Mirra Alfassa – ,,Mama”

Mirra Alfassa

Mirra Alfassa s-a născut la 21 februarie 1878 la Paris dintr-o mamă egipteană și un tată de origine turcă, la câteva luni după ce părinții ei se stabiliseră în Franța.

Înca din copilărie a avut parte de experiențe mistice care i-au aratat posibilitatea de a manifesta o nouă conștiință capabilă să unească spiritualitatea cu viața materială și care să conducă la o evoulție accelerată a întregii umanități. Această Nouă Conștiință este cea pe care Sri Aurobindo a denumit-o mai târziu ca fiind “Conștiința Supramentală”

Mirra Alfassa a fost un copil deosebit de talentat care s-a întreptat către studiul artelor . Mai târziu Mirra a devenit  artistă și muziciană.

În anul 1897 se căsătorește cu Heri Morisset cu care are un fiu pe nume Andre.

În 1905 ea începe să studieze parapsihologia și științele oculte în Algeria, împreună cu Max Theon și soția acestuia Alma, care era deja un medium foarte cunoscut.

După reîntoarcerea sa la Paris, Mirra începe să lucreze cu diferite grupuri de căutători sprituali.

Mirra a auzit pentru prima oară de Sri Aurobindo în 1912, de la prietena sa Alexandra David –Neel, care deja îl vizitase la Pondicherry. Abia în anul 1914, împreună cu cel de-al doilea său soț, Paul Richard,  Mirra reușește să călătorească în India și să ajungă la Pondicherry unde îl va întâlni în sfârșit pe Sri Aurobindo.

În acel moment ea îl recunoaște imediat ca mentor (pe care deja îl cunoscuse din viziunile sale anterioare). Și își da seama că  viitorul ei va deveni legat de acest om. Cu toate că a fost nevoită să părăsească  India imediat după terminarea primului Razboi Mondial și să-și urmeze soțul pe Paul Richard care primește un post oficial în Japonia. Ea se reîntoarce în aprilie 1920 la Sri Aurobindo, în Pondicherry, alături de care va rămâne întraga sa viață.

Mirra Alfassa

Sri Aurobindo a recunoscut în ea un exemplu de realizare a aspectului expresiv și dinamic al Forței de evoluție creatoare, care în India poartă numele tradițional de ,, Mama Supremă”. Astfel, ea capătă acest al doilea nume sub care va rămâne cunoscută, ca ,,Mama”.

Cei doi pornesc împreună pe drumul căutărilor spirituale.

Jurnalul ,,Arya” ținut de Mira fiind punctul din care vor pleca mai târziu majoritatea scrierilor lui Sri Aurobindo, care au devenit cunoscute sub forma unei noi discipline denumită Yoga Integrală.

Dintre operele lui Sri Aurobindo care s-au născut ulterior putem menționa:

 – Viața Divină, Yoga Sintezei, Eseuri asupra Gitei, Secretul Vedelor,
Imnuri către Focul Mistic, Upanișadele, Război și Autoderminare,
Ciclul Uman, Idealul unității umane și numeroase poezii.

Sri Aurobindo și Mira Alfassa pun bazele Ashramului Sri Aurobindo în anul 1926. Aceasta pentru a putea găzdui un numar tot mai mare de discipoli care devenau interesați să învețe Yoga Integrală.

Sri Aurobindo și-a continuat munca sa spirituală și literară cunoscută sub numele de Evoluția Conștiinței și Transformarea Supramentală până în anul 1950 când a părăsit această lume.

Între anii 1926 – 1950 el a scris o multitudine de scrisori răspunzând întrebărilor despre Yoga Integrală. De asemenea și multe poeme care descriau experiențele sale spirituale.

În anul 1950 el și-a terminat opera sa majoră, si anume poemul epic “Savitri”. Acesta reprezintă viziunea sa și a Mamei  asurpa Yogăi Integrale; un poem impresionant în 12 volume și cu 24.000 de rânduri.

Mirra Alfassa
După moartea lui Sri Aurobindo, “Mama” a creat Centrul de Educație Internatională Sri Aurobindo.

Aceasta pentru a-i îndeplini ultima dintre dorințele maestrului său. Dar și pentru a propovădui un nou sistem educativ pentru tinerii indieni.

În anul 1968 ea pune bazele comunității Auroville. Unde se vor dezvolta într-un cadru mult mai amplu viziunile lui Sri Aurobindo asupra unei noi vieți individuale cât și colective, pregătind calea către un viitor luminos pentru întregul pământ.

“ Omenirea nu este ultima treaptă a creației terestre. Evoluția continuă și omul va fi depășit. Fiecare individ este învățat dacă dorește, să participe la această apariție a unei noi specii.

Pentru cei care sunt mulțumiți cu lumea așa cum este ea, Auroville, în mod evident, nu are cum să existe.” –  Mama -1966

Mirra Alfassa părăsește această lume pe data de 17 noiembrie 1973. Lăsând în urmă o moștenire spirituală deosebită care se perpetuează până în prezent.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top