Kundalini – suprema energia divină din noi

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

 

“Puterea divină, Kundalini, strălucește precum tulpina unui lotus tânăr;

Ca un șarpe încolăcit în jurul său, apucându-și coada cu gura,

Sălășuiește pe jumătate adormită, la baza corpului.” – Yoga Kundalini Upanishad

În fiecare ființă se află energia divină numită Kundalini, ea reprezintă energia vieții îmsăși.  

Aceasta energie are două aspecte: unul se manifestă în lumea exterioară, materială, iar cealaltă ne conduce către interior, în lumea subtilă a conștiinței. Aspectul lumesc al acestei energii functionează perfect, dar aspectul interior se află în stare latentă, și este adormit.

În cazul în care energia interioară Kundalini este trezită prin diferite procese yoghine, în anumite condiții și interacționând cu ea într-un mod adecvat sub supravegherea unei persoane competente, a unui maestru sau profesor, ea ne poate conduce către realizarea Sinelui Suprem Atman.

Aproape fiecare tradiție vorbește despre Kundalini, într-o formă sau alta și o descrie în propriul său fel.

Dar oare, ce este Kundalini? Ea este puterea Sinelui nostru Superm Atman, este puterea Conștiinței.

Kundalini este Shakti Universală manifestată în coprul nostru, energia universală infinită, pe care întelepții din întrega Indie o venerează ca putere creatoare a întregului Univers.

În tradiția hindusă, Shakti este consoarta lui Shiva. Ea este aspectul activ al Absolutului fără formă.

La fel cum focul are puterea de a arde dar aceasta nu este separabilă vreodată de focul ce o generează, Shakti care are puterea de a crea acest univers, este unită în permanentă cu ShivaParabrahman sau supremul Absolut.

Ea este Brahman sub formă vibratorie; vibrația sunetului primordial, din care se manifestă întreg universul.

În Shiva Sutras, principala scriere care înglobează întelepciunea Shivaismului Kashimirian, se afirmă: iccha shakti uma kumari”, ceea ce în traducere din limba sanscrită înseamnă Ea este puterea voinței lui Dumnezeu, primordială și virginală (pură)”.iar în scrierile tantrice provenite din aceeasi școala a Shivaismului Kasmirian se spune că Shakti este ca o oglindă pură în care Shiva se experimentează pe sine însuși. 

Jocul lui Shakti este manifestarea în concret a lumii, aducând în manifestare chiar atributele lui Shiva ( de creație, susținere și dizolvare a universului).

Pentru yoghinul care a depășit dualitatea și primele trei stări de conștiință, cea de veghe, de vis și de somn profund, atingând starea de transcendență sau  turya,  voința sa a devenit una cu suprema energie pura primordială (UMA) a lui Shiva. Astfel, el este complet aliniat Voinței Divine, devenind un instrument perfect prin care se revarsă Grația lui Dumnezeu.

Indiferent ce vedem sau nu vedem, indiferent ce există, de la pământ la cer, totul este întrepătruns de Shakti. Este acea energie supremă care mișcă și animă întreaga creație și formele sale. Ea intră în fiecare creatură și lucru pe care îl crează, dar nu își pierde identitatea sau puritatea sa imaculată. Aceasta putere divină este puterea propriului nostru Sine.  La fel cum Shakti universală este cea care a creat universul extern și locuieste în el, la fel ea manifestă acest corp uman și il străbate din cap până în picioare.

Așa cum ea sălășuiește în centrul universului, și în același timp peste tot, la fel și în corpul uman, ea se găsește în centrul rădăcină al corpului, în chakra Muladhara, de la baza coloanei vertebrale, de unde controlează și menține întregul nostru sistem energetic subtil, prin rețeaua sa alcătuită din cele 72.000 de nadis-uri.

Kundalini este însăși suportul vieții, ea este cea care face toată ”munca” în corpurile noastre. Când fluxul ei de energie este extern, Kundalini funcționează prin mintea și simturile noastre și oferă forța motrice a tuturor activităților noastre. Ea se găsește la baza tuturor organelor noastre de acțiune și  a simțurilor (cele cinci indrias – văzul, auzul, mirosul, gustul și tactilul), și face ca fiecare să funcționeze în acord cu natura sa.

Ea face ca mintea să gândească, intelectul să decidă și să discrimineze, precum și imaginația să fantazeze. Ea este cea care face ca respirația să se producă prin inspir și expir, și inima să bată.

Acestea sunt aspectele exterioare ale manifestării lui Kundalini, însă ceea ce trebuie trezit reprezintă aspectul său interior.

Kundalini în aspectul ei exterior este omniprezentă, și de aceea, chiar daca ea functionează în interiorul nostru, noi nu o putem percepe. Doar prin înțelegerea subtilă, putem ajunge să o cunoaștem, căci fără această cunoaștere nu o putem accesa. Aceasta înțelegere a naturii ei subtile apare atunci când în interiorul nostru Kundalini devine activă. Noi putem să nu ne dăm seama de acest lucru, dar ea știe. Așa precum Soarele luminează întrega lume, și strălucește prin el însuși, în același mod,  Kundalini ne luminează mintea, intelectul, simțurile și obiectele simțurilor, strălucind prin ea însăși și făcându-se cunoscută prin prezența sa.

sursa: aici

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top