Mirra_Alfassa_1919-1Mirra Alfassa s-a nascut la 21 februarie 1878 la Paris dintr-o mama egipteana si un tata de origine turca, la cateva luni dupa ce parintii ei se stabilisera in Franta. Inca din copilaria a avut parte de experiente mistice care i-au aratat posibilitatea de a manifesta o noua constiinta capabila sa uneasca spiritualitatea cu viata materiala, si care sa conduca la o evoultie accelerata a intregii umanitati. Aceasta Noua Constiinta este cea pe care Sri Aurobindo a denumit-o mai tarziu ca fiind “Constiinta Supramentala”

Mirra Alfassa a fost un copil deosebit de talentat care s-a intreptat catre studiul artelor . Mai tarziu Mirra a devenit  artista si muziciana. In anul 1897 se casatoreste cu Heri Morisset cu care are un fiu pe nume Andre. In 1905 ea incepe sa studieze parapsihologia si stiintele oculte in Algeria, impreuna cu Max Theon si sotia acestuia Alma, care era deja un medium foarte cunoscut. Dupa reintoarcerea sa la Paris, Mirra incepe sa lucreze cu diferite grupuri de cautatori sprituali.

Mirra a auzit pentru prima oara de Sri Aurobindo in 1912, de la prietena sa Alexandra David –Neel, care deja il vizitase la Pondicherry. Abia in anul 1914, impreuna cu cel de-al doilea sau sot, Paul Richard,  Mirra reuseste sa calatoreasca in India, si sa ajuga la Pondicherry unde il va intalni in sfarsit pe Sri Aurobindo.

In acel moment ea il recunoaste imediat ca mentor (pe care deja il cunoscuse din viziunile sale anterioare) si isi da seama ca  viitorul ei va deveni legat de acest om. Cu toate ca a fost nevoita sa paraseasca  India imediat dupa terminarea primului Razboi Mondial, si sa-si urmeze sotul pe Paul Richard care primeste un post oficial in Japonia, ea se reintoarce in aprilie 1920 la Sri Aurobindo, in Pondicherry, alaturi de care va ramane intraga sa viata.

mira 1Sri Aurobindo a recunoscut in ea un exemplu de realizare a aspectului expresiv si dinamic al Fortei de evolutie creatoare, care in India poarta numele traditional de ,, Mama Suprema”. Astfel ea capata acest al doilea nume sub care va ramane cunoscuta ca ,,Mama”.

Cei doi pornesc impreuna pe drumul cautorilor spirituale, jurnalul ,,Arya” tinut de Mira fiind punctul din care vor pleca mai tarziu majoritatea scrierilor lui Sri Aurobindo, care au devenit cunoscute sub forma unei noi discipline denumita Yoga Integrala.

Dintre operele lui Sri Aurobindo care s-au nascut ulterior putem mentiona: Viata Divina, Yoga Sintezei, Eseuri asupra Gitei, Secretul Vedelor, Imnuri catre Focul Mistic, Upanisadele, Razboi si Autoderminare, Ciclul Uman, Idealul unitatii umane si numeroase poezii.

Sri Aurobindo si Mira Alfassa pun bazele Ashramului Sri Aurobindo in anul 1926 pentru a putea gazdui un numar tot mai mare de discipoli care devenau interesati sa invete Yoga Integrala.

Sri Aurobindo si-a continuat munca sa spirituala si literara cunoscuta sub numele de Evolutia Constiintei si Transformarea Supramentala pana in anul 1950 cand a parasit aceasta lume. Intrea anii 1926 – 1950 el a scris o multitudine de scrisori raspunzand intrebarilor despre Yoga Integrala, si multe poeme care descriau experientele sale spirituale. In anul 1950 el si-a terminat opera sa majora, si anume poemul epic “Savitri” care reprezinta viziunea sa si a Mamei  asurpa Yogai Integrale; un poem impresionant in 12 volume si cu 24.000 de randuri.

miraDupa moartea lui Sri Aurobindo, “Mama” a creat Centrul de Educatie Internationala Sri Aurobindo, pentru a-i indeplini ultima dintre dorintele maestrului sau, dar si pentru a propovadui un nou sistem educativ pentru tinerii indieni. In anul 1968 ea pune bazele comunitatii Auroville, unde se vor dezvolta intr-un cadru mult mai amplu viziunile lui Sri Aurobindo asupra unei noi vieti individuale cat si colective, pregatind calea catre un viitor luminos pentru ingregul pamant.

“ Omenirea nu este ultima treapta a creatiei terestre. Evolutia continua si omul va fi depasit. Fiecare individ este invitat daca doreste, sa participe la aceasta aparite a unei noi specii.

Pentru cei care sunt multumiti cu lumea asa cum este ea, Auroville, in mod evident, nu are cum sa existe.” –  Mama -1966

Mirra Alfassa paraseste aceasta lune pe data de 17 noiembrie 1973, lasand in urma o mostenire spirituala deosebita care se perpetueaza pana in prezent.