,,Memoria de Cristal - Superman", acum datele pot fi pastrate in siguranta pentru milioane de ani!

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
15.07.2013
text de 
2 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
15.07.2013
 - text de 
2 minute

Un grup de cercetatori din Marea Britanie, au inregistrat date intr-un cristal de sticla nanostructurata. Acest dispozitiv de stocare pare desprins din serialele SF, el avand practic un timp de viata nelimitat si o capacitate care o depaseste pe aceea a Blu-Ray-ului de 2800 de ori, putand salva datele si informatiile despre intrega noastra civilizatei, pentru cei care vor veni dupa noi…

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Southampton au dezvoltat o memorie optica "penta-dimensionala", dovedind experimental posibilitatea de inregistrare a datelor in sticla nanostructurata folosind o viteza foarte mare (femtosecunde),cu laser, care creeaza nanostructuri auto-asamblate din cuart topit.

Creatorii memoriei 5D au denumit inventia lor ,,Superman memory crystal” ca urmare a unor memorii de cristal utilizate intr-o serie de filme ale lui Superman.

Metoda de producere a acestor cristale se numeste 5D, deoarece in plus fata de cele trei pozitii ale acestor nanostructuri, ele mai contin doua caracteristici: refractia si polarizarea ca si parametri suplimentari.

Aceasta noua metoda de stocare permite o capacitate de date fara precedent de 360 TB pentru un disc de tipul DVD. Capacitatea maxima de memorie a ultimelor generatii de Blu-Ray DVD este de 128 GB. Iar cel mai mare hard disk magnetic cu tehnologia HAMR care inca nu este produs comercial, va avea aproximativ 20 de TB pe disc.

Stocarea pe sticla ar putea pastra datele intacte pentru miloane de ani, in timp ce un DVD este garantat doar pentru aproximativ 7 ani, in care datele sa fie pastrate fara erori.

Sticla nanostructurata ramane stabila si daca este expusa la temperaturi de pana la 1000 °C.

,, Suntem in curs de a dezvolta o forma foarte stabila si sigura de memorie portabila folosind sticla, care ar putea fi extrem de utila pentru corporatiile si organizatiile cu arhive mari. La momentul actul, companiile trebuie sa-si refaca arhivele odata la 10 – 15 ani, deoarece memoriile hard disk au o durata de viata relativ scurta” , a declarat seful proiectului Jingyu Zhang, subliniind ca muzeele si arhivele nationale, cu numerele lor uriase de documente vor fi primele care vor beneficia de pe urma acestor super memorii.

Universitatitatea din Southampton – Centrul de Cercetare Optoelectronica si  Universitatea Tehnologica din Eindhoven au prezentat deja un proiect comun  denumit : ,, Metoda  5D de stocare a datelor cu laserul ultra rapid pe sticla nanostructurata” la Conferinta privind Laserii si Electro – Optica din acest an care a avut loc la San Jose, in California, Statele Unite.

Profesorul Peter G. Kazansky, discipol al laureatului Premiului Nobel pentru inventarea laserului, Aleksandr Prohorov, a declarat ca: "Este palpitant sa cred ca am creat primul document care va supraviețui probabil rasei umane. Aceasta tehnologie poate pastra pana si  ultima dovada a civilizatiei actuale:. Tot ce am invatat nu va fi uitat "

sursa: http://www.southampton.ac.uk

 

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross