ale omului.

8. TUX pinguinul: Logo-ul Linux

Logo-ul Linux este un pinguin. Spre deosebire de celelalte sisteme de operare comerciale, Linux nu are un simbol formidabil care sa arate serios.

Mai degraba Tux, cum este numit simpaticul pinguin, simbolizeaza atitudinea lipsita de griji a intregii miscari.

Acest simpatic logo are o istorie foarte interesanta. La inceput nici un logo nu fusese selectat de Linus pentru Linux. Odata, Linus a mers in vacanta in emisfera sudica. Acolo a intalnit un pinguin, asemanator cu logo-ul curent. Incercand sa-l mangaie, a fost ciupit de mana de pinguin. Acest incident amuzant a dus la selectarea pinguinului drept logo pentru Linux ceva mai tarziu.

9. Cateva curiozitati privind Linux

Iata cateva cuvinte faimoase ce apartin lui Linus Torvalds:

(Linus Torvalds, in kernel/sched.c)

De unde sa stiu daca merge? Pentru asta sunt testerii beta. Eu doar am scris codul..

(Atribuit lui Linus, undeva intr-un post)

Sunt un complet idiot. Asta a durat cel putin 5 minute ca sa aflu….

(Raspunsul lui Linus la raportarea unui bug)< br /> Daca vrei sa faci Inconjurul lumii si sa fii invitat sa vorbesti in o gramada de locuri, doar scrie un sistem de operare Unix..

(De Linus Torvalds)

Inafara de faptul ca are un nume cool, poate sa-mi explice cineva de ce ar trebui sa folosesc Linux in locul BSD? Nu, asta e. Numele, asta e. Am muncit din greu la crearea unui nume care sa fie placut de majoritatea utilizatorilor si cu siguranta a meritat: mii de oameni folosesc Linux doar ca sa poata spune OS/2? Ha! Eu am Linux. Ce nume misto. 386BSD a facut greseala de a pune o gramada de numere si prescurtari ciudate in numele lor si sperie multa lume pentru ca suna prea tehnic.

(Linux Torvalds raspunzand unei intrebari despre Linux)

In ziua cand Linux va fi servit mai bine de altcineva, voi abdica. Nu cred ca e ceva care ar trebui sa îngrijoreze oamenii. Nu vad sa se intample asa ceva in viitorul apropiat. Imi place sa lucrez la Linux, chiar daca inseamna ceva munca si nu am primit plangeri (cateva reamintiri timide despre un patch pe care l-am uitat sau ignorat, dar nimic negativ pana acum). Cele mai de sus nu inseamna, ca in ziua cand cineva se va plange, voi inceta lucrul. Sunt destul de calit (Lasu, care citeste peste umarul meu spune ca Incapatanat ar fi mai degraba cuvantul potrivit) pentru a suporta criticile. Daca nu as fi fost, m-as fi oprit in ziua cand am fost ridiculizat pe comp.os.minix. Vreau sa spun, ca desi Linux este copilul meu, nu vreau sa stau in calea celor care doresc sa faca ceva mai bun din el (*). Hei, poate ar trebui sa cer o roba de sfant de la Papa. Ii stie cineva adresa de e-mail? Sunt asa de treaba incat iti vine sa vomiti..

(Luat din raspunsul lui Linus dat cuiva ingrijorat de viitorul Linuxului)

Cand spui ‘Am creat un program care a omorat Windows-ul’, oamenii se holbeaza si spui ‘Hei, eu le-am primit odata cu sistemul, *pe gratis*’.

In prezent sunt estimati peste 8 milioane de utilizatori Linux

iar nucleul Linuxului are peste 200 de autori. Pe langa acesti 200 de autori ar trebui adaugate cele cateva mii de persoane care testeaza si gasesc buguri.

Ce tip de calculator poate rula Linux ?

Pentru a rula Linux aveti nevoie de minim un calculator i386 cu 4 Mb RAM si 50 Mb spatiu liber pe harddisk.

Daca doriti sa folositi si sistemul X-Windows, minimul de memorie RAM este de 8 MB.

Este posibil ca unele programe complexe sa necesite foarta multa memorie. Linux are posibilitatea de a simula memoria RAM folosind un fisier de swap pe harddisk, dar este mult mai lent.

In plus excesul de memorie este folosit pentru accelerarea operatiilor pe disk, deci cu cat mai multa memorie RAM, cu atat Linux-ul dvs. are performante mai bune.

De unde puteti obtine Linux ? Cat costa ?

Exista mai multe distributii Linux (Slakware, RedHat, Debian, SuSe, …)

O distributie reprezinta nucleul Linux impreuna cu anume fisiere de configurare si anumite programe.

Ele nu difera decat prin modul de instalare si intretinere.

Aceste distributii pot fi descarcate gratuit de pe Internet. Totusi pentru cei care nu au acces la Internet, pot fi cumparate CD-uri continand aceste distributii la preturi intre 30$ -50$. Aceste preturi reprezinta costul procesarii CD-ului, taxe de expediere, etc.

Programe disponibile sub Linux:

Majoritatea distributiilor Linux includ compilatoare pentru diverse limbaje de programare, utilitare pentru retea (email, telnet, ftp, www), creare si manipulare documente, tiparire, arhivare, si multe altele.

Pe langa acestea exista disponibile pe Internet o mare varietate de programe, unele gratuite, altele nu, iar mai nou marile case de software au inceput sa porteze softurile lor pe Linux.

Iata cateva exemple:

 • Libre Office, Open Office (foarte asemanator cu MS-Office, gratuit pentru folosire non-comerciala)
 • WordPerfect (Cunoscutul procesor de text, disponibil si sub Linux)
 • Firefox (fostul Netscape), Opera (browsere Web)
 • Oracle (baze de date)
 • Mathematica (calcul simbolic si nu numai)
 • GIMP pentru prelucrări grafice
 • Inkscape pentru grafica vectorială
 • Audacity pentru prelucare de sunet.

 

Articol preluat și prelucrat de AICI.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top