Asset 1

“Gimnastica Pământului”- un nou tip de gimnastică inventată de un bărbat care trăieşte de 25 de ani în pădure!

Mick Dodge  este un american în varstă de 62 de ani, care şi-a petrecut ultimii 25 de ani din viaţă departe de civilizaţie, într-o pădure tropicală din Peninsula Olympic, aflată în vestul statului Washington. Dodge, care a devenit recent protagonistul unei emisiuni de pe National Geographic, a lucrat înainte ca mecanic în armata americană, însă a renunţat la viaţa aşezată de oraş pentru a se apropia de natură. Cum dintotdeauna a fost pasionat de mişcare, Dodge a inventat o nouă formă de gimnastică, pentru care foloseşte elemente improvizate şi găsite în inima pădurii: Earth Gym.

Într-un interviu pentru Mother Nature Network, Dodge spune că unul din motivele principale pentru care a luat calea pădurii au fost câteva afecţiuni ale picioarelor. “Mă dureau atât de tare, încât abia dacă puteam merge, iar eu m-am folosit dintotdeauna de mers şi alergat pentru a face faţă stresului şi lumii moderne în care trăiam. Şi cum Pădurea Hoh este casa mea, am decis să mă întorc acasă, pentru a mă vindeca,” spune americanul, care de 25 de ani trăieşte în pădure, fără a se izola însă total de oameni.

În perioada care a urmat, şi eu şi picioarele mele am evadat din izolarea lumii moderne şi am aterizat pe pământ. Rezultatele nu au întârziat să apară. Nu doar că au început să mi se vindece picioarele, ci şi durerile de spate şi de gât sau de inimă au încetat treptat, iar în scurtă vreme mi-am reintrat în formă, ieşind din viaţa sedentară, stresată, sedată şi sigură pe care o aveam în lumea modernă. Am început să dansez ca focul, să alerg ca vântul, am devenit puternic ca piatra şi fluid ca apa, prin simplul fapt de a merge în picioarele goale şi de a-i permite Pământului să mă înveţe,” spune Dodge, protagonsitul emisiunii The Legend of Mike Dodge, realizată de National Geographic.

De 25 de ani de când a decis să lase oraşul pentru pădure, americanul a renunţat în cea mai mare parte a timpului la încălţări, cu excepţia sezonului rece, când poartă cizme improvizate din piele de bizon, şi a reînvăţat arta supravieţuirii, adaptându-se la ritmurile naturii. Este omnivor şi, datorită foamei, spune că a descoperit nenumărate ale surse de hrană decât cele obişnuite. În ceea ce priveşte civilizaţia, nu s-a rupt complet de ea, astfel încât mai ajunge în comunităţile din zonă fie pentru a-şi procura prăjituri cu ciocolată, fie pentru a socializa, alternând viaţa în sălbăticie cu scurte perioade în mijlocul oamenilor.

Printre preocupările sale principale se numără sportul, astfel încât, de când s-a dedicat vieţii în pădure, a inventat ceea ce numeşte Gimnastica Pământului (“Earth Gym”), o formă de mişcare în care foloseşte echipament improvizat mai ales cu ajutorul elementelor găsite în natură. Folosind plase, hamuri împletite, frânghii şi bolovani, Dodge e autorul unui concept nou de fitness, menit să restabilească legătura cu natura. De asemenea, americanul îi antrenează pe doritorii care-l vizitează, în căutarea unor experienţe mai aventuroase decât o vizită la sala de sport. Una dintre tehnicile speciale ale lui Dodge este să alerge desculţ, în amonte, în albia râului Sol Duc.

Când întâmpină probleme de sănătate, bărbatul spune că se foloseşte de elementele pădurii, pe care a învăţat să le folosească pentru a se vindeca. “Un element-cheie al vindecării este apa. În fond, asta suntem cu toţii, nişte recipiente de apă.(…) Aşa că de multe ori mă duc în pădure, beau apă şi-mi scufund corpul în apa rece ca gheaţa. Bunicul meu numea asta sărutul gheţarului. Am mai descoperit tot felul de plante şi ciuperci cu proprietăţi vindecătoare şi ţin legătura cu alte comunităţi care stăpânesc arta vindecării,” spune Dodge, despre care puteţi afla mai multe pe National Geographic.


Sursa: Mother Nature Network, rotb.ro

Asset 1